Lisää aiheesta: Budapestin Temppelien ja Synagogien Liput ja Kierrokset
Jos aiot vierailla Budapestissä, huomaat, että se on kaupunki, joka erottuu edukseen arkkitehtonisella rikkaudellaan. Linnat, palatsit, riippusillat ja keskiaikaiset mukulakivikadut luovat osaltaan satumaisen horisontin, mutta oman osansa tekevät myös kirkot ja synagogat, jotka tarjoavat kauneuden lisäksi myös näytteen uskonnollisesta suvaitsevaisuudesta, joka on historiallisesti ollut Unkarin pääkaupungille ominaista.
Vierailu Suuressa synagogassa, kierros Pyhän Tapanin basilikassa, Pyhän Matiaksen kirkon katsominen ja Gellert Hillin luolakirkon hämmästeleminen ovat parhaita asioita, joita kannattaa tehdä Budapestissa, monikulttuurisessa ja eloisassa kaupungissa, joka saa sinut henkeäsalpaamaan.
1. Budapestin suuri synagoga
Budapestin suuri synagoga, joka tunnetaan myös nimellä Dohany-kadun synagoga, on Euroopan suurin synagoga ja yksi maailman suurimmista. Toisen maailmansodan aikana tästä temppelistä tuli väliaikainen turvapaikka natsien vainoamille juutalaisille sekä paikka, jonne karkotettujen tavaroita säilytettiin. Siksi se on nykyään paitsi uskonnollinen muistomerkki myös holokaustin muistomerkki.
Synagoga on myös Unkarin rikkaan juutalaishistorian symboli, ja sen välittömässä läheisyydessä on juutalaismuseo, jossa on esineitä, jotka kertovat Unkarin juutalaiselämästä ennen sotaa ja sen jälkeen, sekä paikka, jossa modernin sionismin perustaja Theodor Herzl asui suuren osan elämästään.
Kirkon arkkitehtuurissa yhdistyvät maurilaiset, bysanttilaiset ja goottilaiset tyylit sekä itämaiset koristeelliset yksityiskohdat. Sen julkisivua koristavat punaiset ja keltaiset tiilet ja kaksi kahdeksankulmaista tornia, jotka kruunaavat sipulinmuotoiset kupolit. Sisätiloissa on runsaasti yksityiskohtia, ripustettuja kattokruunuja ja hevosenkengän muotoisia kaaria. Vierailu Suuressa synagogassa on ehdoton käyntikohde sekä sen historiallisen arvon että arkkitehtuurin vuoksi.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: Yleinen sisäänpääsy maksaa noin 7 euroa.
- Sijainti: Dohány u. 2, Budapest.
- Aukioloajat: Sunnuntaista perjantaihin klo 10.00-20.00.
2. Pyhän Tapanin basilika
Jos haluat tutustua yhteen Budapestin kauneimmista rakennuksista ja yhteen kaupungin parhaiden opastettujen kierrosten reittisuunnitelmien päähenkilöistä, et voi jättää väliin vierailua Pyhän Tapanin basilikassa. Tämä katolinen kirkko on yksi Unkarin tärkeimmistä ja olennainen maamerkki pääkaupungissa. Basilika on myös nimetty maan ensimmäisen kuninkaan mukaan, jota pidetään Unkarin valtion perustajana.
Yksi Pyhän Tapanin basilikan huomattavimmista piirteistä on siinä säilytettävä pyhäinjäännös: kuningas Pyhän Tapanin muumioitunut oikea käsi, joka tunnetaan nimellä Pyhä oikea käsi. Tämä monien kunnioittama pyhäinjäännös vetää puoleensa sekä palvojia että turisteja kaikkialta maailmasta ja antaa basilikalle sekä hengellisen että historiallisen luonteen. Lisäksi kirkkoon mahtuu yli 8 000 ihmistä, mikä tekee siitä yhden Unkarin suurimmista kirkoista.
Arkkitehtonisesti basilika on sekoitus uusklassista ja renessanssityyliä, ja sen julkisivua koristavat korinttilaiset pylväät sekä Budapestin horisonttia hallitseva kupoli. Halutessasi voit vierailusi aikana kiivetä kirkon huipulle, josta voit nauttia laajasta panoraamanäkymästä kaupunkiin.
Toisaalta Pyhän Tapanin kirkon strategisen sijainnin ansiosta voit vierailla myös muissa kohteen tärkeimmissä nähtävyyksissä, kuten Andrassy Avenuella tai Budapestin parlamentissa, joihin voit hankkia liput täältä.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: alkaen 17 euroa.
- Sijainti: Szent István tér 1, Budapest.
- Aukioloajat: maanantaista lauantaihin klo 9.00-17.45.
3. Matiaksen kirkko
Budan linnavuoren huipulla sijaitseva Matiaksen kirkko on yksi Budapestin ikonisimmista kirkoista. Sen historia juontaa juurensa 1200-luvulle, ja vuosisatojen kuluessa se on todistanut joitakin Unkarin historian tärkeimpiä tapahtumia, kuten kuninkaallisia kruunajaisia ja merkittäviä uskonnollisia seremonioita. Lisäksi ottomaanien miehityksen aikana kirkko muutettiin moskeijaksi, mikä osoittaa tyylien risteytymistä.
Kirkko on kuuluisa siitä, että se liittyy kuningas Matthias Corvinukseen, yhteen Unkarin tärkeimmistä hallitsijoista, joka hallitsi 1400-luvulla. Hänen valtakaudellaan kirkko kunnostettiin ja koristeltiin, ja hänen ansiostaan kirkko on suurelta osin myöhäisgoottilaista loistoa. Matias vietti tässä kirkossa myös kaksi hääjuhlaansa, mikä lujittaa hänen historiallista yhteyttään rakennukseen.
Matiaksen kirkon arkkitehtuuri on yhdistelmä goottilaista ja uusgoottilaista tyyliä, ja sen tornit, lasimaalaukset ja timantinmuotoinen katto ovat merkittäviä.
Sisätilat ovat yhtä vaikuttavia, ja ne on koristeltu freskoilla, värikkäillä yksityiskohdilla ja Neitsyt Marian patsaalla ylimmällä alttarilla. Lähistöllä voitvierailla Budan linnassa, Kalastajien bastionilla ja nähdä joitakin Unkarin pääkaupungin parhaita näkymiä ylhäältä. Se on myös yksi Budapest Card -matkailupassin nähtävyyksistä.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: alkaen 5 euroa.
- Sijainti: Szentháromság tér 2, Budapest.
- Aukioloajat: päivittäin klo 9.00-17.00.
4. Pyhän Annan kirkko Pestissä
Pyhän Annan kirkko Pestissä on yksi kaupungin merkittävimmistä barokkirakennuksista. Tämä jesuiittojen rakentama kirkko on kestänyt hyökkäyksiä, sotia ja poliittisia muutoksia, mutta se on aina säilyttänyt merkityksensä jumalanpalveluspaikkana ja historiallisena maamerkkinä, sillä turkkilaisten miehityksen aikana alue tuhoutui.
Kirkon jälleenrakentaminen merkitsi kuitenkin alueen hengellistä ja kulttuurista renessanssia. Toisin kuin muut jesuiittatemppelit, kirkon ulkoasu on majesteettinen, ja siinä on kaksoistornit, joiden päällä on kupolit, jotka luovat symmetrisen tasapainon. Kivikaiverrukset ja pyhimysten patsaat,kuten jesuiittojen perustaja Pyhä Ignatius Loyola, koristavat julkisivua ja antavat merkitystä keskilaivalle.
Toisaalta sen sijainti Tonavan vieressä tekee siitä helposti saavutettavan nähtävyyden Budapestin historiallista keskustaa kiertäville vierailijoille. Unkarin parlamentti, Ketjusilta ja Váci Utca -ostosalue ovatkin vain muutaman minuutin päässä.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: sisäänpääsy on ilmainen.
- Sijainti: Szervita tér 6, Budapest.
- Aukioloajat: päivittäin klo 9.00-18.00.
5. Szilagyi Dezson aukion reformistinen kirkko
Jos haluat nähdä yhden Budapestin parhaiten varjelluista salaisuuksista, älä jätä väliin Szilagyi Dezson aukiolla sijaitsevaa reformistikirkkoa. Se on rakennettu uusgoottilaiseen tyyliin, jossa on vaikutteita paikallisesta unkarilaisesta arkkitehtuurista. Kirkon rakentaminen osui samaan aikaan, kun Unkarin reformiyhteisö kehittyi voimakkaasti ja pyrki heijastamaan identiteettiään omaleimaisella arkkitehtuurilla .
Kirkko erottuu kuitenkin raittiudestaan ja yksinkertaisuudestaan, jotka ovat tyypillisiä reformistiselle tyylille, jossa hylätään liiallinen koristelu ja suositaan ankarampaa, hengelliseen ilmapiiriin keskittyvää ilmapiiriä. Kirkon julkisivu on punatiiltä, jossa on geometrisia yksityiskohtia, ja sen kahdeksankulmaisesta kellotornista, jonka kruunaa teräväkärkinen torni, on tullut Budan maiseman tunnusomainen symboli.
Sisätilat ovat yhtä yksinkertaiset, ja niissä on leveä keskilaiva ja veistetty puukatto. Kirkko on ollut Budapestin protestanttisen yhteisön symboli sen avaamisesta lähtien. Maailmansotien aikana kirkko vaurioitui, mutta se onnistuttiin kunnostamaan, ja se on muistutus reformoidun yhteisön kestävyydestä ja voimasta.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: sisäänpääsy on ilmainen.
- Sijainti: Szilágyi Dezső tér 3, Budapest.
- Aukioloajat: maanantaista perjantaihin klo 10.00-17.00.
6. Arpadin Pyhän Elisabetin seurakuntakirkko Talo
Arpad-talon Pyhän Elisabetin seurakuntakirkko ei kuulu Budapestin pääkirkkoihin, mutta sillä on suuri historiallinen ja arkkitehtoninen merkitys kaupungissa. Kirkko rakennettiin Unkarin Pyhän Elisabetin, köyhille ja sairaille osoittamansa omistautumisen vuoksi kanonisoidun unkarilaisen prinsessan, kunniaksi. Kirkko rakennettiin suurten kansallismielisten kiihkojen aikana, jolloin pyrittiin kunnioittamaan paikallishistorian avainhenkilöitä, joista Elisabet oli yksi rakastetuimmista hyväntekeväisyytensä ja kristillisen hartautensa vuoksi.
Kirkko on 76 metriä korkea, ja sen erehtymättömän uusgoottilaisen arkkitehtuurin on suunnitellut arkkitehti Imre Steindl, joka on luonut myös Unkarin parlamentin. Kirkko on saanut vaikutteita Euroopan suurista keskiaikaisista katedraaleista.
Kirkon julkisivua koristavat koristeelliset yksityiskohdat, kuten teräväkärkiset kaaret, vesipelti ja lasimaalaukset, joissa kuvataan kohtauksia Pyhän Elisabetin elämästä. Kirkossajärjestetään myös klassisen musiikin konsertteja ja paikallisen yhteisön kannalta merkittäviä uskonnollisia tapahtumia, erityisesti joulun aikaan . Jos aiot vierailla Budapestissa joulukuussa, voit osallistua täällä juhlapyhien aattojuhliin.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: alkaen 5 euroa.
- Sijainti: Rózsák tere 8, Budapest.
- Aukioloajat: päivittäin klo 7.00-12.00 ja 15.00-19.00.
7. Kazinczy-synagoga
Kazinczy-synagoga on yksi kaupungin tärkeimmistä heprealaisista temppeleistä, mutta ennen kaikkea esimerkki unkarilaisesta jugendarkkitehtuurista.
Sen suunnittelivat 1900-luvun alun kuuluisat arkkitehdit Lofflerin veljekset, ja se on edelleen Budapestin juutalaisyhteisön symboli. Toisin kuin muut Unkarin pääkaupungin tunnetummat synagogat, se edustaa ortodoksista perinnettä, ja sen muotoilu noudattaa tämän juutalaisuuden haaran tiukkoja sääntöjä. Kazinczy-synagogan historia liittyy myös vahvasti Budapestin juutalaisyhteisön nousu- ja laskusuhdanteisiin. Toisen maailmansodan aikana juutalaiskorttelista tehtiin getto, ja monet uskonnolliset rakennukset, myös synagoga, vaurioituivat.
Sodan jälkeisinä vuosikymmeninä Kazinczy-synagoga kuitenkin kunnostettiin, ja se on nyt vastarinnan ja juutalaisen elämän jatkuvuuden maamerkki. Lähistöllä voit nauttia ympäröivästä alueesta ja osallistuaBudapestin juutalaiskorttelin parhaisiin kierroksiin.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: sisäänpääsy on ilmainen.
- Sijainti: Kazinczy u. 29-31, Budapest.
- Aukioloajat: päivittäin klo 10.00-15.00.
8. Gellert Hillin luolakirkko
Jos kuulut niihin, jotka kaupunkivierailun aikana nauttivat kunkin kohteen ainutlaatuisimpien nähtävyyksien löytämisestä, et voi jättää väliin Gellert Hillin luolakirkkoa, joka on kätketty kallioon kaiverretun luolan sydämeen.
Sen historia juontaa juurensa vuoteen 1926, jolloin sen perustivat paavalilaismunkit, jotka pitivät luolaa ihanteellisena paikkana hengelliselle vetäytymiselle ja rukoukselle. Ranskassa sijaitsevan Lourdesin pyhän luolan innoittamina munkit päättivät tehdä tästä luonnontilasta Neitsyt Marialle omistetun jumalanpalveluspaikan. Kommunistihallinto kuitenkin sulki kirkon sisäänkäynnin ja vainosi munkkeja.
Vasta kommunismin kaatumisen jälkeen vuonna 1989 kirkko avattiin uudelleen ja kunnostettiin, jolloin se sai takaisin uskonnollisen ja hengellisen tehtävänsä. Luolakirkon merkittävin piirre on sen arkkitehtuuri, sillä se on hakattu suoraan Gellert-kukkulan kallioon, mikä antaa sille mystisen ja ankaran tunnelman. Sen sijaan, että se noudattaisi perinteisten kirkkojen mallia, joissa on suuret julkisivut ja tornit,sen sisäänkäynti on huomaamaton, luonnonkallion peittämä.
Myös sisätilat on tehty luonnon kalkkikivestä, ja niissä on useita alttareita ja patsaita. Luolakirkon sijainti on toinen nähtävyys, sillä se sijaitsee ikonisella Gellért-kukkulalla**, josta avautuu** Budapestin parhaita panoraamanäkymiä.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: sisäänpääsy on ilmainen.
- Sijainti: Szent Gellért rkp. 1, Budapest.
- Aukioloajat: maanantaista lauantaihin klo 9.30-19.30.
9. Pyhän Maria Magdaleenan raunioitunut kirkko
Pyhän Maria Magdaleenan raunioitunut kirkko on yksi kaupungin silmiinpistävimmistä muistomerkeistä. Fransiskaanien 1200-luvulla rakentama kirkko toimi alun perin Budan unkarilaisten kristittyjen pääasiallisena jumalanpalveluspaikkana, kun taas läheinen Matiaksen kirkko oli tarkoitettu muiden kansallisuuksien uskoville.
Se kuitenkin purettiin maan tasalle ottomaanien miehityksen aikana ja muutettiin moskeijaksi. Kirkon arkkitehtuurissa tai sen jäännöksissä yhdistyvät goottilaiset ja romaaniset elementit, jotka kuvastavat kirkon rakentamisen eri vaiheita ja vaikutteita vuosisatojen aikana. Vaikka suuri osa rakennuksestatuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa, goottilainen kellotorni ja osa seinistä on säilynyt, ja ne muistuttavat Budapestin keskiaikaisesta katolisesta historiasta.
Kommunismin aikana rauniot hylättiin, mutta 1900-luvun lopulla niiden historiallista merkitystä on korostettu. Nykyään se on paitsi menneisyyden pohdiskelupaikka myös kulttuuritila, jossa järjestetään konsertteja ja ulkoilmatapahtumia. Se on myös maaginen paikka, jossa voi kuljeskella lumisina päivinä, ja siitä kannattaa nauttia, jos aiot vierailla Budapestissa talvella.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: sisäänpääsy on ilmainen.
- Sijainti: Kapisztrán tér 6, Budapest.
- Aukioloajat: päivittäin klo 10.00-18.00.
10. Pyhän Mikaelin kirkko Budapestissa
Pyhän Mikaelin kirkko on yksi kaupungin vanhimmista katolisista kirkoista. Tämä myöhäisbarokkikirkko on rakennettu ottomaanien miehityksen aikana tuhoutuneen keskiaikaisen kirkon jäänteille, ja se selviytyi toisen maailmansodan pommituksista, ja se toimi jopa paikallisen yhteisön suojana.
Kirkon pääalttaritaulu, joka on omistettu arkkienkeli Mikaelille ja joka on tämän paikan tärkein nähtävyys, on mestariteos, joka kuvaa arkkienkeliä hänen taistelussaan pahaa vastaan.
Sivualttarit säestävät asetelmaa veistoksilla ja yksityiskohdilla, jotka kuvastavat sen rakentamisajan hartautta ja unkarilaista suuruutta. Toisaalta Pyhän Mikaelin kirkon läheisyydessävoit nauttia yhdestä kaupungin dynaamisimmista alueista: Váci-kadusta. Se on Budapestin tärkein kävely- ja ostosvaltimo, ja täällä voit tutustua muodikkaisiin kauppoihin, kahviloihin ja ravintoloihin, jotka usein kuuluvat Unkarin pääkaupungin parhaisiin gastronomisiin retkiin
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: sisäänpääsy on ilmainen.
- Sijainti: Váci u 47/b, Budapest.
- Aukioloajat: päivittäin klo 13.00-18.00.