Lisää aiheesta: Budapestin ruokakierrokset
On hyvin todennäköistä, että Unkarin pääkaupungissa vierailusi on johtunut sen laajasta kulttuuriperinnöstä. Suunnittelet luultavasti jo ennen matkaasi , mitä nähdä ja tehdä Budapestissä, mutta suosittelen, ettet unohda niitä muita puolia, joita kaupungilla on tarjota kaikille kävijöilleen. Paras esimerkki on epäilemättä sen gastronominen kulttuuri.
Jos haluat tietää , miten ja mitä Budapestissa syödään, ei ole mitään parempaa kuin osallistua yhdelle Budapestin gastronomisista kierroksista. Sen lisäksi, että pääset maistelemaan sen perinteisimpiä ruokia ja viinejä, ne ovat myös loistava tapa päästä kaduille ja markkinoille todistamaan unkarilaisten suhdetta ruokaansa ja tavallaan olemaan osa sitä.
1. Ensikosketus keskustan markkinakierroksella
Jos haluat aloittaa tutustumisen Budapestin gastronomiaan, ei ole mitään parempaa kuin tämä kiertoajelu, joka vie sinut läpi yhden Budapestin ikonisimmista paikoista: Keskustorille. Vaikka nykyään se on suurelta osin keskittynyt matkailuun, nämä markkinat ovat aina olleet paikka, jossa pääkaupungin parhaat kokit kävivät ostamassa luomuksiinsa tarvitsemansa.
Oppaan johdolla pääset tutustumaan joihinkin maan tyypillisimpiin tuotteisiin paprikasta mangalica-sianlihaan. Kierroksen aikana voit tietysti maistella joitakin perinteisiä unkarilaisia ruokia samalla, kun opas selittää niiden historiaa ja suhteuttaa ne kaupunkiin.
Et voi jättää väliin selostusta maan viineistä, jotka yhdessä ruoan kanssa muodostavat merkittävän osan unkarilaista kulttuuria.
Yleistä tietoa
- Missä se sijaitsee: Tämä kierros keskittyy pääasiassa Budapestin keskustorille.
- Paljonko se maksaa: Noin 30 eurosta alkaen.
- Kuinka kauan matka kestää?: Noin 1 tunti ja 30 minuuttia.
- Mitä sisältyy: Kierros markkinoilla samalla kun opas kertoo maan keittiön tärkeimmistä raaka-aineista. Kierroksen aikana voit maistaa joitakin tyypillisimpiä ruokia.
- Suositellaan: Niille, jotka haluavat tutustua lyhyesti maan ruokakulttuuriin symbolisessa paikassa.
2. Maistele perinteisimpiä ruokia ja viinejä Budapestin kiertoajelulla.
Yksi Budapestin parhaista kierroksista on perinteiselle unkarilaiselle ruoalle omistettu kierros. Sen lisäksi, että tutustut sen klassisimpiin makuihin ja viineihin, vierailet myös sen mielenkiintoisimmissa kulmissa ja astut sisään kulinaristisen alan muodikkaimpiin liikkeisiin.
Tämäntyyppinen kiertoajelu alkaa luonnollisesti Keskustorilta, jossa opas esittelee sinulle maan ruokakulttuurille ominaisia raaka-aineita. Lisäksi saat mielenkiintoista tietoa itse rakennuksesta, joka on osa Unkarin pääkaupungin historiaa.
Vielä torin sisällä, kun olet oppinut jotain Budapestin juomisesta ja syömisestä, voit maistella joitakin kaupungin kulttuuriin kuuluvia välipaloja,
. Poistuessasi Keskustorilta kävelet joitakin keskustan katuja pitkin ja pysähdyt useaan otteeseen muutamissa gastronomisissa laitoksissa. Tällä matkalla et jätä väliin tyypillisten kakkujen sekä kuuluisan suklaan maistelua, joka on niin perinteistä, jos menet Budapestiin jouluna.
Kierroksen päätteeksi maistelemme yleensä paikallisia viinejä ja käsityöläisjuustoja.
.
Yleistä tietoa
- Millä alueella kierros järjestetään: kierros alkaa yleensä Budapestin keskustorilta ja pysähtyy neljässä tai viidessä muussa paikassa kaupungin keskustassa.
- Paljonko se maksaa: noin 92 €.
- Kuinka kauan se kestää: noin 4 tuntia.
- Mitä hintaan sisältyy: Hintaan sisältyy noin 5 pysähdystä Budapestin eri gastronomisissa paikoissa. Lounas, viininmaistelu ja alennus ostoksista viinikaupassa sisältyvät myös hintaan.
- Suositellaan: Niille, jotka haluavat maistaa unkarilaisen ruoan erikoisuuksia pienessä ryhmässä.
3. Tutustu Budapestin juutalaiskorttelin gastronomiaan.
Yksi mielenkiintoisimmista retkistä, jonka voit tehdä Budapestissä, on juutalaiskorttelin läpi kulkeva retki. Jos tähän lisätään mahdollisuus maistaa siellä tarjoiltua ruokaa, kokemus on entistäkin suositeltavampi. Jotta retkestä tulisi vieläkin parempi, ryhmät ovat aina pieniä, joten jokaisesta aktiviteetista voi nauttia lähietäisyydeltä.
Juutalaiskortteli on tunnettu juutalaisyhteisön rikkaasta kulttuurista ja ruokakulttuurista. Nykyään tämä kaupunginosa sijaitsee kaupungin seitsemännessä kaupunginosassa, ja se on viime vuosina muuttunut yhdeksi Unkarin pääkaupungin nykyaikaisimmista ja vilkkaimmista alueista. Itse asiassa se on yksi parhaista alueista, jos haluat nauttia Budapestin yöelämästä.
Ehdottamallani kierroksella kuljetaan yleensä kaupunginosan läpi oppaan johd olla, joka kertoo juutalaisyhteisön historiasta aina toiseen maailmansotaan asti. Kuten niin monissa muissakin maissa, konflikti loi gheton, joka vangitsi asukkaansa. Lisäksi monet heistä joutuivat natsien kauhujen uhreiksi.
Sen kaduilla voit nähdä vanhoja taloja ja joitakin uusklassisia synagogia sekä mennä useisiin ravintoloihin maistamaan perinteisiä juutalaisia erikoisuuksia. Tällä gastronomisella kierroksella voit maistaa esimerkiksi flodni-, turos taska-, crackling- ja makkararuokia.
Kierrokseen sisältyy myös perinteisestä juutalaisesta ruoasta koostuva lounas sekä kosher-palinkan maistelu paikallisessa rauniobaarissa.
Yleistä tietoa retkestä
- Missä alue sijaitsee: Kierros vie sinut Budapestin juutalaiskorttelin läpi, joka sijaitsee kaupungin 7. kaupunginosassa.
- Paljonko se maksaa: Hinta on noin 110 €.
- Kuinka kauan se kestää: Kierros kestää yleensä noin 4 tuntia.
- Mitä hintaan sisältyy: Asiantuntevan oppaan lisäksi kierros sisältää useita ruokamaistiaisia, lounaan viinin kera, palinkan maistiaisen ja sisäänpääsyn synagogaan.
- Suositellaan: Niille, jotka suosivat pieniä ryhmiä ja haluavat kokea Budapestin gastronomian, jolla on oma luonteensa.
4. Tutustu unkarilaisiin viineihin ja niihin liittyviin aperitiiveihin.
Sen lisäksi, että pääkaupungin ruokakierrokset auttavat sinua tutustumaan Unkarin ruokaan, niiden tarkoituksena on myös oppia hieman Unkarin viinintuotannosta. Näitä ulkomailla lähes tuntemattomia viinejä voi maistella monissa kaupungin viinikaupoissa, ravintoloissa ja baareissa.
Tässä tapauksessa matkareitti johtaa yhteen tähän alaan erikoistuneista kaupoista. Siellä viiniasiantuntija ohjaa viininmaistajaiset, joissa voit maistella jopa kahdeksaa erilaista muunnelmaa, jotka on valittu, jotta saat yleiskuvan Unkarin viinintuotannosta.
Osana toimintaa tarjotaan myös vinkkejä siitä, miten viiniä voi yhdistää eri ruokien kanssa, tuoreesta leivästä niin sanottuun hidegtáliin eli erilaisiin maalle tyypillisiin leikkeleisiin ja juustoihin.
Yksi tämän retken eduista on se, että paikkoja on rajoitettu määrä ryhmässä. Ryhmän enimmäiskoko on 14 henkilöä, mikä takaa paljon henkilökohtaisemman palvelun toimintaa ohjaavalta asiantuntijalta.
Yleisiä tietoja
- Millä alueella se järjestetään: Se järjestetään yleensä yhdessä kaupungin historiallisessa keskustassa sijaitsevista tärkeimmistä viinikaupoista.
- Paljonko se maksaa?: noin 53 € alkaen.
- Kuinka kauan se kestää?: Koko istunto kestää noin 2 tuntia.
- Mitä hintaan sisältyy: Sommelierin seurassa maistellaan 8 erilaista viiniä, jotka on yhdistetty maan perinteisiin aperitiiveihin.
- Suositellaan kaikille niille, jotka haluavat tutustua yhteen Unkarin gastronomian vähemmän tunnettuun osa-alueeseen, sen viineihin.
5. Osallistu Etyek-kierrokselle maistelemaan juustoa, suklaata ja viiniä.
Voit nauttia unkarilaisesta ruoasta ja juomasta myös retkellä Budapestin ympäristössä. Tarkemmin sanottuna voit vierailla viiden tunnin ajan Etyekin alueella, joka on kuuluisa viinintuotannostaan ja juustoistaan.
Tämä retki alkaa yleensä mielenkiintoisella maistiaisella, jossa maistellaan toista alueen kuuluisinta tuotetta, suklaata. Tämä tapahtuu käsityöläisten työpajassa, samoin kuin juustonmaistelu, jonka voit valita sen sijaan.
Retken mielenkiintoisin osa on epäilemättä vierailu paikalliseen viinikellariin. Täällä pääset maistelemaan erilaisia viinejä, jotta voit tutustua alueella tuotettuihin eri lajikkeisiin. Retki päättyy upeaan kahden ruokalajin ateriaan, jossa on valikoima maan perinteisimpiä ruokia.
Yleisiä tietoja
- Missä alue sijaitsee: Etyek sijaitsee hieman yli 30 minuutin ajomatkan päässä Budapestin keskustasta.
- Paljonko se maksaa: Koko aktiviteetti maksaa noin 100 €.
- Kuinka kauan se kestää: Retki kestää lähes 5 tuntia.
- Mitä retkeen sisältyy: Suklaa- tai juustomaistiaiset, vierailu perheomisteisella viinitilalla, jossa on pieni maistiainen ja perinteinen lounas.
- Suositellaan: Niille, jotka haluavat päästä pois kaupungista ja maistella Etyekin alueen upeita viinejä.
6. Pientä ekstraa: illallinen pienellä Tonavan risteilyllä.
Vaikka tämä ei sinänsä olekaan gastronominen kiertoajelu, en voi suositella tarpeeksi tätä yöristeilyä Tonavalla, joka sisältää upean illallisen ja on myös hyödyllinen tapa tutustua maan kulinaariseen kulttuuriin.
Joella tehdyn matkan aikana voit nauttia upeista näkymistä kaupunkiin. Näet esimerkiksi upean Budan linnan, parlamentin tai Ketjusillan samalla, kun laivalla soi elävä musiikki.
Buffetillalliselta ei puutu unkarilaisen gastronomian herkullisimpia erikoisuuksia. Tyypillisiä ruokalajeja ovat esimerkiksi gulassi, perinteinen krakelikerma, herkullinen paprikakana tai jälkiruoaksi strudel.
Yleistä tietoa kaupungista
- Missä se sijaitsee: Risteilyt lähtevät yleensä kaupungin keskustasta, parlamentin ja Ketjusillan välissä sijaitsevalta laiturilta.
- Paljonko se maksaa: alkaen 27 €
- Kuinka kauan se kestää: Risteily kestää yleensä 1,5-2 tuntia.
- Mitä hintaan sisältyy: Erikoinen kierros kaupungin keskustassa, buffet-illallinen ja elävää musiikkia.
- Suositellaan: Niille, jotka etsivät romanttisinta kiertoajelua Budapestissa maistellen samalla herkullista ruokaa.
Keskustori: Budapestin gastronomian katedraali
Monet Budapestin ruokakierroksista alkavat (tai kulkevat) kaupungin keskustorilta. Tästä mahtavasta rakennuksesta on epäilemättä tullut yksi parhaista paikoista kokea unkarilaista ruokaa, ja se on pakollinen vierailukohde pääkaupungissa vieraillessa.
Markkinoiden historia on melko kouriintuntuva. Se rakennettiin 1800-luvun lopulla, jolloin eri puolille kaupunkia pystytettiin viisi toria. Keskustori oli niistä suurin, mutta monet budapestilaiset protestoivat sitä vastaan, sillä heidän mielestään se oli nostanut elintarvikkeiden hintoja.
Rakennus vaurioitui pahoin toisen maailmansodan lopussa, ja sen merkitys väheni seuraavina vuosina. Vuonna 1991 se julistettiin raunioksi ja suljettiin yleisöltä. Onneksi muutamaa vuotta myöhemmin sitä alettiin kunnostaa nykyiseksi.
Keskustori on avoinna viikon jokaisena päivänä paitsi sunnuntaisin. Rakennuksessa on noin 180 erilaista kauppaa, joissa on kaikenlaista ruokaa ja matkamuistoja turisteille, ravintoloita ja juomapaikkoja.
Huolimatta suosiostaan turistinähtävyytenä markkinat eivät ole menettäneet asemaansa Budapestin asukkaiden ostospaikkana. Sekä unkarilaiset että vierailijat löytyvät sen ruokapaikoista etsimässä perinteisiä ruokia, kuten gulassia. Huomionarvoisia ovat myös sen konditoriat, joissa voit tutustua maan gastronomian makeimpaan puoleen.
Tyypillisiä ruokalajeja Budapestissa
Jos Budapestin gastronomiakierroksista on sinulle hyötyä, voit tutustua ruokakulttuuriin, joka ei ole kovin yleinen muualla maanosassa. Jotta saisit pienen käsityksen siitä, mitä tulet maistamaan, tässä on neljä esimerkkiä perinteisistä ruokalajeista.
- Gulassi: Vaikka sitä on tarjolla ympäri vuoden, jos matkustat Budapestiin talvella, mikään ruoka ei sovi paremmin lämmittelyyn kuin gulassi. Se on paksu keitto (tai muhennos, jossa on paljon lientä, jos haluat), jossa on vihanneksia, naudanlihaa ja paprikaa.
- Csirkepaprikás: Suurin ongelma tämän ruokalajin löytämisessä Budapestistä on se, miten sen nimi lausutaan. Lyhyesti sanottuna kyseessä on resepti, jossa kanaa haudutetaan paprikan, smetanan ja erilaisten vihannesten kanssa.
- Lángos: Tätä ruokalajia voidaan pitää unkarilaisen keittiön panoksena pikaruokaan. Lángosia, kuumaa paistettua leipää, jonka päällä on erilaisia ainesosia (eräänlainen paistettu paahtoleipä), voi löytää monilta kaupungin kaduilta tai keskustorilla sijaitsevista kojuista.
- Kolbász: tämä nimi viittaa useisiin Unkarissa valmistettuihin makkaralajikkeisiin. Resepti vaihtelee maan eri alueiden mukaan, ja niitä voi olla keitettyjä, savustettuja tai kuivattuja.