Lisää aiheesta: Berliinin pyöräkiertueet
Koska Saksan pääkaupungissa ei ole lähes lainkaan mäkiä, se sopii erinomaisesti pyöräilyyn. Parasta on se, että paitsi kaupungin asukkaat voivat hyödyntää tätä näkökohtaa, myös vierailijat voivat kiertää ja nähdä kaikki Berliinin nähtävyydet tällä liikennevälineellä.
Kaupungissa tarjottavat erilaiset opastetut pyöräretket on suunniteltu niin, että kuka tahansa voi osallistua niihin iästä tai kuntotasosta riippumatta. Berliinin ruuhkasta huolimatta kierrokset on helppo tehdä, ja matkan varrella on runsaasti pysähdyksiä nähtävyyksien katseluun.
1. Berliinin parhaat puolet pienessä ryhmässä
Tämä noin kolmen ja puolen tunnin Berliinin kierros on ihanteellinen tapa tutustua kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Asiantuntevan oppaan johdolla saat tietoa kaikesta matkan varrella näkemästäsi.
Kierroksella hyödynnetään osaa Saksan pääkaupungin läpi kulkevista lähes 620 kilometrin pituisista polkupyöräkaistoista, mikä tekee siitä yhden mantereen mukavimmista paikoista käyttää tätä liikennevälinettä.
Kierroksen ansiosta saat lyömättömän johdatuksen Berliinin laajaan ja mielenkiintoiseen historiaan. Kierroksella ei myöskään keskitytä yhteen teemaan, vaan se tarjoaa hyvin kattavan näkökulman kaikkeen saksalaiseen kaupunkiin liittyvään.
Mikä on tämäntyyppisen matkan tavanomainen matkasuunnitelma?
- Berlin Kulturbrauerei: erittäin mielenkiintoinen esimerkki kaupungin 1800-luvun lopun teollisuusarkkitehtuurista.
- Berliinin muurin muistomerkki: muistutus muurista, joka jakoi kaupungin vuosikymmenien ajan, ja muistomerkki muurin ylittämistä yrittäneiden ihmisten kuolemasta.
- Brandenburgin portti: yksi kaupungin symboleista, joka sijaitsee Pariser Platzilla. Siksi se on yksi Berliinin keskustan nähtävyyksistä.
- Reichstag: Saksan parlamentin alahuoneen istuntopaikka vuodesta 1999. Jos vierailet siellä myöhemmin kävellen, suosittelen sinua nousemaan sen kupoliin nauttimaan uskomattomista näkymistä. Tässä on tietoa pääsylippujen hinnoista.
- Holokaustin muistomerkki: muistomerkki, jolla muistetaan 6 miljoonaa juutalaista, jotka natsit murhasivat. Yksi kaupungin pakollisista nähtävyyksistä.
- Tiergarten: kaunis puisto, jossa sijaitsee Berliinin eläintarha (hieno vierailukohde, jos olet käynyt kaupungissa lasten kanssa) ja Voiton pylväs.
- Checkpoint Charlie: yksi kylmän sodan symboleista. Täällä sijaitsi yksi Länsi- ja Itä-Berliinin välisistä risteyksistä. Se saattaa olla sinulle tuttu, koska se on mainittu monissa vakoojaelokuvissa.
- Gendarmenmarkt: monien mielestä kaupungin kaunein aukio. Jos olet matkustanut Berliiniin joulun aikaan, löydät täältä yhden tärkeimmistä joulumarkkinoista.
- Museosaari: Tällä alueella sijaitsee joitakin Berliinin tärkeimmistä museoista. Pysy hyvin alueella, sillä vierailu Museosaarella on ehdoton vierailukohde, jos olet kaupungissa.
- Berliinin katedraali: kaunis protestanttinen kirkko.
Suositellaan, jos... pidät pyöräilystä ja haluat saada ensivaikutelman kaupungista ja vierailla siellä sitten kaikessa rauhassa.
2. Historiallinen Berliinin pyöräretki: tutustu kaupungin kiehtovaan historiaan.
Berliinin historia heijastuu täydellisesti sen kaduilla. Vaikka kaupunki tuhoutui suurelta osin toisessa maailmansodassa, sen jälleenrakennukset ja jäljellä olevat rakennukset sekä uudet muistorakennukset antavat hyvän käsityksen kaupungin menneisyydestä tällä pyöräretkellä.
Kolmen ja puolen tunnin ajan pienen pyöräilijäjoukkosi mukana oleva opas kertoo sinulle tärkeimmistä tapahtumista, joita kussakin reitin varrella sijaitsevassa paikassa on tapahtunut. Kierroksen aikana näet kaiken Berliinin preussilaisesta perinnöstä sen lähihistoriaan, mukaan lukien natsien Kolmannen valtakunnan tuho ja kylmän sodan jäänteet.
Tämäntyyppinen historiallinen kierros noudattaa yleensä samanlaista reittiä kuin alla oleva.
- Nikolaikirche: Nikolaikirche on ollut yksi Berliinin maamerkeistä jo yli 800 vuoden ajan.
- Uusi juutalainen synagoga: tämä uskonnollinen temppeli auttaa sinua oppimaan lisää kaupungin juutalaisten historiasta.
- Berliinin muurin muistomerkki: tämä paikka on edelleen muistutus Saksan jakautumisesta kylmän sodan aikana. Täällä voit nähdä muurin viimeiset jäänteet ja sen takana maata, jolle 1980-luvulla pystytettiin rajavallia. Oppaan selitysten avulla voit tutustua hieman paremmin tähän perustavanlaatuiseen osaan koko maailman historiasta 1900-luvulla.
- Reichstag: historiallisesti katsoen parlamentin alahuoneen nykyinen istuntopaikka, jossa toimi aikoinaan Weimarin tasavallan hallitus sotien välisenä aikana. Vuonna 1933 natsit ottivat sen haltuunsa, ja sen polttaminen on olennainen osa heidän valtaannousuaan.
- Brandenburgin portti: 1700-luvulla rakennettu muistomerkki on yksi Saksan pääkaupungin tärkeimmistä.
- Holokaustin muistomerkki: pyöräretkellä pysähdytään Berliinin tärkeimmän muistomerkin luona, jolla muistetaan natsien murhaamia juutalaisia.
- Entinen Gestapon päämaja: niin sanottu Terrorin topografia oli natsien salaisen poliisin, Gestapon, päämaja. Nykyään paikalla on museo, jossa kerrotaan tämän poliisivoimien tekemistä julmuuksista.
- Checkpoint Charlie: yksi tärkeimmistä rajanylityspaikoista jaetussa Berliinissä toisen maailmansodan jälkeen
- Bebelplatzin muistomerkki: sen maine johtuu siitä, että se oli yksi niistä paikoista, joissa natsit polttivat kirjoja.
- Museosaari: ryhmä kiertää saarta ja tutustuu museoihin ja niiden historiaan.
Suositellaan, jos... olet innostunut historiasta ja haluat asiantuntijaoppaan kertovan sinulle tärkeimmät faktat siitä.
3. Tutustu joihinkin Berliinin vaihtoehtoisimmista kaupunginosista.
Berliinillä oli monta vuotta maine kaupunkina, jossa vallitsi hyvin vaihtoehtoinen ilmapiiri. Voit nähdä sen vielä nykyäänkin monissa kaupungin yöelämän paikoissa sekä monissa kaupunginosissa, joissa kannattaa vierailla. Tämä pyöräretki lähtee Berliinin keskustasta kolmen ja puolen tunnin ajomatkalle joidenkin näiden alueiden läpi.
Nämä retket alkavat yleensä Prenzlauer Bergistä ja kulkevat eri alueiden läpi Spree-joen varrella. Kierroksen mielenkiintoisin osa on Kreuzbergin kaupunginosa ja sen vaihtoehtokulttuuri.
Vaihtoehtoisen Berliinin kierroksen tyypillinen matkareitti
- Kulturbrauerei rakennukset: Nämä rakennukset olivat alun perin panimon pääkonttoreita. Arkkitehtonisen arvonsa lisäksi niiden merkitys nykyään perustuu niiden toimintaan Kollwitzin kaupunginosan kulttuurikeskuksena.
- Volkspark Friedrichshain: kaupungin vanhin puisto, jossa monet berliiniläiset rentoutuvat nurmikolla.
- Friedrichshain: yhdistymisen jälkeen tästä alueesta tuli yksi Berliinin vaihtoehtoisen kulttuurin keskuksista. Monet taiteilijat, opiskelijat ja punkkarit kokoontuivat tänne ja loivat kaupunginosan, jolla oli muusta kaupungista poikkeava persoonallisuus.
- Boxhagener Platz ja RAW Tempel: jos haluat nauttia Berliinin yöelämästä sen jälkeen, merkitse nämä alueet muistiin, sillä ne ovat kaupungin tunnelmallisimpia.
- East Side Gallery: Epäilemättä yksi matkareitin kohdista, josta tulet pitämään eniten. Se sijaitsee joen vieressä, ja sitä pidetään maailman suurimpana ulkoilmataidegalleriana. Lähes puolentoista kilometrin pituisella alueella voit nähdä joitakin Berliinin muurin jäänteitä, joita eri taiteilijat ovat koristelleet muurin kaatumisen jälkeen.
- Kreuzberg: koko Kreuzbergin kaupunginosa on vierailun arvoinen, takapihoilta puistoihin. Värikäs SO36-alue on erityinen kohokohta, jossa vaihtoehtoiset elämäntyylit ovat edelleen hyvin elinvoimaisia.
Suositellaan, jos... haluat tutustua kaupungin vähemmän turistisiin osiin ja tutkia vaihtoehtoisia kaupunginosia.
4. Vuokraa pyörä ja järjestä oma kierroksesi
Yksi vaihtoehto pyöräretkille on vuokrata pyörä ja laatia oma reittisuunnitelma. Vaikka ratsastat ilman opasta ja saatat jossain vaiheessa eksyä, Berliini on erittäin sopiva kaupunki tähän aktiviteettiin.
Jos olet hyvässä kunnossa, et joudu rajoittumaan vain pääkaupungin kaduilla kävelyyn, vaan voit tehdä lyhyen retken ympäröiville alue ille ilman suurempia ponnisteluja.
Kaupungin omat matkailuviranomaiset suosittelevat useita reittejä. Tässä on pari esimerkkiä, mutta jos teet hieman tutkimusta, löydät varmasti lisää.
- Pyöräile Spree-jokea pitkin: yksi miellyttävimmistä pyöräilyreiteistä Berliinin sisäosissa on Spree-joen rannoilla kulkeminen. Se on erittäin rauhallinen ja mukava reitti, jonka varrella näet Museosaaren ja muita Mitten muistomerkkejä.
- Kävele Tiergartenin läpi: vaikka reitti ei olekaan kovin pitkä, voit aina matkia monia berliiniläisiä, jotka käyttävät hyväkseen hyvän sään saapumista ja pyöräilevät tämän puiston läpi. Se on myös loistava tapa päästä Charlottenburgin palatsiin ja ympäröivään naapurustoon.
Mistä voit vuokrata pyörän, jos haluat lähteä omatoimisesti liikkeelle?
Yksi Berliinin eduista polkupyörien ystäville on se, että sinulla ei ole mitään ongelmia löytää yrityksiä, jotka vuokraavat polkupyöriä. Tässä on muutamia nimiä:
- Nextbike: Tämä on pyörän yhteiskäyttöprojekti, jonka avulla voit käyttää polkupyöriä ilmaiseksi. Ota selvää ehdoista, jos haluat osallistua.
- Deutsche Bahn: heidän polkupyörävuokrauspalvelunsa on nimeltään Call a Bike. Soita vain saadaksesi kaikki tarvitsemasi tiedot.
- Velotaxi: ei varsinaisesti polkupyörävuokraamo, vaan eräänlainen polkupyörätaksi. Parasta siinä on se, että se maksaa puolet tavallisen taksin hinnasta ja että siihen mahtuu kaksi ihmistä (ilman matkatavaroita).
- Alex rent a bike: melko edullinen pyörävuokraamo.
Mitä Berliinin pyöräretkiin yleensä sisältyy?
Aluksi näillä pyöräretkillä on opas, jolla on kaksi tehtävää: varmistaa, ettet eksy matkan varrella, ja selittää kaikki näkemäsi. Tämä on mielestäni se, mikä tekee eron omatoimisen ja järjestetyn matkan välillä.
Saat tietenkin myös oman pyörän, jotta voit tehdä kierroksen. Kaikki ne täyttävät kaupungin lainsäädännössä asetetut vähimmäisvaatimukset.
Lisäksi monet niistä sisältävät kypärän lainaamisen (vaikka se ei olekaan pakollista) ja joitakin muita suojavarusteita. Viimeisenä muttei vähäisimpänä, jotkut matkat tarjoavat myös ponchon sateen varalta.
Vinkkejä pyöräilyyn Berliinissä
On aina tärkeää pitää mielessä muutama asia, kun pyöräilet vieraassa kaupungissa. Berliini ei ole poikkeus, vaikka se onkin hyvin pyöräilyystävällinen, joten on parasta noudattaa muutamia vinkkejä.
Käytä pyöräilyä varten varattuja pyöräkaistoja aina, kun se on mahdollista. Onneksi useimmilla pääkaduilla on sellainen, mutta voit ajaa joko tiellä tai jalkakäytävällä alueesta riippuen.
Erittäin myönteistä on se, että autot ja bussit ottavat yleensä hyvin huomioon pyöräilijät alueilla, joilla ei ole pyöräkaistaa. Neuvoisin kuitenkin olemaan hyvin varovainen ja olemaan liian itsevarma.
Toisaalta Saksan pääkaupungissa voit hyödyntää monia opasteita, jotka auttavat pyöräilijöitä pääsemään määränpäähänsä tai ainakin kaupungin tärkeimpiin paikkoihin.
Perusturvallisuussääntöihin kuuluvat oikealle ja vasemmalle kääntymisen tarkistaminen ja jalankulkijoiden varominen. Kypärät eivät ole pakollisia, mutta valot ja jarrut ovat pakollisia. Tietenkin sinun on myös noudatettava liikennevaloja, sekä erityis- että yleisiä liikennevaloja.
Jalkakäytävällä pyöräily on kielletty, samoin kuin matkapuhelimeen puhuminen tai musiikin ku untelu kuulokkeilla.