Berlín neljässä päivässä: kaikki mitä tarvitset tietää

Ota Berliinistä kaikki irti täydellisellä nelipäiväisellä kiertomatkalla, joka ulottuu klassisesta vaihtoehtoon.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

Lukuaika 8 minuttia

Berlín neljässä päivässä: kaikki mitä tarvitset tietää

Berliini | ©Denislav Jeliazkov

Berliini on kuuluisa kylmän sodan muistomerkeistään ja vilkkaasta musiikki- ja taide-elämästään. Saksan pääkaupunki kätkee kuitenkin sisäänsä paikkoja, joissa aika näyttää pysähtyneen, ja luonnonkauniita kohteita. Reittimme pyrkii ottamaan parhaat puolet jokaisesta näkökulmasta, jotta saat pyöristetyn matkareitin, jolla pääset perille kiirehtimättä. Lue, mitä Saksan pääkaupungissa kannattaa nähdä ja tehdä.

Ensimmäinen päivä: olennaiset asiat

Berliini on pitkään ollut synonyymi Berliinin muurille. Sen murtuminen ja sitä seurannut maan yhdistyminen muuttivat kaupungin suuntaa, joka sai takaisin pääkaupunkiasemansa ja innostuksen. Tämän päivän kierros kannattaa aloittaa East Side Gallery -muurin viimeisestä säilyneestä osasta.

Varaa opastettu Berliinin kierros

East Side Gallery ja Alexanderplatz

East Side Gallery| ©Jeanne Menjoulet
East Side Gallery| ©Jeanne Menjoulet

Kierros alkaa Berliinin lähihistoriaan liittyvästä paikasta: Berliinin muurista. Muurin suurin vielä pystyssä oleva osa sijaitsee East Side Galleryssa, ja sitä koristavat lukemattomat seinämaalaukset. Se on ehdoton nähtävyys jokaisella Berliinin-matkalla, ja se on vierailun arvoinen katutaiteen vuoksi. Graffitit ovat peräisin vuodelta 1989, mutta ne on kunnostettu sään vaikutusten lieventämiseksi.

Tältä alueelta ei ole vaikea päästä keskustan Alexanderplatzille, Berliinin vilkkaaseen sydämeen. Voit valita bussin (linja 300), junan (linja S5) tai parinkymmenen minuutin kävelymatkan.

Jälkimmäisessä tapauksessa seuraa vain televisiotornin siluettia, joka on vain muutaman metrin päässä aukiolta. Kylmän sodan aikana torni oli kaupungin itäosan keskus, ja neuvostoliittolaiset käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja tekivät siitä kommunismin näyteikkunan. Maailmankello, Kansojen ystävyyden suihkulähde (Brunnen der Völkerfreundschaft) tai professorin talon suuri mosaiikki todistavat tästä.

.

Varaa liput Berliinin televisiotorniin

Saavu museosaarelle

Pergamon-museo,| ©Rob S
Pergamon-museo,| ©Rob S

Museosaari on yksi kaupungin pakollisista nähtävyyksistä. Tällä saarekkeella keskellä Spree-jokea sijaitsee viisi kulttuurikohtaa, joista tunnetuin on epäilemättä Pergamon-museo, joka on suurin antiikin maailmalle omistettu kokoelma (tosin museo on tällä hetkellä suljettu remontin vuoksi, ja sen uudelleen avaamista joutuu odottamaan useita vuosia). Sisällä olevat aarteet löysivät saksalaiset arkeologit 1800-luvun lopulla. Sisällä näet useita mestariteoksia:

  • Pergamon-alttari, joka on rekonstruktio alkuperäisestä alttarista, jota isännöitiin samannimisessä kaupungissa. Sen basreliefit kuvaavat Zeuksen ja jättiläisten välistä taistelua. Toisen maailmansodan aikana neuvostoliittolaiset takavarikoivat sen saaliiksi, mutta se palautettiin Saksaan muutamaa vuotta myöhemmin.
  • Ishtarin portti. Se koristi Mardukin temppeliä legendaarisessa Babylonin kaupungissa. Se on omistettu rakkauden ja sodan jumalattarelle, ja se on merkittävä kauniiden laattojensa vuoksi.
  • Aleppon sali, kristityn kauppiaan Isa ibn Butrusin vastaanottohuone. Se on erinomaisesti säilynyt, ja sen värit ovat edelleen hyvin eloisat.
  • Miletoksen roomalaisten markkinoiden portti. Tietojemme mukaan se on peräisin 2. vuosisadalta jKr. ja se on todennäköisesti pystytetty keisari Hadrianuksen aikana. Se on yksi parhaiten säilyneistä.

Varaa lippu Neues Museumiin

Vieraile Saksan parlamentissa

Reichstagin ulkotilat| ©Bernt Rostad
Reichstagin ulkotilat| ©Bernt Rostad

Nouse metrolla ulos pysäkillä Bundestag, muutaman metrin päässä on Reichstag-rakennus. Kuten muutkin kaupungin rakennukset, Reichstag vaurioitui pahoin toisen maailmansodan aikana. Alkuperäinen kupoli on korvattu lasikatolla, ja sen huipulle voi kiivetä ihailemaan panoraamaa. Tämä on mahdollista kello 8:00-24:00.

Muita vaihtoehtoja ovat opastettu kierros tai parlamentin istunnon kuuntelu. Molemmissa tapauksissa sinun on ilmoittauduttava virallisella verkkosivustolla. Älä huoli, sillä on englanninkielinen sivu. Bundestagilla on ollut myrskyisä historia, ja kannattaa käyttää aikaa tutustuakseen tärkeimpiin tapahtumiin Weimarin tasavallasta maan jälleenyhdistymisen aikoihin.

.

Seiso ja katsele auringonlaskua Brandenburgin portilla

Brandenburgin portti| ©Giuseppe Milo
Brandenburgin portti| ©Giuseppe Milo

Mahtava ja kuuluisa monumentaalinen portti rakennettiin Preussin kuninkaan ja lahjakkaan Fredrik Suuren käskystä. Se on kopio Ateenan Akropolista, ja sen korkeus on 26 metriä ja pituus 11 metriä. Jos en laskenut väärin, saavutte auringonlaskun aikaan, joka on yksi parhaista ajankohdista nauttia sen viehätyksestä. Ennen pimeän tuloa auringon viimeiset säteet loistavat muistomerkin muodostavaan hiekkakiveen.

Brandenburgin portti on yksi 10 parhaasta nähtävyydestä, jotka kannattaa nähdä Berliinissä yöllä. Se on kaupungin ikoni, ja valonheittimet saavat sen hehkumaan pimeässä. Sen juurella järjestetään usein tapahtumia, konsertteja tai muita tilaisuuksia. Jos vierailet Saksan pääkaupungissa marraskuussa, saatat törmätä muurin kaatumisen muistotilaisuuteen.

Kaikki Berliinin kiertoajelubussikierrokset pysähtyvät tämän muistomerkin luona. Siksi suosittelen hankkimaan 24 tai 48 tunnin bussikortin, jotta voit hypätä jonkin bussin kyytiin ja tutustua tähän ja muihin kaupungin nähtävyyksiin mukavasti.

Varaa paikka Berliinin kiertoajelubussista

Päivä 2: Kreuzberg ja tunnusomaisia cocktaileja

Kreuzbergillä on maine Berliinin siisteimpänä kaupunginosana. Graffitit ja kosmopoliittinen ilmapiiri tekevät siitä pakollisen pysähdyspaikan. Tänään tutustumme tähän pääkaupungin alueeseen.

Kävele läpi turkkilaiskorttelin

Turkkilaiskorttelin kadut| ©Jeanne Menjoulet
Turkkilaiskorttelin kadut| ©Jeanne Menjoulet

Kylmän sodan aikana Kreuzberg oli kaupungin länsiosan köyhin kaupunginosa. Vähitellen alhaiset asumiskustannukset vetivät puoleensa hippien, talonvaltaajien, taiteilijoiden ja turkkilaisten maahanmuuttajien sekoitusta. Ensimmäiset saapuivat 1960-luvulla, ja monet heistä päättivät jäädä pääkaupunkiin. Nykyään Kreuzberg on monikulttuurinen kaupunginosa, johon kannattaa tutustua aamupäivän aikana. Alta löydät kaupunginosan tärkeimmät nähtävyydet:

  • Oranienstraße ja Bergmannstraße, kaksi ostoskatua. Suosituimpia kauppoja ovat Hammett Krimibuchhandlung (rikosromaaneihin erikoistunut kirjakauppa, Friesenstraße 27), Coy Art To Wear (hattuparatiisi, Sophienstraße 6), Picknweight (klassinen vintage-myymälä, Bergmannstraße 102) ja Prinzessinnengärten, ekologinen ja sosiaalinen puutarha, joka myy satonsa (Hermannstraße 99-105).
  • Engelbecken, puisto, jossa aikoinaan sijaitsi kanava. Preussin kuningas rakennutti 1900-luvulla kanavan ja nimesi sen Louisenstadtiksi Mecklenburg-Strelitzin kuningatar Ludwigin kunniaksi. Valitettavasti tämä vesiväylä oli lyhytikäinen, ja se tyhjennettiin 2000-luvun alussa. Nykyään pieni järvi muistuttaa kaupunginosan "vetisestä" menneisyydestä.
  • Berlinische Galerie, jugendtaiteen, valokuvan ja arkkitehtuurin museo. Lippu maksaa noin 10 euroa. Avoinna keskiviikosta maanantaihin klo 10-18 (Alte Jakobstraße 124/128) - Rantabaarit, Spree-joelle avautuvat laitokset. Parhaita ovat Club der Visionӓre ( erittäin vilkas sunnuntai-iltapäivisin, Am Flutgraben) ja Badeschiff, kelluva uima-allas, jossa on aurinkotuoleja ja lepotuoleja (Eichenstraße 4).
  • Terrorin topografia, rakennus, jossa Gestapo toimi. Nykyään se on museo, joka on omistettu natsien pimeille vuosille. Avoinna päivittäin klo 10.00-20.00 (Niederkirchnerstraße 8).
  • Oberbaumbrücke, Berliinin kaunein silta. Kylmän sodan aikana se oli yksi harvoista idän ja lännen välisistä rajoista.

Voit tutustua tähän kauniiseen kaupunginosaan ja moniin sen viehätyksiin osallistumalla jollekin Berliinin risteilylle. Voit myös hyödyntää laivamatkoja, joilla on illallinen laivalla ja jotka tarjoavat täydellisen elämyksen Spree-joella.

Varaa illallisristeily Berliinissä

Tilaa cocktail Limonadierissa

Limonadierissa| ©Lavanki
Limonadierissa| ©Lavanki

Kreuzbergissä ei ole pulaa vaihtoehdoista baarin löytämiseksi, ja silti valintani on helppo: Limonadier. Gin, osa likööreistä ja limonadi ovat kotimaista tuotantoa ja jättävät jälkensä jokaiseen luomukseen. Näet muutamia omaperäisiä juomia ja henkilökunta on aina valmiina opastamaan sinua päätöksenteossa.

Se sijaitsee osoitteessa Nostitzstraße 12 ja on avoinna kello 19.00-14. 00 (maanantaista torstaihin) ja kello 19.00-15.00 (perjantaisin ja lauantaisin). Se tarjoaa myös **happy hourin klo 19:00-20:**00. Vakuutan, että se on sen arvoista.

Kolmas päivä: ympäristö

Jos ensimmäiset päivät on vietetty Berliiniin tutustumalla, kolmantena päivänä lähdemme kaupungista Berliinin Steglitz-Zehlendorfin kaupunginosassa sijaitsevaan Wanseen. Se on vain lyhyen matkan päässä Potsdamista.

Tutustu Großer Wannseen

Großer Wannsee| ©Nodder
Großer Wannsee| ©Nodder

Jos vierailet Saksan pääkaupungissa kesällä, voit paeta kuumuutta Großer Wannseen, joka on Havel-joen suisto. Se sijaitsee noin 20 kilometriä Berliinistä lounaaseen, ja siellä on erittäin suuri ranta (strandbad), jonka valkoinen hiekka on tuotu Itämeren rannikolta. Voit vuokrata aurinkotuoleja ja uida Euroopan suurimmalla ulkoilmauintialueella.

Siellä on myös vesiliukumäkiä, pukuhuoneita, lasten leikkipaikkoja, baareja ja ravintoloita. Ranta (strandbad) avataan maaliskuun lopussa ja suljetaan syyskuun puolivälissä, ja sen päivittäiset aukioloajat ovat klo 9.00-20.00 (perjantaisin ja lauantaisin klo 21.00 asti). Pääsymaksu on noin 5 euroa. Tänne pääsee helposti Berliinin päärautatieasemalta S7- tai S1-junalla ja jää pois Wannseen asemalla. Matka kestää noin 45 minuuttia.

Toinen suositeltava vaihtoehto on vuokrata polkupyörä ja pyöräillä Wannsee-Babelsberg-reittiä. Huomaa, että polkupyörät ovat yleensä sallittuja junissa, kun taas metroihin ja raitiovaunuihin pääsee vain, jos ovet on merkitty ja jos tilaa on riittävästi. Voit siis vuokrata kaksipyöräisiä Berliinin keskustassa. Reitti on 14 kilometriä pitkä, ja se kattaa alueen kohokohdat:

  • Liebermann-Villa, taidemaalari Max Liebermannin entinen kesämökki. Se on nykyään entiselle omistajalleen omistettu taidemuseo, jossa on noin 150 kaiverrusta, öljymaalausta, pastellia ja piirustusta. Halutessasi voit varata opastetun kierroksen, joka paljastaa teosten historian ja asuinpaikkaa ympäröivän puutarhan viehätyksen.
  • Wannsee-konferenssin talo, asuinpaikka, jossa suunniteltiin juutalaisten lopullista ratkaisua. Nykyään siellä on pysyvä näyttely ("Wannsee-konferenssi ja Euroopan juutalaisten tuhoaminen"), jossa on valokuvia, lehtileikkeitä, asiakirjakopioita, propagandaa ja muita asiakirjoja, joihin liittyy kuvaavia tekstejä.
  • Pfaueninsel, pieni saari, joka kätkee sisäänsä romanttisen palatsin. 1700-luvun lopulla Preussin Fredrik Vilhelm II rakennutti tämän paikan itselleen ja suosikki rakastajattarelleen Wilhelmine Enkelle. Tänne pääsee lautalla, joka ei ota vastaan polkupyöriä. Voit kuitenkin jättää pyöräsi laiturin lähellä oleviin kojuihin.
  • Glienicker Brücke, Havel-joen ylittävä silta. Se on tärkeä lenkki Potsdamin ja Berliinin välisellä tiellä, ja kylmän sodan aikana se merkitsi lännen ja idän välistä rajaa - Babelsbergin palatsi, keisari Vilhelm I:n kesäasunto. Arkkitehti Karl Friedrich Schinkel sai inspiraationsa englantilaisista Tudor-kartanoista, ja tuloksena on kiehtova uusgoottilainen rakennus. Valitettavasti se on avoinna vain näyttelyiden ja erityistapahtumien aikana.

Varaa Berliinin pyöräretki

Maista paikallisia herkkuja

Saksalainen gastronomia| ©Jonathan
Saksalainen gastronomia| ©Jonathan

Näin intensiivisen päivän jälkeen kannattaa ladata akkuja saksalaisen keittiön klassikolla: Königsberger Klopse. Jos paikalliset reseptit eivät ole sinulle tuttuja, ilahdut varmasti siitä, että kyseessä on herkulliset lihapullat ja anjovikset kapriskerman kera. Resepti on peräisin Königsbergistä, nykyisestä Kaliningradista, ja se on erittäin suosittu koko maassa. Sanotaan, että itse Kant ei voinut sanoa ei Königsberger Klopseille.

Jos haluat maistaa parhaita, suosittelen Berliinin naudanlihapullia, joka on kaupungin uusi tulokas ja joka on onnistunut raivaamaan itselleen paikan pääkaupungin gastronomisessa näyttämössä. Perinteisten reseptien lisäksi tarjolla on myös moderneja ja kasvisversioita. Se sijaitsee Markthalle Neunin katetulla torilla (Eisenbahnstraße 42/43).

Päivä 4: Perinne

Saavu Spandaun historialliseen kaupunginosaan

Pyhän Nikolauksen kirkko| ©Adam Brown
Pyhän Nikolauksen kirkko| ©Adam Brown

Neljäntenä ja viimeisenä päivänä voit tehdä kävelyretken Spandaun viehättävään kaupunginosaan. Se sijaitsee Havel-joen rannalla ja tunnetaan parhaiten Citadellista, 1200-luvulla rakennetusta linnoituksesta, joka on myöhemmin muutettu renessanssirakennukseksi. Reitin aluksi voit vierailla pysyvässä näyttelyssä, joka esittelee tämän paikan historiaa. Se on sijoitettu entiseen komentokeskukseen.

Spandaun linnoitus on vaikuttava punatiilirakennus. Sen julkisivua koristaa suuri vaakuna, jossa on kuninkaallinen kruunu, joka lisättiin Friedrich III:n aikana. Toinen ainutlaatuinen nähtävyys on kuningattaren bastioni. Sen uumeniin on kätketty lepakoiden asuttama luola, ja sinne järjestetään retkiä. Spandaulla on kuitenkin paljon muutakin tarjottavaa:

  • Nikolaikirche, Pyhän Nikolauksen kirkko. Sillä oli tärkeä rooli Saksan pääkaupungin perustamisessa: 1800-luvun alussa täällä pidettiin Berliinin ensimmäinen edustajakokous. Avoinna torstaista sunnuntaihin klo 10-18 (Reformationsplatz).
  • Gotisches Haus, myöhäisgoottilainen rakennus 1400-luvun jälkipuoliskolta. Siitä ei tiedetä paljon, mutta kaksi asiaa on varmaa: se on Berliinin vanhin talo, ja se kuului kauppiasperheelle. Nykyään siinä järjestetään joitakin vaihtuvia näyttelyitä (Breite Straße 32).
  • Lindenufer, upea puisto veden ympäröimänä. Käytä aikaa kävelyyn sen poluilla. Kaksi jokea, Havel ja Spree, kohtaavat täällä. Voit halutessasi kävellä batardeaulle, 1800-luvun rakennelmalle, jota käytettiin vedenkorkeuden säätelyyn.

Tutustu Berliinin jaloihin kasvoihin

Charlottenburgin palatsi| ©Karen Blaha
Charlottenburgin palatsi| ©Karen Blaha

Kun olet tehnyt ruokatauon ja ladannut akkujasi, suuntaa Charlottenburgin palatsiin (Schloss Charlottenburg), joka on Hohenzollernin suvun kuninkaallinen residenssi. Preussin Fredrik I rakennutti tämän kesäasunnon lahjaksi vaimolleen Sophia-Carlottalle. Se on taiteellinen helmi, jossa on rokokootanssisali, posliinikokoelma (Porzellankabinett) ja kymmeniä aikakauden esineitä.

Charlottenburgin palatsi on avoinna ympäri vuoden tiistaista sunnuntaihin, joskin aukioloajat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Huhtikuusta lokakuuhun se on avoinna kello 10:00-17:30, kun taas talvella se sulkeutuu tuntia aikaisemmin. Normaalihinta on noin 17 euroa, ja siihen sisältyy useilla kielillä saatavilla olevan audio-oppaan vuokraus. Jos haluat matkustaa kevyemmin, voit jättää reppusi tai laukkusi ilmaiseen vaatehuoneeseen.

Ennen hotellille paluuta suosittelen kävelyä puutarhassa. Viheralueen on suunnitellut ranskalainen maisemasuunnittelija Siméon Godeau, joka toi Versaillesin puutarhojen esteettiset kriteerit Saksaan. Sen tunnetuimpia maamerkkejä ovat kuninkaan vaimolle omistettu mausoleumi, Belvederen teehuone ja Neuer Pavillon, neoklassinen rakennus, joka on saanut inspiraationsa napolilaisesta huvilasta.

Kannattaako Berliinissä vierailla neljässä päivässä?

Mielestäni neljän päivän matka on ihanteellinen. Sinulla on riittävästi aikaa nähdä pääkaupungin tärkeimmät nähtävyydet ilman liian tiukkaa aikataulua. Jos aikaa on viisi tai seitsemän päivää, kannattaa harkita vierailua jossakin lähikaupungissa. Junalla pääset helposti Dresdeniin, Lipsiaan tai Hampuriin. Potsdamin palatsit ja puutarhat sekä Sachsenhausenin keskitysleiri ovat vielä lähempänä.