Lisää aiheesta: Päiväretket Sachsenhausenin keskitysleiriin Berliinistä
Toisen maailmansodan aikana natsit rakensivat monia internointikeskuksia eri puolille Eurooppaa, mutta kaikista niistä ihanteellisena prototyyppinä kansallissosialistisen hallinnon ihanteiden ilmentäjänä pidettiin Sachsenhausenin keskitysleiriä.
Leirillä noiden vuosien aikana tapahtuneiden julmien tapahtumien jälkeen Sachsenhausenin keskitysleiri muutettiin barbaarisuuden uhrien kunniaksi muistomerkiksi, jotta nämä kauheat tapahtumat eivät koskaan enää toistuisi. Kerron, miten siellä voi vierailla.
Sachsenhausenin keskitysleirin päivämatka Berliinistä
Vieraile Sachsenhausenissa, holokaustin muistomerkillä
Kierrokseen sisältyy sisäänpääsy Sachsenhausenin muistomerkkiin ja museoon sekä paikallinen opas, joka kertoo sinulle yksityiskohtaisesti tämän kauhean paikan historiasta.
Tällä Berliinistä alkavalla Sachsenhausenin keskitysleirikierroksella sinä ja oppaasi matkustatte Sachsenhausenin keskitysleirille julkisilla liikennevälineillä. Oppaasi kertoo sinulle natsien keskitysleirijärjestelmästä ja kertoo sinulle kaikki yksityiskohdat tämän kauhean ja synkän paikan historiasta.
Sachsenhausenissa vierailet appellplatzilla, kasarmeilla, patologisella osastolla, Gestapon vankilassa (Zeilenbau), tuhoamiskeskuksessa ja krematoriossa kierroksen aikana, jonka aikana opas kertoo tarinoita vankien jokapäiväisestä elämästä, kidutuksista ja rangaistuksista. Saat myös tietoa keskitysleirin viimeisistä päivistä ja sen käytöstä neuvostoliittolaisten toimesta toisen maailmansodan jälkeen.
Suositellaan, jos... haluat vierailla Sachsenhausenissa, mutta sinulla ei ole paljon aikaa suunnitella omaa vierailua.
Millaisia ovat opastetut kierrokset Sachsenhausenin keskitysleirillä?
Sachsenhausenin keskitysleiriä pidetään yhtenä Berliinissä vierailevien pakollisista vierailukohteista. Sen näkemiseen tämä on kattavin ja suosituin vaihtoehto.
Mitä tämä kierros sisältää
Tämä on 6 tunnin retki Sachsenhauseniin, jossa voit oppia yhdessä espanjankielisen oppaan kanssa (joka on muistomerkin itsensä hyväksymä) tämän paikan historiasta, siitä, millaisia vankeja siellä oli ja millaiset olivat heidän ankarat elinolosuhteensa. Siellä oli noin 60 000 vankia, joista yli 12 000 ei onnistunut pakenemaan elävänä.
Lisäksi tällä kävelykierroksella tutustutaan leirin tärkeimpiin kohteisiin, kuten parakki 38:aan, rangaistusselleihin, keskipihaan ja sairastupaan, jossa vangeilla tehtiin ihmiskokeita.
Kierroksen aikana kuulet myös eloonjääneiden kertomuksia, näet SS:n ottamia kuvia leiristä sekä sodan lopussa löydettyjä salaisia asiakirjoja.
Miksi osallistua tälle opastetulle kierrokselle?
Suosittelen ehdottomasti ottamaan tämän Sachsenhausenin kierroksen mieluummin oppaan kanssa kuin yksin, lähinnä siksi, että sinun ei tarvitse huolehtia siitä, miten saat liput sinne, ja koska sinulla on ammattitaitoisen oppaan kerronta, joka vastaa kysymyksiisi ja antaa historiallisen kontekstin sille, mitä näet leirillä, mikä on varsin kätevää tällaisessa paikassa.
.
Sachsenhausenin keskitysleirin historiaa
Natsi-Saksa suunnitteli tämän paikan ihanteelliseksi prototyypiksi kansallissosialistisen hallinnon ihanteille, ja tänne tuli muiden keskitysleirien keskushallintotoimisto. Aluksi se oli poliittisten vankien pidätyskeskus ja työleiri, mutta pian natsit internoivat sinne myös ihmisiä, joita he pitivät alempiarvoisina rotunsa, uskontonsa tai muiden ominaisuuksiensa vuoksi.
Sachsenhausenin toiminnan aikana (1933-1945) tuhannet ihmiset joutuivat pakkotyöhön, kidutukseen, nälkään, ihmiskokeisiin ja lopulta tuhoamiseen.
Kun Neuvostoliitto vapautti keskitysleirin, Sachsenhausenista tuli Neuvostoliiton salaisen palvelun erikoisleiri ja toinen DDR:n vankien pidätyskeskus. Vuodesta 1993 lähtien se on ollut tuon ajan uhrien muistomerkki.
Mitä näet Sachsenhausenin keskitysleirillä
Koska Sachsenhausen purettiin lähes kokonaan 1950-luvulla, suurin osa keskitysleiristä on tyhjillään ja alkuperäisestä infrastruktuurista on jäljellä vain vähän. Monet osat rakennettiin kuitenkin uudelleen natsien käyttämien mallien mukaan ja samoista materiaaleista, jotta ne olisivat aitoja ja tarkkoja.
- Torni A: vartiotorni, jonka kautta keskitysleirille päästiin.
- Parakit 38 ja 39: näissä rakennuksissa pidettiin juutalaisvankeja. Nähtävillä on punkkien ja käymälöiden rekonstruktiot, jotka tehtiin myöhemmin eloonjääneiden kertomusten perusteella. Nykyään se on vastarintamuseo.
- Rangaistussellit: Tämä oli leirin vankila. Tänne suljettiin tärkeimmät vangit ja Gestapo langetti täällä raakoja rangaistuksia.
- Keittiö ja pesula: kaksi parakkia, joissa on pysyviä näyttelyitä Sachsenhausenista.
- Ampumakuoppa, kaasukammiot ja joukkohauta: paikat, joissa natsit murhasivat vankeja ja hautasivat heidät myöhemmin.
- Sairasosasto ja ruumishuone: täällä tehtiin vangeille ihmiskokeita ja säilytettiin joitakin ruumiita.
- Torni E: tässä tornissa on näyttely Oranienburgin ja Sachsenhausenin välisestä suhteesta.
- Keskuspiha: Täällä natsit pakottivat vangit harjoittelemaan pitkiä tunteja sateessa, kylmässä ja kuumassa tai suorittamaan julkisia teloituksia hirttämällä.
- Muistomerkit: Leirillä on useita uhreille omistettuja muistomerkkejä, kuten neuvostoliittolaisten muistomerkki, keskipihalla sijaitseva muistomerkki, espanjalaisvangeille omistetut muistolaatat tai kadonneen kaasukammion vieressä oleva muistomerkki kaikille Sachsenhausenissa murhatuille.
Miksi vierailu Sachsenhausenin keskitysleirille kannattaa
Koska Sachsenhausen sijaitsee lähellä Berliiniä, matkalla sinne voit syventyä Euroopan historian traagiseen vaiheeseen, tuntea monien ihmisten kärsimykset ja pohtia, mitä täällä tapahtui, jotta sellaista ei enää koskaan tapahtuisi. Lisäksi jos pidät historiasta, näet henkilökohtaisesti ** yhden tärkeimmistä paikoista toisen maailmansodan kehityksessä.
Sinun on kuitenkin otettava huomioon, että vierailu on hyvin rankka. Ennen kuin osallistut tälle retkelle, sinun on valmistauduttava siihen, mitä tulet näkemään ja kuulemaan täällä. Tulee hetkiä, jolloin saat kyhmyn kurkkuun ja kananlihalle, kun kävelet tämän paikan läpi ja kuvittelet, millaisia harhapoluille täällä syyllistyttiin.
Varoitetaan siis, että Sachsenhausenin keskitysleirikierros ei ehkä sovi sinulle, jos olet hyvin herkkä ihminen. Itse asiassa sitä ei suositella alle 12-vuotiaille lapsille näyttelyesineiden karkeuden vuoksi.
Suunnittele vierailusi Sachsenhausenin keskitysleirille
Missä se sijaitsee?
Straße der Nationen 22, 16515, Oranienburg,
Miten sinne pääsee
Näihin retkiin ei kuulu matka Sachsenhauseniin, koska leiri sijaitsee lähellä Berliiniä, joten voit mennä sinne täysin vapaasti omatoimisesti. Näillä kulkuvälineillä voit matkustaa:
- Juna Berliinistä: Ota S1-linja (S-bahn Wannsee Oranienburgin suuntaan) Berliinin Friedrichstraße-asemalta ja jää pois Oranienburgin asemalla, joka on viimeinen pysäkki. Matkustaaksesi tarvitset ABC-vyöhykkeillä voimassa olevan lipun. Junia kulkee 20 minuutin välein, ja matka kestää noin 45 minuuttia.
- **Sachsenhauseniin Oranienburgin rautatieasemalta: Voit kävellä 20 minuuttia keskitysleirille (älä huoli, tie on hyvin opastettu) tai ottaa bussit 804 (suunta Malz) ja 821 (suunta Tiergarten) aseman ulkopuolella olevalle muistomerkille.
- Autolla Berliinistä: Aja moottoritietä A111 Hampuriin. Kun saavut Oranienburger Kreuziin, aja A10-tietä kohti Prenzlauta ja poistu Birkenwalderin kohdalla. Ota sitten B96-tietä Oranienburgin suuntaan ja seuraa Sachsenhausenin Gedenkstätte-viittoja. Matka kestää noin 50 minuuttia.
Aukioloajat
Avoinna päivittäin:
- 15. maaliskuuta - 14. lokakuuta: klo 8.30 - 6.00.
- Lokakuun 15. päivästä maaliskuun 14. päivään: klo 8.30-4.30.
Museot ovat suljettu maanantaisin.
Mitä minun pitäisi ottaa mukaani Sachsenhausenin keskitysleirille?
- Tämä paikka on suuri ja sinun täytyy kävellä hieman eri kohteiden välillä, joten suosittelen käyttämään mukavat kengät. Mitä tulee vaatetukseen, koska kyseessä on vierailu muistomerkillä, suosittelen pukeutumaan muodollisiin vaatteisiin kunnioituksen vuoksi.
- Keskitysleirillä voi ottaa valokuvia, joten kameran ottaminen mukaan ei ole ongelma, mutta muista, että Sachsenhausen on natsismin uhrien muistomerkki, joten yritä olla huomaavainen kuvatessasi.
- Paluumatkalla Berliiniin suosittelen ottamaan mukaan vesipullon ja pientä purtavaa siltä varalta, että nälkä yllättää.
Muita retkiä, joista saatat pitää
Jos haluat tehdä Berliinin-matkasi aikana muitakin retkiä kuin tämän, katso parhaat retket ja retket Berliinistä, josta löydät lisää ideoita, jotta saat matkastasi kaiken irti. Voit muun muassa tehdä Berliinistä retken Potsdamiin. Ja jos haluat sukeltaa syvemmälle historiaan, voit tehdä kierroksenBerliinin juutalaiskortteliin.