Miten vierailla juutalaiskorttelissa
Lähde kierrokselle New Yorkin juutalaiskortteliin Williamsburgiin: saat kattavamman kuvan kaupungista ja sen vastakohdista.
En tiedä, oletko ehtinyt nähdä Netflixin sarjan "Unorthodox" (jos et, suosittelen sitä), joka sijoittuu juuri tähän juutalaiseen yhteisöön ja jossa yksi sen jäsenistä pakenee Berliiniin paetakseen yhteisönsä tiukkoja sääntöjä. Olemme sanoneet monta kertaa aiemmin, että New York on paljon muutakin kuin Manhattan, ja tämä alue on hyvä todiste siitä.
B rooklynin sydämessä, aivan Williamsburgin eteläpuolella, on tutustumisen arvoinen kaupunginosa.
Mitä nähtävää New Yorkin juutalaiskorttelin kierroksella on?
Paras tapa tutustua juutalaiskortteliin on yksi New Yorkin parhaista kierroksista, joka vie sinut Williamsburgiin. Tällä kahden tunnin opastetulla kävelykierroksella tutustut tämän kulttuurinsa ja historiansa puolesta ainutlaatuisen paikan kohokohtiin.
Kierroksellasi kävelet Williamsburgin sillan yli tai törmäät kirpputoreille, joilla myydään antiikkia ja käytettyjä tavaroita ja joilla voit seurustella paikallisten kanssa. Tämä kaupunginosa on epäilemättä "pakollinen", jos haluat oppia lisää tavoista sekä kulttuurisesta ja sosiaalisesta monimuotoisuudesta, joka tässä maassa vallitsee.
Missä on juutalaiskortteli ja miten sinne pääsee?
Jos olet menossa omin päin, suosittelen hyödyntämään vierailun Williamsburgin turistisimpaan osaan ja tutustumaan sen jälkeen juutalaiskortteliin. Jää pois Bedford Avenuen pysäkillä (L-linja) ja kävele juutalaiskortteliin - siihen menee alle 30 minuuttia, ja kortteleiden välinen kontrasti hämmästyttää sinua!
Jos menet metrolla suoraan tänne, voit jäädä pois Marcy Avenuen (J-, M- ja Z-linjat), Broadwayn (G-linja) tai Hewes Streetin (J- ja M-linjat) pysäkillä. Tutustu New Yorkin metrooppaaseen täällä, jotta saat kaiken irti New Yorkin maanalaisesta elämästä.
Mitä löydän juutalaiskorttelista?
Verrattuna kaupunginosan muihin alueisiin, joissa on runsaasti katutaidetta, flirttailevia kauppoja ja design-asuntoja, Etelä-Williamsburgin kadut ovat ankarat ja rakennukset yksinkertaisia, niiden julkisivut ovat ränsistyneet ja useimmissa niistä on kalterit ikkunoissa. Tällä alueella suuri osa yhteisöstä elääköyhyysrajalla. Monissa kotitalouksissa miehet opiskelevat Tooraa, eivätkä he ole saaneet tarpeeksi maallista koulutusta, jotta he voisivat saada ammattitaitoista työtä, jonka avulla he voisivat ansaita enemmän. Siksi naiset ovat ainoa tulonlähde näissä perheissä, joissa voi olla monta lasta.
Onko juutalaiskortteli turvallinen?
Kyllä, erittäin. Itse asiassa yksi asia, joka yllätti minut, on se, että toisin kuin muissa New Yorkin köyhissä kaupunginosissa, rikollisuus on täällä vähäistä. Kaikki yhteisön jäsenet tuntevat toisensa ja auttavat toisiaan, joten voit kävellä ja tutkia aluetta omatoimisesti ilman ongelmia.
Näin vierailet juutalaiskorttelissa omin päin
Tärkein suositukseni on tehdä rauhallinen kävelyretki kaduilla, tutustua paikallisiin kauppoihin, temppeleihin, tapoihin... Kävellessäsi South Williamsburgin läpi huomaat, että sen ravintoloissa ja kaupoissa on hepreankieliset kyltit, samoin kuin tyypilliset keltaiset koulubussit. Jos voit, suosittelen, että menet kosher-liikkeeseen ja ostat makeisia tai leipää.
Mutta jos on yksi asia, jota suosittelen sataprosenttisesti, on se, että ennen kuin vierailet alueella, ota selvää heidän tavoistaan, jotta ymmärrät heidän elämäntapaansa. Kerron sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää ennen kuin pääset sinne.
Millainen on Williamsburgin juutalaisyhteisö
Williamsburgin ortodoksinen juutalaisyhteisö on Yhdysvaltojen suurin. Sen asukkaat ovat hasidijuutalaisia (ortodoksisen juutalaisuuden haara), jotka tulivat maahan Unkarista toista maailmansotaa pakoon, ja heille on ominaista, että he noudattavat tiukasti Halachaa, joka on juutalaisten tärkeimpien lakien kokoelma. New Yorkin kaltaisessa kosmopoliittisessa kaupungissa, jossa kulttuurit sekoittuvat jatkuvasti, tämän ortodoksisen juutalaisyhteisön hermeettisyys on silmiinpistävää, sillä he eivät juurikaan sekaannu muihin. Itse asiassa Etelä-Williamsburgin kaupunginosassa heillä on aivan kaikkea: kauppoja, pankkeja, temppeleitä, kouluja, lääkäreitä... tarpeeksi, jotta elämä olisi helppoa ilman, että heidän tarvitsee lähteä ulos. Se on kuin kaupunki kaupungin sisällä.
Millaisia ovat ortodoksisen juutalaisyhteisön perheet?
Toisin kuin moderni maailma, jossa useimmat ihmiset elävät, Brooklynin juutalaisyhteisö on hyvin perinteinen yhteisö, joten jokaisen perheenjäsenen roolit on määritelty hyvin tarkasti.
Yleensä avioliitot solmitaan lähes aina rabbin ja kunkin puolison perheen kesken, jotka ovat yleensä melko nuoria. Perheissä järjestetään lasten esittely, ja kunkin perheen ominaispiirteistä riippuen rabbi kirjoittaa ylös sen perheenjäsenen nimen, joka voisi olla yhteydessä toiseen perheenjäseneen.
Pukeutuminen
Naimisiin mentyään naisten on ajeltava päänsä, sillä he eivät saa näyttää hiuksiaan julkisesti. Siksi näet heidän käyttävän ticheliä tai peruukkia, kun kuljeskelet South Williamsburgissa.
Heidän vaatetuksensa on hyvin yksinkertainen, mikä vastaa heiltä odotettua vaatimattomuutta: tummat vaatteet, pitkät hameet, sukat, litteät kengät ja ei asusteita. Miehet pukeutuvat valkoisiin paitoihin ja mustiin takkeihin ja housuihin. Asusteena he käyttävät hattua, joka voi olla erilainen:
- Kippah: rituaalinen baretti, jolla on pyhä merkitys ja joka muistuttaa meitä siitä, että mikään ei ole Jumalaa korkeampi.
- Leveälimainen mustahuopahattu, joka on merkki kunnioituksesta Jumalaa kohtaan.
- Shtreimel: ketun turkista ja sametista valmistettu hattu, jota naimisissa olevat miehet käyttävät sapattina ja muina juutalaisina juhlapyhinä.
Hatun alla miehet pitävät peiotia, pitkää rengasta molemmin puolin päätä Tooran määräämällä tavalla. Näin he erään mithvaanin mukaan erottuivat epäjumalanpalvelijoista, jotka ajelivat kylkensä. Mitä tulee partaan, joka yleensä liittyy peiotiin, se on kasvatettu osoittamaan, että juutalaiset ovat sidoksissa hengelliseen elämään eivätkä estetiikkaan tai ulkomaailmaan.
Roolit kotona
Miehet omistautuvat suurimman osan ajasta rukoilemiseen ja Tooran opiskeluun, vaikka jotkut työskentelevätkin käsityöläisinä. Useimmiten naiset ovat kuitenkin vastuussa opettajan tai myyjän työstä, jolla he pitävät yllä kotitaloutta ja kasvattavat lapsia, joita on yleensä paljon, sillä he eivät käytä ehkäisyä.
Lapset
Syntyvyys Brooklynin juutalaisilla asuinalueilla on hyvin korkea. Jokaisessa perheessä on keskimäärin kuusi lasta. Suurin osa asunnoista sijaitsee Division Avenuen eteläpuolella, mutta kävele mitä tahansa South Williamsburgin katuja pitkin, niin löydät pihoja ja puutarhoja, joissa näet lastenvaunuja pysäköitynä ja lapsia leikkimässä.
Isät näkee poikiensa kanssa vain sapattina, jolloin he menevät yhdessä synagogaan rukoilemaan. Nuoresta iästään huolimatta lapsilla on yhteisössä myös normeja, joiden mukaan elää:
- Ympärileikkaus: Poikalapsetympärileikataan kahdeksan päivää syntymän jälkeen.
- Nimeämisseremonia: Tämä seremonia symboloi tyttöjen virallista liittymistä hasidien yhteisöön.
Toisaalta ortodoksijuutalaisissa perheissä on tapana, että lasten hiukset leikataan vasta kolmen vuoden iässä.
Tätä seremoniaa kutsutaan upsheriniksi, ja se merkitsee siirtymistä vauvasta tietyssä määrin itsenäiseksi lapseksi. Isabelin matkavinkki Mene Sander's Bakeryyn osoitteessa 159 Lee Avenue! Heillä on suuri valikoima tuoretuotteita edulliseen hintaan. Muffinit ovat suosikkini. Nami!
Millaista on vierailla New Yorkin juutalaiskorttelissa lauantaina?
Toisin kuin kristityillä ja sunnuntaina, juutalaisten pyhä päivä on sapatti.
Se on juhlallinen lepopäivä, jolloin kaupat ovat kiinni, töitä ei saa tehdä eikä mitään muuta toimintaa, kuten ruuanlaittoa, pesua, autoilua tai edes kirjoittamista, saa harrastaa. Siksiperjantai on yhteisössä kiireinen päivä, sillä kaikki on saatava valmiiksi, jotta lauantaina ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin lukea pyhiä tekstejä, laulaa ja viettää päivä perheensä ja synagogan kanssa. Koska kyseessä on yleinen vapaapäivä, josvierailusi Brooklyniin osuu samaan aikaan sapatin kanssa, pääset itse näkemään, miten tämä erityinen päivä koetaan Etelä-Williamsburgissa. Kaduilla näet miehiä ja naisia, jotka ovat pukeutuneet hienoimpiin synagogapukuihinsa. Lisäksi kadut ja puistot ovat usein täynnä leikkiviä lapsia. Sinulla ei kuitenkaan ole tilaisuutta astua niiden kauppoihin, sillä ne ovat suljettuina.
Eruv, näkymätön lanka
Kuten sanoin, sapatin aikana juutalaiset eivät saa tehdä monia asioita, joihin liittyy työtä tai fyysistä rasitusta, jotta he eivät rikkoisi juutalaista lakia.
Tästä syystä yhteisö keksi nerokkaan ratkaisun, jota kutsutaan eruviksi eli vapaaksi vyöhykkeeksi.
Kyseessä on läpinäkyvästä langasta rakennettu rajaus, jonka tarkoituksena on luoda alue, jossa tiettyjä toimintoja, kuten lastenvaunujen tai pyörätuolin työntämistä, voi tehdä rikkomatta lakia. Itse asiassa, kun Lee Avenue on juuri alkanut, jos katsot tarkkaan, voit nähdälangan, joka ympäröi useita alueita naapurustossa ja luo tämän turvallisen alueen. Sen pitäisi olla täydellisessä kunnossa, eikä sen pitäisi olla katkennut millään kadulla, jonka läpi se kulkee. Jos näin ei ole, perjantaiaamuna huoltoryhmä korjaa sen rabbin valvonnassa niin, että perjantai-iltapäivään mennessä, kun sapatti alkaa, kaikki on valmista. Et ehkä usko, mutta Manhattanilla on noin 30 kilometriä eruvia.
Matkusta vastuullisesti
Kävijät eivät kiinnitä niihin paljon huomiota ja ovat tottuneet näkemään niiden kulkevan naapuruston läpi, mutta sinun kannattaa olla huomaavainen South Williamsburgin kierroksellasi. Brooklynin juutalaiskorttelin kadut eivät ole pelkkää koristelua turisteille.
Vaikka heidän vaatetuksensa, kampauksensa tai muut yksityiskohdat kiinnittäisivätkin huomiosi, yritä olla aiheuttamatta heille epämukavaa oloa äläkä tuijota heitä uteliaina. Ole kunnioittava, kun otat kuvia, sillä he eivät pidä siitä, että he ovat jatkuvasti kameroiden kohteena.
Sosiaaliset normit
Etelä-Williamsburgin vierailun aikana muistan kulttuurishokin olleen suuri. On yllättävää nähdä lasten ja naisten kävelevän toisella puolella ja miesten kävelevän toisella puolella ryhmissä, jotka on erotettu toisistaan eri lähestymistavoilla.
Lisäksi miehet eivät koskaan katso naisia suoraan silmiin, koska se olisi tapa yllyttää syntiin. He kävelevät yleensä katseet maahan kiinnitettynä. Itse asiassa huomaat, että kun turistit kulkevat naapuruston läpi, paikalliset jättävät heidät huomiotta. Williamsburgin juutalaisyhteisön asukkaat ovat harvoin tekemisissä naapuruston ulkopuolisten ihmisten kanssa.
Muita vierailuvinkkejä
Vierailu juutalaiskorttelissa on New Yorkin-matkasi ehdoton kohde. Jos haluat kiertää Brooklynin opastetulla kierroksella, sinun on hyvä tietää, että on olemassa joitakin espanjankielisiä New Yorkin kierroksia, jotka kattavat tämän alueen, ja niiden etuna on se, että voit kysyä oppaalta kaikki kysymyksesi ja kysyä kaikki tarvitsemasi suositukset. Jos päätät ottaa esimerkiksi New Yorkin kontrastit -kierroksen, kiertelet kaupungissa pohjoisesta etelään ja päätät kierroksen Brooklyniin.
Se on loistava tapa kokea kaupungin kulttuuriset vastakohdat ja asettaa ne samalla historialliseen kontekstiin, joka auttaa sinua ymmärtämään, miten kymmenet kulttuurit elävät rinnakkain tässä upeassa kaupungissa.