New Yorkin metrolinjasto-opas
New Yorkin metro on kirjaimellisesti kaupunki kaupungin alla. Seuraavassa on muutamia perusvinkkejä, joiden avulla löydät perille ja saat parhaan mahdollisen hyödyn Ison Omenan nopeimmasta liikennevälineestä.
Jos suunnittelet matkaa Isoon Omenaan, kuljetus on luultavasti asia, joka huolestuttaa, jos käytät sitä ensimmäistä kertaa, koska on niin monia eri linjoja, asemia ja metrotyyppejä, että on helppo mennä pieleen. Älä huoli! Tässä New Yorkin metrooppaassa kerron kaiken, mitä sinun on tiedettävä, jotta pääset liikkumaan kuin newyorkilainen.
1. Hanki New Yorkin metron kartta
Aluksi ehdotan, että lataat puhelimeesi New Yorkin metrokartan PDF-muodossa. Näin voit pitää sitä aina mukanasi ja käyttää sitä aina tarvittaessa, vaikka sinulla ei olisi internet-yhteyttä.
Jos matkapuhelimessasi on kuitenkin dataa , suosittelen lataamaan New York Cityn virallisen espanjankielisen metrosovelluksen, sillä sen avulla löydät kartan ja voit myös laskea parhaan reitin, seuraavan metron saapumisajan tai nähdä linjojen häiriötilanteet monien muiden asioiden ohella. Tässä on iOS-versio.
2. Kuinka paljon lippu maksaa ja miten se ostetaan? Onko olemassa kausilippuja?
New Yorkin metron kertalippu maksaa 2,90 dollaria. Jos aiot käyttää julkisia liikennevälineitä usein liikkumiseen kaupungissa, paras vaihtoehto on ostaa MetroCard, joka on ladattava kortti, joka on voimassa sekä metrossa että bussissa.
Kuten muissakin maailman kaupungeissa, joissa on käytössä samanlainen järjestelmä, MetroCard on julkisen liikenteen kortti, jolla voi liikkua New Yorkin bussi- ja metroverkossa.
Metrokortin erityispiirre on, että sen voi ladata uudelleen:
- Yksittäiset kyydit (maksu per kyyti)
- Rajoittamattomat matkat 7 päivän ajan
- Rajoittamattomat kyydit yhden kuukauden ajan
3. Miten saan Metrocardin?
- Voit hankkia metrokortin millä tahansa metroasemalla, jossa on lippuautomaatteja.
- Kun olet valinnut kielen koneessa, sinun tarvitsee vain valita haluamasi korttityyppi käytettävissä olevista vaihtoehdoista.
- Jos ostat metrokortin ensimmäistä kertaa, valitse vaihtoehto "Hanki uusi kortti", josta peritään 1 dollarin maksu.
- Jos sinulla on jo aiemmalta matkalta peräisin oleva metrokortti, valitse vain "Lataa korttisi uudelleen" -vaihtoehto ja syötä haluamasi saldo.
Miten ostaa se koneessa askel askeleelta
- Kun olet valinnut vaihtoehdon "Hanki uusi kortti", sinun on valittava metrokortin tyyppi: tavallinen metrokortti ja rajoittamaton metrokortti.
- Rajoittamaton kyyti -vaihtoehdossa on kaksi vaihtoehtoa: "Rajoittamaton kyyti 7 päivän ajan 33 dollarilla" ja "Rajoittamaton kyyti kuukauden ajan 120 dollarilla".
- Yleisimmin työmatkalaiset valitsevat vaihtoehdon "Rajoittamaton kyyti 7 päivän ajan 33 dollarilla". Näin suuressa kaupungissa saat siitä paljon irti, koska välimatkat ovat pitkiä, ja tällä metrokortilla voit hypätä New Yorkin bussin tai metron kyytiin ja pois niin monta kertaa kuin haluat.
- Seuraava vaihe on maksutapa. Voit käyttää käteistä, pankkikorttia (ATM) ja luottokorttia.
- Kun asetat kortin sisään, automaatti kysyy postinumeroa. Matkailijana et tiedä kaupungin postinumeroita , voit syöttää numeron 00000 tai 99999.
- Ja se on siinä! Lippuautomaatti antaa sinulle metrokortin, ja voit alkaa käyttää sitä.
Mitä tapahtuu, jos kortillani on sekä luottokortti että rajoittamaton matkustus?
Jos sinulla on sekä luottoa että rajoittamaton matkustus 7 päivän ajan, käytät ensin kyseisen viikon matkustusmäärän, ja sitten dollarimääräinen saldo alkaa kulua loppuun. Toisin sanoen rajoittamaton matkustaminen on etusijalla yksittäisten matkojen saldoon nähden.
Maksavatko lapset metrossa?
Alle 111 cm (44") kokoiset lapset matkustavat ilmaiseksi maksavan aikuisen seurassa. Myös vauvat ovat maksuttomia kahden vuoden ikään asti.
Miten vahvistan metrokorttini?
Kortin liu'uttaminen kääntöportin aukon läpi saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta juju on siinä, että kortti liu'utetaan keskinopeudella, jotta koneen lukulaite pystyy lukemaan metrokortin kunnolla. Toisin sanoen ei liian nopeasti eikä liian hitaasti.
Tässä vaiheessa haluaisin tehdä erään sivulauseen, ja se on se, että jos metroon astuessasi menet väärään sisäänkäyntiin ja joudut palaamaan kadulle päästäksenne oikealle asemalle, joudutte kahteen tilanteeseen:
- Jos olet valinnut rajoittamattoman matkustusoikeuden sisältävän metrokortin, joudut odottamaan 20 minuuttia korttisi vahvistamista kääntösillalla.
- Jos olet ladannut metrokorttiisi dollarimääräisen saldon, sinua pyydetään maksamaan matka uudelleen. Toisin sanoen saldostasi vähennetään toiset2,90 dollaria. Valitettavasti ei ole mahdollista pyytää hyvitystä edellisestä väärästä matkasta.
Usein kysytyt kysymykset Metrocardista
- Voinko ostaa metrokortin ennen New Yorkiin matkustamista? Kyllä, voit myös ostaa sen verkosta.
- Jos minulla on epäilyksiä, kun ostan sen, voiko joku auttaa minua? Monilla asemilla on maanalaisen henkilökuntaa, jolta voit pyytää apua, mutta jos heitä ei ole paikalla, älä huoli, sillä newyorkilaiset ovat hyvin huomaavaisia ja auttavat sinua tarvittaessa.
- Jos matkustan kaksi viikkoa New Yorkissa, pitäisikö minun ostaa kaksi korttia? Ei, et tiedä. Kun olet käyttänyt 7 päivän rajoittamattoman matkan arvosetelin, voit ladata kortin uudelleen hyvityksellä tai toisella rajoittamattoman matkan arvosetelillä toista viikkoa varten.
- Voinko jakaa metrokortin toisen henkilön kanssa? Ei. Jos valitset 7 päivän rajoittamattoman matkan vaihtoehdon, kortti on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön, eikä sitä voi siirtää. Jos kuitenkin haluat ladata siihen luottoa ja maksaa jokaisesta matkasta, voit jakaa metrokorttisi.
- Mitä tapahtuu, jos kadotan metrokorttini? Sinun on valitettavasti ostettava uusi kortti, ja menetät kaiken kortilla olevan saldon ja/tai arvon. Ainoastaan MetroCard "Rajoittamaton matkustus yhden kuukauden ajan" on suojattu varkaudelta ja katoamiselta, jos ostat sen pankki- tai luottokortilla metroautomaateista.
- Mistä tiedän, kuinka paljon luottoa kortillani on jäljellä? Jos olet ladannut korttiasi etkä tiedä, paljonko sinulla on luottoa, voit tarkistaa sen monilla metroasemilla kortinlukijoista, jotka kertovat saldon, jäljellä olevat päivät ja kortin voimassaolon päättymispäivän.
- Jos kortillani on saldoa jäljellä, saanko rahat takaisin? Ei, joten suosittelen olemaan varovainen, kun lataat korttiasi. Metrokortti on joka tapauksessa voimassa 2 vuotta, joten jos sinulla on rahaa jäljellä, suosittelen säilyttämään kortin seuraavaa kaupunkimatkaa varten tai antamaan sen jollekin muulle New Yorkiin matkustavalle.
- Voiko metrokorttia käyttää muuhun liikenteeseen? Korttia voi käyttää New Yorkin metrojärjestelmän lisäksi bussiverkostossa ja Rooseveltin köysiradalla. Jos haluat käyttää lauttaa, sinun on maksettava erillinen lippu, sillä sitä ei ole integroitu metrokorttiin. Jos haluat tietää lisää lautasta, älä jätä väliin kätevää opastani New Yorkin lautasta.
4. Suuntautuminen: pikajunat, linjasuunnat ja kirjainten merkitys
Kun olet saanut lippusi käteesi, tarvitset opastusta, jotta et eksyisi Yhdysvaltojen suurimmalle metrolle ja yhdelle maailman suurimmista metrotunneleista. Siinä on 26 linjaa, lähes 500 asemaa ja yli 1000 kilometriä rataa, jotka yhdistävät Manhattanin, Bronxin, Brooklynin ja Queensin.
Ainoa kaupunginosa, jota New Yorkin metro ei liikennöi, on Staten Island, vaikka Brooklynista tai eteläiseltä Manhattanilta voi ajaa Staten Islandin lautalla.
New Yorkin metrolinjat on värikoodattu, ja jokainen linja voidaan jakaa kirjaimiin (A, B, C jne.) ja numeroihin (1, 2, 3 jne.) suunnan mukaan, joten eksymisen välttämiseksi on hyvä noudattaa alla olevia vinkkejä:
Tiedä minne olet menossa
Kun käytät metroa, varmista, mihin suuntaan haluat mennä, sillä useimmat linjat jakautuvat ja junat kulkevat eri suuntiin.
Kun tiedät, millä linjalla matkustat, mene lähimmälle metroasemalle. Kaikki asemat on merkitty etelään (Downtown ja Brooklyn) tai pohjoiseen (Uptown ja Queens) menevien laiturien sisäänkäynneillä.
Kun nousetmetroon, kiinnitä huomiota opasteisiin ja merkkeihin. Kyltit ja kaiuttimet ilmoittavat, mihin suuntaan juna on matkalla, mikä on reitin viimeinen pysäkki tai mihin New Yorkin kaupunginosaan juna on matkalla.
Paikallis- ja pikajunat: miten ne erotetaan toisistaan?
Tärkeä yksityiskohta on, että New Yorkissa on kahdenlaisia junia: paikallisjunia ja pikajunia. Toisin kuin paikallisjunat, pikajunat eivät pysähdy jokaisella pysäkillä ja ovat paljon nopeampia, joten ne ovat erittäin käteviä pitkän matkan matkustamiseen. Se on hienoa, koska voit ylittää kaupungin alle 15 minuutissa!
Mistä tiedämme, missä pikametro tai paikallismetro pysähtyy? Hyvin helppoa: jos kartalla näet pysäkillä valkoisen ympyrän, se on pikajuna, jos taas musta ympyrä, se on paikallisjuna.
Kiinnitä huomiota kirjaimiin ja numeroihin
Jokaisella New Yorkin metrolinjalla on eri väri, jolla ne tunnistetaan, mutta koska ne haarautuvat tietyissä kartan kohdissa, jokaiselle haaralle on annettu eri nimi, jossa on numeroita ja kirjaimia, jotta kartta ei muuttuisi moniväriseksi sateenkaareksi.
Kun otat maanalaista, sinun on siis otettava viitteeksi viivan värin lisäksi myös kirjaimet ja numerot. Itse asiassa newyorkilaiset tuntevat linjat paremmin numeroista ja kirjaimista kuin väreistä.
Ja mistä näen metron kirjaimen tai numeron, jotta tiedän, mihin metroon nousen? Se näkyy metron ensimmäisessä vaunussa, mutta se on myös jokaisen vaunun ulkopuolella, jotta voit tarkistaa sen. Pidä se mielessäsi, jos haluat kysyä ohjeita tai reittejä metrossa.
Katso metroasemien suuntaa
Kuten aiemmin sanoin, jos katsot New Yorkin metrokarttaa, näet, että on olemassa metrolinjoja, jotka kulkevat eri suuntiin haarautumalla kahteen tai useampaan kertaan (kuten oranssi tai keltainen linja).
Ensimmäinen asia, joka sinun tulisi tietää ennen sen käyttöä, on erottaa Uptown ja Downtown oikein toisistaan. Joskus saman metroaseman eri sisäänkäynneillä on eri suunnat, eli monilla kaduilla, jos tulet yhdestä sisäänkäynnistä, menet etelään ja toiselta puolelta pohjoiseen.
Suosittelen siis tarkistamaan suunnan ennen metrosta poistumista, jotta sinun ei tarvitse palata kadulle ja vaihtaa suuntaa, sillä monissa tapauksissa aseman sisällä ei voi enää vaihtaa laituria.
New Yorkin metro voi kulkea seuraaviin suuntiin: Downtown ja Uptown (etelään ja pohjoiseen) tai Westbound ja Eastbound (länteen ja itään).
Joskus näet myös, että he ilmoittavat kaupunginosan tai naapuruston, jonne he matkustavat:
- Manhattan
- Kuningattaret
- Brooklyn
- Bronx
- jne.
Siirto linjojen välillä?
Jos katsomme New Yorkin metron karttaa, voisimme ajatella, että linjojen välillä ei voi siirtyä, ellei niiden risteämistä ole merkitty. Näin ei kuitenkaan aina ole, sillä kartassa on mustat viivat, jotka varoittavat vaihtotunneleista, jotka helpottavat linjan vaihtamista, jotta ei tarvitse tehdä tarpeettomia matkoja.
5. Mikä on New Yorkin metron aikataulu ja vuoroväli?
New Yorkin metrossa on se hieno puoli, että se kulkee 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä, mutta yöllä kaikki asemien sisäänkäynnit eivät ole auki.
Se vaihtelee 2-5 minuutista ruuhka-aikoina (maanantaista perjantaihin klo 6.30-9.30 ja 15.30-20.00), 5-10 minuutista keskipäivällä ja 5-15 minuutista keskiyöhön asti. Metron vuoroväli aamuvarhaisesta kello 6:30 aamulla on noin 20 minuuttia, mutta yöllä suosittelen ottamaan taksin, varsinkin jos matkustat yksin kaupunginosien välillä, koska onnettomuuksien varalta on vain vähän liikennöitsijöitä.
6. Vinkkejä New Yorkin metron käyttöön
New Yorkin metro ei poikkea kovinkaan paljon muista maailman metroista käyttösääntöjen osalta. Työmatkalaisena on kuitenkin aina hyvä pitää mielessä joitakin perussääntöjä, jotka helpottavat verkossa matkustamista.
- Päästä itsesi ulos metrovaunuista aina ennen kuin astut sisään.
- Älä tuki auton ovia matkatavaroilla, jotta ihmiset pääsevät sisään ja ulos.
- Kun käytät liukuportaita, käytä aina vasenta puolta, jos kävelet niitä ylös tai alas. Muussa tapauksessa istu oikealla puolella, jotta muiden matkustajien on helpompi istua.
- Luovuta paikkasi sitä tarvitseville henkilöille (vanhuksille, raskaana oleville naisille, vammaisille jne.).
- Älä vie tavaroitasi muille istuimille. Istuimet ovat muiden matkustajien käytössä.
- Vältä syömistä tai juomista vaunun sisällä matkan aikana muita matkustajia kunnioittaen.
- Älä tuijota ihmisiä metrossa tai laitureilla.
7. Astu sisään New Yorkin aavemaiseen metroasemaan
New Yorkin kadut ovat kiehtovia, ja kaupungissa, joka ei koskaan nuku, on aina jotain uutta löydettävää. Pinnalla on paljon matkailunähtävyyksiä, mutta harva tietää, että sen alla on salainen paikka, joka tunnetaan nimellä kaupungintalon maanalainen kummitusasema, joka oli pitkään pimeydessä.
Jo sen arvoituksellinen nimi saa sinut haluamaan tietää, mistä siinä on kyse, eikö niin? Sinun tarvitsee vain nousta New Yorkin metroon ja mennä linjalla 6 linjan päähän, kun juna jatkaa matkaansa tämän aseman läpi. Brooklyn Bridgen jälkeen voit ohittaa City Hallin aaveaseman ja nähdä sen junavaunun sisältä.
Valitettavasti et voi mennä asemalle katsomaan sitä, mutta ainakin metro kulkee niin hitaasti, että pienellä taidolla voit ottaa useita kuvia tästä New Yorkin historian palasesta, joka kertoo meille tämän julkisen liikenteen alkuperästä 1900-luvun alussa.
Millainen on New Yorkin maanalainen aaveasema?
City Hall ei koskaan ollut suosittu asema newyorkilaisten keskuudessa, sillä useimmat nousivat junaan ja jäivät pois läheisellä Brooklyn Bridgellä. Lopulta se suljettiin eri syistä yleisöltä vuonna 1945.
Ehkäpä juuri tämän ansiosta se on säilynyt niin hyvässä kunnossa, samoin kuin sitä koristavat alkuperäiset lasimaalaukset, kattokruunut ja lasimaalaukset. Itse asiassa monet ihmiset pitävät sitä samanlaisena kuin Grand Central Stationin sisustusta, mitä mieltä sinä olet?
Toinen tapa nähdä kaupungintalon kummitusasema on maanpäällinen. Keskellä kaupungintalon puistoa on lemmikeille varattu tila. Jos olet tarkkaavainen, näet tässä rauta-aukon, josta voit kurkistaa rakenteen sisälle. Eikö olekin uskomatonta?
Tämän pysäkin tyylikkyys ja muotoilu oli silmiinpistävää verrattuna muihin pysäkkeihin, jotka muodostivat silloisen metroverkon. Kaupungintalossa oli lasi-ikkunoita, joiden kautta luonnonvalo tunkeutui sisään, ja holvikattoja, jotka oli vuorattu laatoilla, joihin oli selvästi vaikuttanut espanjalainen arkkitehti Rafael Guastavino, jota New York Times nimitti kuolemansa jälkeen "New Yorkin arkkitehdiksi" kuuluisan "Guastavino-laattansa" ja hänen suuren panoksensa amerikkalaiseen arkkitehtuuriin.
8. Lisää tekemistä New Yorkissa!
New Yorkin aavemainen metroasema ei kuitenkaan ole kaupungin ainoa salainen paikka- kaupungissa on paljon omaperäistä tekemistä ja ainutlaatuisia paikkoja tutkittavaksi! Artikkelissa 10 salaista paikkaa ja omaperäistä suunnitelmaa, joita et voi jättää väliin New Yorkissa, kerron niistä.
Ja jos kaikki tämä nähtävyyksien katselu saa sinut nälkäiseksi, suosittelen, että katsot artikkelin 10 parasta ruokapaikkaa New Yorkissa, jotta saat selville, missä voit syödä hyvin. Täältä tulet nauttimaan ja pitämään hauskaa!