Lisää aiheesta: Münchenin Linnan Liput ja Kierrokset
Münchenin parhaita nähtävyyksiä ja tekemistä ovat epäilemättä kaupunkia ympäröivät ikoniset ja salaperäiset linnat. Vain muutaman kilometrin päässä Baijerin pääkaupungista sijaitsevat ja vuorten ympäröimät linnat ovat ihmetyttäneet kävijöitä jo vuosisatojen ajan.
Linderhofista Neuschwansteiniin ja Blutenburgista Rothenburgiin - Münchenin ympärillä on lukuisia pakollisia linnoja, jotka kruunaavat taianomaisia kyliä ja joihin pääsee helposti opastetuilla kierroksilla tai omatoimisesti.
1. Neuschwansteinin linna, Saksan tunnetuin linna
Neuschwansteinin linna on Saksan tunnetuin linna ja myös yksi kauneimmista. Tämä Baijerin kukkuloilla sijaitseva, Ludwig II: n rakennuttama linna tunnetaan nimellä Hullun kuninkaan linna. Sen arkkitehtuuri muistuttaa keskiaikaista rakennusta, mutta itse asiassa se on peräisin 1800-luvulta.
Tämän linnan kauneus piilee siinä, että se on rakennettu arkkitehtonisia tyylejä sekoittaen ja myös esteettistä vapautta kunnioittaen palatsiksi, jota ei ole rakennettu linnoitukseksi vaan kuningas Ludvig II:n romanttiseksi fantasiaksi.
Ei siis ole yllättävää, että tästä linnasta on tullut satujen ja Disney-tarinoiden innoittaja .
Kätevin tapa vierailla Neuschwansteinin linnassa on varata järjestetty bussikierros Münchenistä ja takaisin asiantuntevan paikallisen oppaan avustuksella.
Se on myös nähtävyys, joka kannattaa sisällyttää aktiviteettilistalle, jos matkustat Müncheniin talvella nauttiaksesi sen lumihuippuisten tornien huipusta ja ympäröivistä vuorista.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta... Pääsymaksu linnaan alkaa 28 eurosta aikuisilta ja viidestä eurosta lapsilta. Jos haluat retken Münchenistä, se maksaa noin 50 euroa.
- Sijainti... Linna sijaitsee osoitteessa Neuschwansteinstraße 20, Schwangau, 109 kilometrin päässä Münchenistä.
- Miten sinne pääsee junalla... Linjoilla RB74 ja BRB RB77 Fusseniin ja sieltä yhdistämällä linjat 73 ja 78 linnaan.
- Bussilla... FlixBus-linjalla Garmisch-Partenkircheniin ja sieltä bussilla 9606.
2. Grafenburgin linna, Rothenburgin vanhin linna
Rothenburgin, Baijerin romanttisen tien kruunaavan keskiaikaisen kaupungin ja yhden Münchenin suosituimmista nähtävyyksistä, vanhin rakennus on vuonna 1356 maanjäristyksessä tuhoutuneen Grafenburgin linnan päähuoneen jäännökset.
Tämä linna oli Rothenburgin tunnus ja yksi Saksan suurimmista tuolloin.
Vaikka osa siitä on kunnostettu, linnan puutarhaan rajoittuvassa huoneessa on yhä jäljellä jälkiä alkuperäisestä maalauksesta tuolta ajalta, ja se on yksi Rothenburgin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Siellä on säilynyt myös jäänteitä portaista, jotka eivät romahtaneet maanjäristyksen aikana, sekä sisäänkäyntiportti puutarhoihin.
Kunnianosoituksena yhdellä huoneen seinistä on myös toisen maailmansodan aikana henkensä menettäneiden kaupunkilaisten nimet. Nykyään Grafenburgin linnan jäänteisiin voi tutustua millä tahansa Münchenistä Rothenburgiin suuntautuvalla retkellä.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta... Sisäänpääsy vanhan linnan portille ja huoneeseen on maksuton. Retki Münchenistä maksaa noin 56 €.
- Sijainti... Huone sijaitsee puutarhassa Siebersturmin vasemmalla puolella osoitteessa Plonlein 14, Rothenburg.
- Miten sinne pääsee junalla... Ota vuoro 41 Nürnbergiin, sieltä vuoro 61 Ansbachiin ja sieltä juna RB80 Steinachiin. Viimeinen osa matkasta kulkee junalla RB82 Rothenburgiin.
- Miten pääset sinne bussilla... Ota FlixBusin palvelu Münchenin päärautatieasemalta Nürnbergiin ja sieltä juna Ansbachiin, josta bussi 732 Rothenburgiin.
3. Hohenzollernin linna, Brandenburgin dynastian koti
Tämä Hechingenin vuorikartiossa sijaitseva linna on rakennettu uudelleen kolme kertaa, ja se oli keskiajalla Preussia ja Brandenburgia hallinneen Hohenzollern-dynastian koti.
Se on yksi Saksan suurimmista linnoista, ja nykyään siellä käy paljon vierailijoita Frankfurtista, Stuttgartista ja Münchenistä.
Hohenzollernin linnassa on myös museo, jossa on Vilhelm II:n kruunu, Preussin Fredrik II:n henkilökohtaisia esineitä ja George Washingtonin kirje, jossa hän kiittää paroni von Steubenin perhettä tuesta Amerikan itsenäisyyssodassa.
Kesäisin linnaa käytetään kesäleirinä, ja siellä on tätä tarkoitusta varten rakennettu rakennelma, joten se on yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä, jossa kannattaa vierailla lasten kanssa.
Strategisen sijaintinsa ansiosta tämä linna ei vaurioitunut toisen maailmansodan aikana, joten se on säilynyt ehjänä viimeisimmän jälleenrakennuksen jälkeen, vaikka ainoa alkuperäinen osa rakennuksesta onkin Pyhän Mikaelin kappeli.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta... Pääsymaksu linnaan alkaa viidestä eurosta.
- Sijainti... Burg Hohenzollern, Hechingen.
- Miten pääset sinne junalla... Ota Münchenistä Stuttgartiin kulkevat linjat 11, 32, 42, 60, 62, 83 ja 90 ja sieltä linja 6 Hechingeniin.
- Miten sinne pääsee bussilla... FlixBusin palvelulla Tübingen Hauptbahnhofiin yhdistettynä linjan 6 junaan Hechingeniin.
4. Michael Jacksonin pakkomielle Harburgin linna
Harburg on yksi Saksan Romanttisen tientärkeimmistä kaupungeista, erityisesti Münchenistä Rothenburgiin johtavalla osuudella.
Se on myös yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista, ja siellä on yksi maan suurimmista ja parhaiten hoidetuista linnoista.
Linna kohoaa korkealla Harburgin yläpuolella, ja sen muotoilu on osoitus elämästä keskiajalla. Linnaa ympäröivät järvet ja vallihaudat, ja siinä on lukuisia huoneita ja tanssisaleja, ja siellä on myös vankiloita ja kidutuskammioita.
Linna sai 1980-luvulla maailmanlaajuista mainetta, sillä linnaan pakkomielteisesti ihastunut Michael Jackson oli hyvin lähellä ostaa sen.
Linna on nykyään avoinna yleisölle, ja kierrokset sisältyvät usein Münchenistä Rothenburgiin järjestettäviin retkiin.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta... Pääsymaksu linnaan on noin 10 euroa, ja se sisältyy yleensä järjestettyjen retkien hintaan.
- Sijainti... Linna sijaitsee osoitteessa Burgstraße 1, Harburg.
- Miten sinne pääsee junalla... Münchenistä suoraan RB87-junalla.
- Miten sinne pääsee bussilla... Münchenistä lähtee suoria FlixBus-vuoroja.
5. Blutenburgin linna, Baijerin herttuan viikonloppukoti
Blutenburgin linna eroaa kaikista muista linnoista Münchenissä ja sen ympäristössä, koska se on pienin, mutta myös siksi, että sen päätehtävä ei ollut linnoitus vaan Baijerin herttuan Albert III:n lepokoti.
Siksi sitä ympäröi rehevä metsä, ja se sijaitsee vanhankaupungin lähellä, vain muutaman kadun päässä Nymphenburgin palatsista, joka viestii rauhasta ja hiljaisuudesta.
Blutenburg on myös lastenkirjallisuuden referenssikohde, sillä siellä on maailman suurin kansainvälinen lastenkirjasto sekä olutpuutarha, jossa on ravintola yhdessä sisäpihoista.
Tämä olutpuutarha on yksi kaupungin parhaista, ja se kuuluu yleensä Münchenin parhaiden olut- ja ruokakierrosten joukkoon .
Tämä linna on nähtävyys hyvin lähellä Münchenin historiallista keskustaa, joten se on saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä tai jopa polkupyörällä.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta... Linnan sisäänpääsy on maksuton.
- Sijainti... Seldweg 15, München.
- Miten sinne pääsee... Karlsplatzilta linjoilla S2, S3, S4, S6, S7 ja S8 Pasingin pysäkille ja sieltä bussilla 56.
6. Linderhofin palatsi, Ludwig II:n suurin päähänpisto
Linderhofin palatsi oli Ludwig II:n barokkiretriitti Baijerin Alpeilla ja ainoa linna, jonka kuningas sai valmiiksi ennen kuolemaansa. Se on myös yksi Saksan kauneimmista, ja siellä on reheviä puutarhoja, keinotekoisia luolia, maurilainen kioski ja marokkolainen talo.
Vuoristossa sijaitseva linna oli alun perin metsästysalue, mutta siitä tuli myöhemmin Ludwig II:n pysyvä asuinpaikka. Venus Grotto on yksi sen vaikuttavimmista nähtävyyksistä, ja se on saanut inspiraationsa Richard Wagnerin oopperasta Tannhauser.
Linderhof on avoinna yleisölle, ja se sisältyy usein Münchenistä lähteviin matkoihin, joilla käydään Neuschwansteinissa, sillä molemmat rakennukset sijaitsevat lähellä Baijerin Alppeja.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta... Sisäänpääsy palatsiin maksaa noin yhdeksän euroa.
- Sijainti... Linderhof 12, Ettal.
- Miten sinne pääsee junalla... Ota RB6 Münchenistä Murmauhun ja yhdistä bussit SEV ja 9622.
- Mitensinne pääsee bussilla... FlixBusin palvelulla Garmisch-Partenkircheniin yhdistettynä busseihin 9606 ja 9622.
7. Burghausenin linna, Saksan turvallisin linnoitus
Itävallan rajalle, Salzach-joen rannalle, Yrjö Rikas rakennutti keskiajan lopulla maan turvallisimman linnoituksen vastustamaan hyökkääjiä.
Burghausenin linna on maailman pisin linna. Sen kokonaispituus on yli 1 000 metriä, ja siinä on kuusi sisäpihaa ja muuri, jota pidetään vielä nykyäänkin läpipääsemättömänä.
Nykyään linnassa on myös museo, jossa on esineitä, kuten aseita, taistelupanssarivaunuja ja kamera, jota käytettiin miehitetyn avaruusaluksen ensimmäisellä lennolla. Joitakin huoneita voi myös vuokrata yksityistilaisuuksia varten.
Linna tarjoaa yhden kauneimmista näkymistä yöllä, jolloin se valaisee Burghausenin kaupungin vuoren huipulta.
Vaikka linna ei kuulu Münchenistä käsin vierailtavien linnojen pääkiertueeseen, se on vierailun arvoinen, samoin kuin sen juurella sijaitseva keskiaikainen kylä. Koska linna sijaitsee lähellä Salzburgia, se saa paljon itävaltalaisia vierailijoita.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta... Sisäänpääsy linnaan maksaa noin 20 euroa.
- Sijainti... Burg 48, Burghausen.
- Miten sinne pääsee junalla... Münchenistä linnaan pääsee RB54-, RB44- ja RB42-junilla.
- Bussilla... FlixBus liikennöi Braunauhun ja sieltä bussilla 884 ja 885 Duttendorf Ortiin.
8. Nymphenburgin linna, jäätynyt jouluparatiisi
Nymphenburginpalatsi on Münchenin näyttävin palatsi. Sen puutarhojen koko ja rakennuksen merkitys kuninkaiden kesäasuntona ovat tehneet siitä yhden Münchenin suosituimmista vierailukohteista.
Nykyään se on yksi Saksan suosituimmista palatseista, ja kesäisin sekä paikalliset että vierailijat viettävät päivän sen puutarhoissa.
Nymphenburgin paras puoli on kuitenkin talvella ja joulun aikaan, jolloin sen 500 metriä pitkä päävesikanava jäätyy ja muuttuu luonnolliseksi luistinradaksi.
Nymphenburg sijaitsee lähellä kaupungin historiallista keskustaa, ja sinne pääsee helposti julkisilla liikennevälineillä tai polkupyörällä, joten vierailu siellä on yksi Münchenin joulun parhaista asioista.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta... Sisäänpääsy palatsiin maksaa noin 8 euroa.
- Sijainti... Schloß Nymphenburg 1, München.
- Miten sinne pääsee... Raitiovaunulla 17 päärautatieasemalta, taksilla tai yksityisautolla tai hop-on-hop-off sightseeing-bussilla.
9. Schleißheimin palatsi, Münchenin kätketty aarre
Schleißheimin palatsi ei yleensä kuulu Münchenin suosituimpien nähtävyyksien joukkoon, mutta se on yksi kaupungin merkittävimmistä kohteista.
Kolmen palatsin ja suuren keskeisen barokkipuutarhan muodostama kokonaisuus on Baijerin pääkaupungin piilotettu aarre.
Palatsi rakennettiin herttua Vilhelm V:n vanhainkodiksi, ja hänen heikon terveytensä vuoksi se rakennettiin muutaman kilometrin päähän kaupungin keskustasta.
Nykyään palatsi on avoinna yleisölle vierailua varten, ja sen lisäksi siellä on useita posliinimuseoita ja kulttuuritoimintaan varattu paikka.
Schleißheimin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Vanhan palatsin kellotorni ja keskuspuiston suuri kanava, joka jäädytetään talvella ja jota käytetään curlingiin, samaan tapaan kuin Nymphenburgissa, jonka nelikulmainen kanava on muutettu Münchenin suurimmaksi luistinradaksi.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta... Sisäänpääsy kolmeen palatsiin ja keskuspuutarhaan maksaa noin kymmenen euroa.
- Sijainti... Oberschleißheim, München.
- Miten sinne pääsee... Ota S1-metrolinja Oberschleissheimin asemalle.
10. Herrenchiemseen palatsi, Baijerin Versailles
Herrenchiemseen palatsi oli Neuschwansteinin ja Linderhofin ohella yksi Ludvig II:n suurista hullutuksista. Kuningas halusi ylittää Pariisin kauneuden, joten hän osti Chiemsee-järvessä sijaitsevan Herrenworthin saaren ja määräsi rakennettavaksi sinne Versailles'n mallin mukaisen, mutta ylellisemmän ja suuremman palatsin.
Ludvig II kuoli ennen kuin palatsi valmistui, eikä sitä itse asiassa koskaan saatu valmiiksi, sillä vain pääsiipi rakennettiin, mutta se riitti antamaan aavistuksen siitä, että kuninkaan ajatukset olivat oikeilla jäljillä.
Keskilaivan ja pääpuutarhan ylellinen sisustus kertoo palatsin kauneudesta, sillä sitä ei ollut tarkoitus avata yleisölle vaan se oli vain kuninkaallisten yksityinen turvapaikka.
Nykyään saarella ja rakennuksessa voi vierailla Münchenistä lähtevillä retkillä. Jos haluat nähdä baijerilaisen Versaillesin, voit matkustaa junalla Prien am Chiemseen ja sieltä laivalla laiturilta saarelle.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta... Sisäänpääsy palatsiin maksaa noin yksitoista euroa.
- Sijainti... Herrenchiemsee, Chiemsee-järvi.
- Miten sinne pääsee... Junalla BRB RE5 -junalla Chiemseen laiturille, josta veneellä saarelle.