Wienissä 3 päivässä: vinkkejä, nähtävää ja paljon muuta
Järjestä paras matkaohjelma Itävallan pääkaupungissa, joka on yksi vanhan mantereen tyylikkäimmistä.
Wien oli Itävalta-Unkarin keisarikunnan sydän, ja sen muistomerkit muistuttavat meitä tästä loistokkaasta ajasta. Wien on kiehtova, kompakti ja helposti navigoitava metropoli, joten se on ihanteellinen kohde pitkälle viikonlopulle.
1. päivä: Itävallan pääkaupungin tärkeimmät asiat
Aloitamme ensimmäisen päivän tutustumalla kaupungin olennaisiin asioihin. Ensimmäinen etappi vie meidät Landstraßen kaupunginosaan, joka on vanhan kaupungin ja liikealueen puolivälissä sijaitseva alue.
Kävele Belvederen palatsin puutarhassa
Se oli Savoijin prinssi Eugenin kesäasunto, ja siellä on suuri taidekokoelma. Kruununjalokivi on Gustav Klimtin "Suudelma". Tämä öljykangas on taiteilijan tunnetuin teos, joka on maalattu hänen "kulta-aikansa" aikana ja joka on kunnianosoitus rakkaudelle sen puhtaimmassa muodossa.
Belvederen palatsia ympäröi suuri ranskalaistyylinen puutarha.
Teos tilattiin Versaillesissa työskennelleeltä vesirakennusinsinööriltä ja maisemasuunnittelijalta Dominique Girardilta. Jos haluat syventyä syvemmälle ja oppia palatsista lisää taidehistorioitsijalta, voitvarata yksityisen opastetun kierroksen Belvederen palatsiin.
Astu sisään Wienin eklektiseen jalokiviin, Karlskircheen
Kun kävelet reilun vartin verran Prinz Eugen-Straßea pitkin, saavut kierroksen seuraavaan pysäkkiin: Pyhän Kaarle Borromeon kirkkoon (Karlskirche). Sen mahtavaa keskiosaa peittää 72 metriä korkea kupoli, ja sitä edeltää kaksi siroa tornia, jotka ovat kunnianosoitus Rooman Trajanuksen pylväälle.
Se pystytettiin ruttoepidemian aikana kaksi vuosisataa aiemmin ruttoa vastaan taistelleen Milanon arkkipiispan kunniaksi.
Messujen lisäksi siellä järjestetään säännöllisesti klassisen musiikin konsertteja. Suosittelen muuten, ettäostat Wienin Flexi Passin tai ainakin tutustut siihen, mitä kaikkea se tarjoaa: ilmainen pääsy ilman jonotusta 40 nähtävyyteen, rajoittamaton kiertoajelubussin käyttö, laivamatkat Tonavalla ja paljon muuta.
Vieraile Saksin prinssi Albertin taidekokoelmassa
Se sijaitsee entisessä Habsburgien asuinpalatsissa, ja siellä on maalauksia muun muassa Dürerin, Klimtin ja Monet'n kaltaisilta taiteilijoilta. Kokoelmaan on koottu runsaasti teoksia ranskalaisesta impressionismista, venäläisestä avantgardesta, saksalaisesta ekspressionismista ja muista liikkeistä.
Kohokohtiin kuuluvat Picasson "Välimeren maisema" ja Monet'n "Vesililjalampi".
Yksityisen opastetun kierroksen varaaminen Albertina-museoon on paras tapa tutustua tähän kuvataiteen helmiin.
Maista tyypillisiä wieniläisiä makkaroita
Vain muutaman metrin päässä Albertina-museosta on kioski, joka on pakollinen vierailukohde kaupungissa: Bitzinger Würstelstand. Kyseessä on perheyritys, joka löytyy myös Praterista, lähellä kuuluisaa panoraamapyörää.
Suosituimmat vaihtoehdot ovat:
- Bratwurst: maustetut ja paistetut makkarat.
-Käsekrainer: runsas sianlihamakkara, joka on täytetty pienillä juustopaloilla.
- Ottakringer Wiener Original: historiallinen paikallinen olut.
Astu sisään Kaisergruftiin, kapusiinikryptaan
Suuntaa lounaan jälkeen keisari- eli kapusiinihautausmaalle (Kaisergruft), Habsburg-dynastian hautausmaalle, jossa on 12 keisarin ja 19 keisarinnan sekä muiden kuninkaallisten haudat.
Kaikki haudat ovat korvaamattomia taideteoksia, mutta merkittävin niistä on Balthasar Ferdinand Mollsin tekemä Maria Teresian ja hänen miehensä, keisari Franz I: n kaksoissarkofagi.
Kaisergruft on avoinna päivittäin klo 10:00-18:00, viimeinen sisäänpääsy klo 17:30. Sisäänpääsymaksu on 8 euroa.
Kävele Stephansplatzille
Olet Itävallan pääkaupungin "nollakilometrillä" ja majesteettisen kirkon, Pyhän Tapanin katedraalin (Stephansdom), juurella. Se on kaupungin tärkein goottilainen rakennus ja kaupungin todellinen symboli Praterin pyörän ja Schönbrunnin palatsin ohella.
Muuten, jos haluat tehdä aikamatkan ajassa taaksepäin ja astua sisään yhteen Euroopan tärkeimmistä palatseista, suosittelen varaamaan opastetun kierroksen Schönbrunnin palatsiin. Se jättää sinut sanattomaksi! Sisällä näet keisari Fredrik III:n marmorisarkofagin, katakombit ja laajan reliikkikokoelman. Jos haluat shoppailla, voit valitakävelyretken Kärntnerstrassella, joka on yksi Wienin tärkeimmistä ostoskaduista.
Wiener Riesenrad ja Kugelmugel
Ota punainen metrolinja Stephansplatzilta ja jää pois Praterstern-pysäkillä. Pinnalle noustessasi näet Wienin maailmanpyörän (Wiener Riesenrad) siluetin, jättimäisen panoraamapyörän, joka rakennettiin keisari Franz Joseph I:n kultaisen juhlavuoden kunniaksi ja joka sijaitsee kaupungin kuuluisimmassa puistossa, Praterissa.
Samalla viheralueella on ainutlaatuinen nähtävyys: Kugelmugelin itsenäinen tasavalta. Se on puinen pallo, jossa sijaitsi taiteilija Edwin Lipburgerin ateljee. Mies ajautui kiistaan Itävallan hallituksen kanssa, kieltäytyi maksamasta veroja ja julisti ympyränmuotoisen asuinpaikkansa (Antifaschismusplatz 2) autonomiseksi.
2. päivä: Läheinen pääkaupunki
Toiseksi päiväksi ehdotan, että lähdet Wienistä retkelle Bratislavaan. Slovakian pääkaupunki on alle 60 kilometrin päässä Wienistä, ja sinne pääsee helposti junalla, bussilla ja laivalla, mutta suosittelen varaamaan retken Bratislavaan Wienistä, jotta voit unohtaa kaiken logistiikan ja keskittyä vain nauttimaan.
Mitä nähtävää ja koettavaa Bratislavan keskustassa on?
Bratislava on rauhallinen kaupunki, jolla on rikas historia. Sillä ei ole samanlaista mainetta kuin Wienillä tai Prahalla, mutta se on silti yhä suositumpi.
Varaa matka Bratislavaan Wienistä, niin saavut perille katamaraanilla ja suuntaat sitten vanhaankaupunkiin, joka on kauniisti säilynyt alue vanhan raatihuoneen ympärillä.
Tässä ovat pääkaupungin pakolliset nähtävyydet:
- Hlavne Namestie, pääaukio. Sitä ympäröivät sellaiset nähtävyydet kuin Kutscherfeldovin palatsi, Vanha raatihuone ja kuningas Maximilianin suihkulähde. Muutaman metrin päässä on yksi kaupungin parhaista cocktailbaareista: Spin. Joulukuussa siellä järjestetään viehättävät joulumarkkinat.
- Pyhän Martinin katedraali, kirkko, jossa järjestettiin Unkarin hallitsijoiden kruunajaisseremoniat. Jos katsot ylös, näet kellotornin huipulla kultaisen kuninkaallisen kruunun.
- Bratislavan linna, linnoitus, joka kesti tataarien hyökkäykset. Se on hyvin tyylikäs, ja siinä on neljä siipeä ja torni jokaisessa kulmassa. Siinä sijaitsee historiallinen museo, jossa on vaikuttavia kulta- ja hopeatöitä.
- Pyhän Mikaelin portti, joka on ainoa säilynyt 1300-luvun linnoitusjärjestelmästä. Kupoli ja lohikäärmettä vastaan taistelevan pyhimyksen hahmo lisättiin 1700-luvulla.
- Sininen kirkko, jugendtyylinen helmi, joka on omistettu Bratislavassa syntyneelle Itävallan keisarinnalle, Pyhälle Elisabetille. Kirkkaina päivinä sen siluetti sulautuu taivaaseen.
Syö perinteisessä ravintolassa
Bratislavaan suuntautuvan retken varaaminen lounaalla on erittäin kätevä vaihtoehto, sillä se sisältää kaksi perinteistä slovakialaista ruokalajia, eikä sinun tarvitse huolehtia ravintolan valinnasta. Voit kokeilla tyypillisiä slovakialaisia ruokia, kuten esim:
- Bryndzové halušky, raastetuista raaoista perunoista, kananmunasta ja jauhoista valmistettuja nyyttejä.
- Bryndza, erittäin maukas lampaanjuusto.
- Klassikko on leipäkulhossa tarjoiltuvalkosipulikeitto, kuten valkosipulikeitto.
- Riistaruoat.
- Makean veden kalat, erityisesti taimen, karppi ja hauki.
Jos et ole valinnut tätä vaihtoehtoa, ei hätää, sillä Bratislavan vanhassakaupungissa ei ole pulaa ruokailuvaihtoehdoista:
- Slovak Pub on kaupungin instituutio, jonka raaka-aineet tulevat omalta luomutilalta, samoin kuin leipä ja leivonnaiset, jotka leipovat päivittäin paikalliset viljelijät (Obchodná 62).
- Meštiansky Pivovarissa suosittelen mausteisia porsaankyljyksiä ja ankan koipireisi confitia punakaalin kera.
Nauti parhaasta panoraamasta
Ennen kuin lähdet takaisin Wieniin, suosittelen kiipeämistä Slavínille, toisessa maailmansodassa kaatuneiden neuvostosotilaiden muistomerkille. Se seisoo kukkulalla lähellä linnaa, ja sieltä avautuu kaunis näköala koko kaupunkiin.
Kävelyretki on erittäin miellyttävä, sillä se tapahtuu tasokkaalla alueella, kartanoiden ja suurlähetystöjen keskellä. Pylväs on lähes 40 metriä korkea, ja sen huipulla on veistos, jossa on lippua pitelevä sotilas.
3. päivä: Klassinen Wien
Bratislavassa vietetyn päivän jälkeen on aika palata Wieniin. Siellä on paljon muuta nähtävää, eikä kolmannen päivän reitti tuota pettymystä.
Ota suunnaksi vanha pörssi
Vanha pörssirakennus avattiin vuonna 1771 keisarinna Maria Teresian nimissä, ja se oli toiminnassa vuoteen 1860 asti, jolloin se siirrettiin Palais Fersteliin
Tämä uusklassinen rakennus on täydellinen paikka aloittaa kierros: se sijaitsee Wienin sydämessä, ja sitä ympäröivät lukuisat kahvilat, joissa on erinomainen aamiainen.
Seiso ihmeissään Wienin toiseksi korkeimman kirkon edessä
Votivkirche on harvinaisen kaunis temppeli. Tämä mahtava uusgoottilainen rakennus valmistui vuonna 1879 ja se muistuttaa keisari Franz Josephia vastaan tehdystä epäonnistuneesta salamurhayrityksestä. Ulkopuolelta erottuvat kaksi kaksoistornia ja kolme portaalia, joiden sisäänkäynnit muodostavat arkistopylväät.
Voit vierailla siellä tiistaista lauantaihin kello 10:00-18:00. Sunnuntaisin aukioloajat ovat lyhyemmät: klo 13:00-18:00, koska siellä pidetään aamulla messuja.
Siellä on myös museo, jonka lippulaiva on Antwerpenin passioalttari, 1400-luvun goottilainen tabernaakkeli, jossa on kohtauksia Kristuksen kärsimyksestä. Sen entinen loisto on palautettu 1960-luvulla tehdyillä restauroinneilla.
Astu sisään Wienin arvostetuimpaan klassiseen ratsastuskouluun
Espanjalainen ratsastuskoulu ja sen kuuluisat Lipizzaner-hevoset ovat toinen ehdoton vierailukohde Itävallan pääkaupungissa. Hevosharrastajat kerääntyvät tänne ihailemaan valkoisten orien balettia. Ratsastajat ja eläimet harjoittelevat joka päivä, ja pysyvyys luo uskomattoman harmonian.
Huomaa, että joitakin hyppyjä (esim. Courbette, Levade ja Capriole) ei suoriteta joka päivä, jotta hevoset eivät rasittuisi liikaa. Kannattaa osallistua ratsastuskoulun harjoituksiin ja nähdä nämä erikoiset eläimet.
Esityksen jälkeen voit pitää tauon ratsastuskoulun baarissa.
Tutustu keisarillisen palatsin viehätykseen
Wienin Hofburgilla eli keisarillisella palatsilla on takanaan pitkä historia. Rakennus mainittiin ensimmäisen kerran virallisessa asiakirjassa vuonna 1279, ja siinä asuivat Itävallan hallitsijat toiseen maailmansotaan asti. Itävallan ja Unkarin keisarikunnan hajoamisen jälkeen se säilytti poliittisen kutsumuksensa, ja siitä tuli maan presidentin virallinen asuinpaikka ja työpaikka.
Se on niin suuri, että sinne mahtuu prinsessa Sisiille omistettu museo, jonka tarkoituksena on esitellä usein väärinymmärretyn keisarinnan todellinen persoonallisuus.
Kävele Stadtparkissa
Tämä oli Wienin ensimmäinen julkinen puisto, ja se tunnetaan parhaiten Johann Straussin muistomerkistä. Sen pinta-ala on 65 000 neliömetriä, ja se on todellinen rauhan keidas.
Lampi ja sen ankat luovat hyvin romanttisen maiseman. Jos matkustat lasten kanssa, sinua ilahduttaa, että puistossa on suuri leikkipaikka, jossa on keinuja, liukumäkiä, skeittipuisto ja jalkapallokenttä.
Päätä matkasi klassisen musiikin konserttiin
Kolmannen ja viimeisen päivän kiertoajelu päättyy Annakircheen, Pyhälle Annalle omistettuun kirkkoon.
Vaikka kirkko on ulkoisesti melko mitäänsanomaton, sen seinien takana piilee kauneinta: se on barokkiajan helmi, jonka akustiikka on poikkeuksellinen, joten hyvä tapa nauttia tästä miljööstä on varata klassisen musiikin konsertti Pyhän Annan kirkossa. Kuuntelet Mozartin, Beethovenin ja Schubertin säveliä samalla, kun ihailet kirkon holvin freskoja ja kirkkoa koristavia elegantteja patsaita. Täydellinen päätös vierailullesi kaupungissa.
Kannattaako kolmen päivän matka Wieniin?
Tietenkin kannattaa! Se oli yksi Euroopan tärkeimmistä kaupungeista ja suuren imperiumin pääkaupunki. Siellä on runsaasti muistomerkkejä , ja kolme päivää on minimi sen perusteelliseen tutkimiseen.
Huomaa, että reittimme on suunniteltu pitkää viikonloppua varten, mutta jos päätät viipyä neljä tai viisi päivää, tekemistä riittää.