Pyhän Markuksen Basilikan Liput ja Kierrokset

Tutustu majesteettiseen Pyhän Markuksen basilikaan. Varaa lippusi ja opastettu kierros nyt. Uppoudu sen vertaansa vailla olevaan historiaan ja taiteeseen - koe Venetsia täysillä!

Pyhän Markuksen Basilikan Liput ja Kierrokset

Muita suosittuja aktiviteetteja kaupungissa Venetsia

Lisää aiheesta: Pyhän Markuksen Basilikan Liput ja Kierrokset

Kun järjestät tiivistä matkasuunnitelmaaVenetsiassa nähtävyyksistä ja tekemisistä, mieleen tulee aina kolme aktiviteettia: vierailu Dogen palatsiin, gondoliristeily Grand Canalilla ja kierros Pyhän Markuksen basilikassa. Tämä vaikuttava basilika on tärkeä osa kaupungin uskonnollista perinnettä ja historiaa, joten suosittelen varaamaan muutaman tunnin tutustumaan sen kaikkiin salaisuuksiin seuraavan listan avulla.

1. Ihaile julkisivujen arkkitehtuuria

Sisäänkäynti Pyhän Markuksen basilikaan| ©Mark Huguet
Sisäänkäynti Pyhän Markuksen basilikaan| ©Mark Huguet

Pyhän Markuksen basilikan nykyinen ulkoasu johtuu 1400-luvulla tehdyistä kunnostuksista ja korjauksista. Monimutkaisen ja monimutkaisen historiansa vuoksi tämä venetsialainen monumentti yhdistää julkisivussaan useita helposti erottuvia arkkitehtonisia tyylejä, pääasiassa bysanttilaisromanttista ja goottilaista tyyliä.

Yläosaa hallitsevat suuret, itämaista vaikutusta omaavat teräväkärkiset kaaret, jotka on koristeltu venetsialaiselle kukkaisgotiikalle ominaisilla keraamisilla laatoilla. Kaarien yläosaan on sijoitettu lukuisten pyhimysten patsaita, ja itse Pyhän Markuksen patsas on kunniapaikalla keskiosassa.

Muista aikansa suurista teoksista poiketen basilikan julkisivu on leveämpi kuin korkea, ja sen muotoilussa on korostunut vaakasuoruus, jolla pyritään tasapainottamaan painoa ja jakamaan kuormat tasaisesti hiekkapohjaiselle maaperälle, jolle se rakennettiin. Vaikka tunnetuin julkisivu on Pyhän Markuksen aukiolle päin, basilikassa on kolme nimettyä julkisivua: länsijulkisivu, pohjoisjulkisivu ja eteläjulkisivu.

Varaa liput Pyhän Markuksen basilikaan

2. Ihaile mosaiikkeja

Sisällä Pyhän Markuksen basilika| ©Michael Vadon
Sisällä Pyhän Markuksen basilika| ©Michael Vadon

Kun aloitat kierroksen Pyhän Markuksen sisällä, huomaat sen sisustuksen monimutkaiset yksityiskohdat; tämä näkyy erityisesti mosaiikeissa, jotka koristavat lunetteja eli pieniä sisäänkäyntiholveja.

Kiinnitä erityistä huomiota Sant' Alipion portaalissa sijaitsevaan basilikan ainoaan täysin alkuperäiseen mosaiikkiin, joka on peräisin 1200-luvulta ja joka edustaa San Marcon muinaista kirkkoa, ennen kuin lisäät kukkaisen goottilaisen tyylin päällekkäisyyksiä, jotka erottuvat erityisesti pääjulkisivussa. Muut San Marcon mosaiikit ovat itse asiassa 1600- ja 1800-luvuilla tehtyjen erilaisten restaurointien tulosta.

Varaa liput Pyhän Markuksen basilika kohteeseen

3. Kiinnitä huomiota Pyhän Markuksen lattioihin

Lähikuva Pyhän Markuksen basilikan mosaiikeista.| ©Gary Campbell-Hall
Lähikuva Pyhän Markuksen basilikan mosaiikeista.| ©Gary Campbell-Hall

San Marcon kauniit lattiat ovat toinen tyypillinen elementti, johon kannattaa kiinnittää huomiota kierroksella; ne koostuvat geometrisista kuvioista ja eläinkuvioista, jotka esittävät leijonia, kotkia, aarnikotkia, peuroja, riikinkukkoja ja muita keskiaikaisista eläinkirjoista peräisin olevia olentoja, joilla on valtava symbolinen voima.

Monenlaiset monimutkaiset kuviot on saatu aikaan yhdistelemällä erilaisia kalkkikiviä, serpentiiniä ja värillisiä marmoreita; materiaalit ovat peräisin eri puolilta, kuten Kreikasta, Syyriasta, Afrikasta, Istrista, Toscanasta, Veronasta ja Alpeilta. Pyhän Markuksen lattioiden suuret laatat on sijoitettu strategisesti korostamaan kappelin pitkittäisakselia; ne on sijoitettu keskuskupolin ja länsikupolin alle.

Varaa liput Pyhän Markuksen basilika kohteeseen

4. Vaikuttavaa miljoonien kultaisten koristeiden kanssa basilikan sisällä

Basilikan kupoli| ©Michael Vadon
Basilikan kupoli| ©Michael Vadon

Pyhän Markuksen basilikan sisätilojen ehkä silmiinpistävin piirre on sen kullatut mosaiikit, joiden ansiosta sitä kutsutaan kultaiseksi basilikaksi. Kultaiset mosaiikit peittävät lähes koko sisätilan seinistä kupoleihin ja holveihin. Niiden sijoittelun ansiosta ne loistavat kaikkiin suuntiin ja luovat upean sisustussommitelman. Kullattujen mosaiikkien keskellä on kuvia raamatullisista jaksoista, Kristuksen elämästä, Neitsyt Mariasta ja apostoli Markuksesta.

5. Korkea alttari ja vaikuttava Pala d' Oro (Pala d' Oro)

Pala d' Oro| ©Ptyx
Pala d' Oro| ©Ptyx

Pyhän Markuksen kirkon pääalttarille omistettu tila on hieman koholla muusta kirkosta; se on sijoitettu kylkiholvien ja neljän pylvään väliin, jotka on peitetty veistoksilla, jotka ovat mahdollisesti peräisin Konstantinopolin kukistumisesta. Pyhän apostoli Markuksen jäännökset ovat levänneet alttarin alla 1700-luvulta lähtien, vaikka ne jouduttiin poistamaan Pyhän Markuksen aukion ja ympäröivien rakennusten tulvimisen vuoksi.

Pala d' Oro: alttarin takaosassa sijaitsevaa, jalometalleilla ja jalokivillä koristeltua häikäisevää maalausta, joka tilattiin Konstantinopolista vuonna 1102, pidetään yhtenä Pyhän Markuksen kirkon suurimmista aarteista. Se kuvaa uskonnollisia kohtauksia ja pyhimyshahmoja. Se esittää uskonnollisia kohtauksia ja pyhimysten hahmoja miniatyyreinä, ja vuonna 1769 laadittujen asiakirjojen mukaan tämä mestariteos koostuu 1300 helmestä, 400 granaattiomenasta, 300 safiirista, 90 ametistista, 15 rubiinista, 4 topaasista sekä metalleista, kuten kullasta ja hopeasta.

6. Tutustu Pyhän Markuksen aarteisiin

Yksi Pyhän Markuksen reliikeistä| ©Dimitris Kamaras
Yksi Pyhän Markuksen reliikeistä| ©Dimitris Kamaras

Pyhän Markuksen aarre on nimi, joka on annettu juhlissa käytettävien liturgisten esineiden kokoelmalle. Kokoelmaan kuuluu noin 283 kappaletta kultaa, hopeaa ja erilaisia arvokkaita ja eri alkuperää olevia jalomateriaaleja. Esineet ovat enimmäkseen liturgisia maljoja, kuppeja ja pateneja, jotka on valmistettu bysanttilaisen kultasepän työstä ja koristeltu kaikenlaisilla kovilla kivillä.

Pyhän Markuksen pyhäinjäännöksiä säilytetään muinaisissa huoneissa, jotka yhdistävät kirkon ja dogen palatsin, ja merkittävimmät esineet asetetaan yleensä näytteille Pyhän Markuksen alttarille, joten kiinnitä huomiota näihin yksityiskohtiin vieraillessasi basilikassa. Joitakin teoksia on lainattu tilapäisiin kokoelmiin suuriin museoihin ympäri maailmaa.

Historiallisten tietojen mukaan kokoelman 283 kappaleesta yksi osa koostuu Konstantinopolista vuosina 1204-1261 varastetusta saaliista. Kokoelma on jaettu neljään pääryhmään tai osastoon: Antiikin ja keskiajan esineitä, bysanttilaisen taiteen esineitä, islamilaisen taiteen esineitä ja länsimaisen taiteen esineitä.

7. Pyhän Markuksen museo

Pyhän Markuksen museo| ©STMarks
Pyhän Markuksen museo| ©STMarks

Pyhän Markuksen museo perustettiin 1800-luvun lopulla, se sijaitsee basilikan sisäterasseilla ja siellä säilytetään bysanttilaisen pyhän taiteen jäännöksiä.

Kokoelmaan kuuluu useita mielenkiintoisia ja historiallisesti arvokkaita esineitä, kuten muinaisia mattoja, liturgisia vaatteita, käsikirjoituksia ja vanhoja mosaiikkipalasia, jotka poistettiin 1800-luvun restaurointitöiden aikana. Kerrotaan, että aiemmin esinekokoelma oli paljon suurempi, mutta erilaisten tapahtumien, kuten tulipalojen ja varkauksien, vuoksi kokoelma on pienentynyt.

.

Varaa vierailusi Pyhän Markuksen basilikaan

8. Konstantinopolin hevosten veistokset

Konstantinopolin hevosten veistos| ©José Manuel Azcona
Konstantinopolin hevosten veistos| ©José Manuel Azcona

Venetsian osallistuttua neljänteen ristiretkeen Konstantinopolista vietiin erilaisia aarteita. Kaatuneen kaupungin hippodromilla sijaitseva hevosveistos on osa venetsialaisten saalista. Se on valmistettu kokonaan kuparista, johon on lisätty elohopeaa, ja siinä kuvataan yksityiskohtaisesti voimakkaiden ja mahtavien hevosten muodostamia vaunuja.

Teosten tarkkaa ajoitusta ei ole voitu määrittää; osa niistä on kreikkalaiselta ajalta, osa selvästi roomalaiselta. Antiikin asiantuntijat sijoittavat sen 2. vuosisadan eKr. ja 2. vuosisadan jKr. välille. Se on tiettävästi ainoa antiikin ajoilta löydetty veistos.

Mielenkiintoista on myös se, että 1800-luvulla keisari Napoleon siirrätti vaikuttavan veistoksen Pariisiin kopion luomiseksi. Nykyään Pyhän Markuksen basilikan julkisivussa esillä olevat hevosvaunut ovat myös jäljennös alkuperäisestä, joka on hyvin suojattu kirkon sisällä.

.

9. Veistos I Tetrarchi eli Tetrarkkien muistomerkki

Veistos I Tetrarchi| ©Nino Barbieri
Veistos I Tetrarchi| ©Nino Barbieri

Konstantinopolin ristiretkien aikana venetsialaisten keräämistä aarteista löydät useita arvokkaita esineitä tai aarteita, jotka on sijoitettu eri puolille basilikaa. Lähellä Porta della Cartaa, joka on yksi Dogen palatsin päänähtävyyksistä, pylvään vieressä on I Tetrarchi.

Se on veistetty punaisesta porfyyristä, ja sen kokonaiskorkeus on 136 cm. Vaikka veistos yhdistetään roomalaisiin tetraarkeihin, asiasta ei ole lopullista yksimielisyyttä, vaan todisteet viittaavat siihen, että veistokset voivat olla paljon vanhempia ja peräisin Mesopotamian ja Egyptin sivilisaatioista.

Venetsialaiset ristivät heidät Neljäksi varkaaksi, ja heidät asetettiin vartioimaan Pyhän Markuksen aarrekammion ulkoseinää; he toimivat osittain varoituksena kaikille pahantahtoisille henkilöille, jotka saattaisivat haluta häpäistä basilikan sisällä olevia arvokkaita tavaroita.

10. Ihaile akriittisiä pylväitä

Akarin pylväs| ©wjarek
Akarin pylväs| ©wjarek

Akritan pylväät on nimi, joka on annettu Akkon muinaisen ja tuhoutuneen kaupungin pylväskaksikolle. Ne on sijoitettu Pyhän Markuksen basilikan eteläpuolelle, ja ne sisältävät erittäin mielenkiintoisen historiallisen kontekstin. Akkon oli hyvin muinainen kaupunki, joka sijaitsi nykyisen Israelin alueella. Venetsialaiset, mutta myös genovalaiset, himoitsivat kovasti näitä alueita. Kahden merivaltion välisten rajujen yhteenottojen jälkeen venetsialaiset olivat voitokkaita.

Voiton jälkeen he tuhosivat San Giovanni d'Acriin kirkon, poistivat kaksi kauniisti koristeltua pylvästä ja asettivat ne Pyhän Markuksen kirkon ulkopuolelle varoitukseksi vihollisilleen.

Vinkkejä vierailuun Pyhän Markuksen basilikassa

Ilmakuva Venetsiasta keskitettyinä Pyhän Markuksen basilikaan.| ©Canmandawe
Ilmakuva Venetsiasta keskitettyinä Pyhän Markuksen basilikaan.| ©Canmandawe

Kun vierailet Pyhän Markuksen basilikassa, sinun on otettava huomioon tietyt yksityiskohdat, jotka auttavat sinua säästämään aikaa ja vaivaa; lisää seuraavat tärkeät kohdat Venetsian näkemiseen liittyvien vinkkien luetteloon.

.

Jos haluat välttää jonot

Pyhän Markuksen basilika on yksiVenetsian tärkeimmistä monumenteista, ja koska se on yksi kaupungin houkuttelevimmista nähtävyyksistä, sisäänkäynnillä on aina jonoja. Ainoa tapa välttää tämä haitta helposti on varata opastettu kierros etukäteen, mutta englanninkielisiä ryhmiä voi olla rajoitetusti, joten kierrokset kannattaa varata etukäteen.

.

Pukeudu asianmukaisesti

Kun vierailet Pyhän Markuksen kirkossa, muista, että vierailet uskonnollisessa muistomerkissä, joten on tärkeää, että käyttäydyt kunnioittavasti ja noudatat säädettyä pukeutumissääntöä. Sekä miesten että naisten pukeutuminen edellyttää housuja tai pitkiä hameita, joiden hartiat on peitetty. Tämä pätee myös muihin venetsialaisiin kirkkoihin.

Ota huomioon vierailuolosuhteet

Pyhän Markuksen basilikan kapasiteettiraja on 200 henkeä, ja keskimääräinen vierailuaika basilikassa on noin 30 minuuttia. Venetsian matkailun huippusesongin aikana kierroksen kestoa voidaan lyhentää muutamalla minuutilla.

Käyttäydy kunnioittavasti ja hiljaisesti paikan pyhyyden mukaisesti. Matkatavarat ja matkalaukut eivät ole sallittuja basilikan sisällä, mutta Ateneo San Bassossa on oma matkatavarasäilytysalue, jonne pääsee basilikan vasemmalla puolella olevan kujan kautta.

Varaa vierailusi Pyhän Markuksen basilikaan

Muiden matkaajien arviot

4.6
· 9842 Arvostelut
  • Z
    Z. R.
    4
    (0 Arvostelut)
    Kävin veljeni kanssa Pyhän Markuksen basilikassa ja olimme hämmästyneitä sen arkkitehtuurista - se on pakko nähdä, jos olet Venetsiassa!
  • A
    A. I.
    5
    (0 Arvostelut)
    Vierailu tässä basilikassa oli matka menneisyyteen, unohtumaton kokemus täynnä taidetta ja historiaa.
  • A
    A. E.
    4
    (0 Arvostelut)
    Rakastin vierailua tässä historiallisessa paikassa, tuntui kuin olisin matkustanut ajassa taaksepäin. Arkkitehtuuri on vaikuttavaa, ja opin paljon sen historiasta.
  • G
    G. I.
    4
    (0 Arvostelut)
    Basilika on erittäin kaunis, ja lippujen ostaminen oli helppoa ja nopeaa. Tykkäsin kaikesta, se on sen arvoista!
  • D
    D. Z.
    4
    (0 Arvostelut)
    Opastettu kierros Pyhän Markuksen basilikassa ja Dogen palatsissa oli upea, mutta olisi parempi, jos ryhmä olisi pienempi, jotta kokemus olisi henkilökohtaisempi.