Lisää aiheesta: Seljalandsfossin Vesiputous Päiväretket Islannissa
Islanti on kuuluisa kauniista maisemistaan, mutta myös monista seikkailukokemuksista. Valaanbongaus, geysirikierrokset, helikopterikierrokset: Reykjavikissa ja sen ympäristössä on tuhansia nähtävyyksiä ja tekemistä.
Tässä artikkelissa keskitytään yhteen erityiseen nähtävyyteen: Seljalandsfossin vesiputouksiin. Se sijaitsee aivan päätien varrella ja on siksi yksi saaren suosituimmista nähtävyyksistä.
1. Reitti etelärannikkoa pitkin ja etappi Seljalandsfossiin
Nämä retket kattavat saaren eteläosan ja sisältävät pysähdyksen Seljalandsfossin vesiputouksella. Kierros pysähtyy täällä yleensä noin puoleksi tunniksi, ja se on viimeinen pysähdyspaikka ennen paluuta Reykjavíkiin.
Ennen vesiputouksille saapumista ajoneuvo pysähtyy seuraavissa paikoissa:
- Hekla, Islannin aktiivisin tulivuori. Sen säännölliset purkaukset ovat antaneet sille lempinimen "Helvetin portti". Pelottavasta nimestään huolimatta lähistöllä näkee usein upeita islanninhevosia. Ne eroavat eurooppalaisista yksilöistä: ne ovat pieniä, vahvoja ja samalla hyvin kiintyneitä. Jos haluat tavata heidät, suosittelen lukemaan artikkelin Islannin parhaista ratsastusretkistä.
- Reynisfjara, silmiinpistävä musta hiekkaranta, jossa on basalttipylväistä koostuva kallio - se on niin kaunis, että se näyttää väärennetyltä! Tässä upeassa paikassa pesii merimetso Puffin Puffin. Nämä pienet valkorintaiset mustat linnut ovat hyvin suosittuja, ja niitä voi nähdä läheltä. Yksi näistä on Reykjavikista lähtevä Puffin Cruise -risteily.
- Skógafoss, vesiputous, joka kätkee sisäänsä aarteen. Paikallisen kansanperinteen mukaan merenkulkija Thrasi kätki arkkunsa tänne eikä koskaan palannut hakemaan sitä.
- Eyjafjallajokull, tulivuori, jonka lausumaton nimi piti koko Euroopan kurissa. Viimeisin purkaus tapahtui vuonna 2010, ja se peitti vanhan mantereen taivaan tuhkakerroksella. Jos et ole liian nuori, saatat muistaa, että lentokoneet eivät nousseet ilmaan viikkoon.
- Solheimajokull, etelän kaunein jäätikkö. Se on myös yksi helpoimmista jäätiköistä, joille pääsee Reykjavikista.
Yleensä näillä reiteillä pysähdytään Víkurskálissa, minimarketissa, josta voi ostaa jotain lounaaksi: keittoja, juustoja, makkaraa, keksejä jne. Pysähdys kestää yleensä noin tunnin.
- Hinta: noin 90 euroa
- Kesto: 10 tuntia
- Lähtöpaikka: ajoneuvo noutaa sinut hotellistasi tai keskeiseltä paikalta Reykjavikissa.
2. Seljalandsfoss, Skógafoss, Musta ranta ja Solheimajokull
Ensisilmäyksellä tämä reitti on sama kuin ensimmäinen. Itse asiassa erot ovat minimaaliset, mutta on yksi paikka, jota koskettaa vain toisen vaihtoehdon valitseminen: Vík í Mýrdal, viehättävä kylä merinäköalalla. Se ei ole vain houkutteleva paikka, vaan myös paikka, jossa voi tankata, levätä ja syödä.
Sen symboli on minimalistinen (ja erittäin valokuvauksellinen) punavalkoinen kirkko, joka hallitsee asuttua keskustaa pieneltä korkeudelta. Jos sinulla on aikaa, voit käydä Strondin-pubissa (Austurvegur 18) syömässä tuopin ja hampurilaisen.
- Hinta: noin 100 €
- Kesto: 10 tuntia
- Lähtöpaikka: hotellilta
Miten päästä Seljalandsfossin vesiputouksille?
Vesiputous sijaitsee saaren etelärannikolla, noin 120 kilometrin päässä Reykjavikista. Jos et halua varata järjestettyä kiertoajelua, on vain yksi vaihtoehto: autolla. Bussit kulkevat vain kaupunkien ja kylien välillä, eivätkä ne yleensä pysähdy luonnon nähtävyyksien lähellä.
Se ei ole ongelma, sillä sekä lentoasemalla että pääkaupungissa on suuria autovuokraamoja (Europcar, Hertz, Sixt jne.). Vesiputous on aivan Kehäradan varrella, ja ajomatka kestää vajaat 2 tuntia. Vielä yksi asia: ennen auton varaamista on syytä pitää mielessä muutama vinkki:
- Harkitse maastoajoneuvon vuokraamista, varsinkin jos aiot tutustua syrjäisempiin alueisiin.
- Ota vakuutus. Useimmat tiet ovat sorateitä, ja pieni kiviroiske riittää vahingoittamaan koria tai, mikä vielä pahempaa, tuulilasia.
- Älä odota liian kauan tankkausta. Pääkaupungin ulkopuolella huoltoasemia on melko vähän. Onneksi Seljalandsfossin lähellä on N1-huoltoasema (PQX8+RFM, Þjóðvegur, 860 Hvolsvöllur, Islanti).
- Kunnioita rajoja. Kehärata on täynnä nopeusvalvontakameroita. Jos tämä ei riitä, lampaat ja hevoset tulevat usein tielle.
Milloin on paras aika vierailla vesiputouksilla?
On olemassa kaksi koulukuntaa: joidenkin mielestä paras aika vierailla on talvella, toiset taas katsovat, että vesiputouksilla kannattaa käydä toukokuun lopusta heinäkuun alkuun, jolloin vesiputous on tasaisempi ja on paremmat mahdollisuudet nähdä revontulet.
Kylmemmillä kuukausilla on kuitenkin yksi hyvä puoli - lumi. Kontrasti tummien kallioiden ja jähmettyneen veden tippukivien kanssa luo hyvin mieleenpainuvan tunnelman.
Valitettavasti et pääse kävelemään vesiputouksen taakse. Tie on liian liukas, eikä viranomaisilla ole muuta vaihtoehtoa kuin sulkea se.
Alhaisista lämpötiloista huolimatta vesiputoukset eivät jäädy täysin. Kun vesi putoaa jyrkänteen huipulta, se valtaa tiensä jäisten rantojen yli, jotka ovat kauniin valkoisen pinnoitteen peitossa.
Jos matkustat Reykjavíkiin talvella, sinua ilahduttaa tietää, että Seljalandsfossille johtavat tiet puhdistetaan säännöllisesti. Voit joka tapauksessa tarkistaa kehätien (saarta kiertävä moottoritie) ja muiden teiden kunnon Road.is-sivustolta.
Kuinka kauan kannattaa viipyä Seljalandsfossissa?
Yleensä puoli tuntia riittää. Toisin kuin maan muut luonnonnähtävyydet, tälle vesiputoukselle pääsee helposti autolla, eikä varsinaista patikointireittiä ole.
Useimmat turistit saapuvat tänne, ottavat muutaman valokuvan, kiertelevät hieman ja lähtevät sitten pois. Jos kaipaat jotain pidempää, voit varata retken Siniseen laguuniin Reykjavikista tai vierailun Thingvellirin kansallispuistoon.
Mitä minun pitäisi pukea päälleni?
Vaellus erämaassa on aina hieman haastavaa. Sinun on oltava valmiina kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin, ja paras neuvo on aina sama: pukeudu kerroksittain. Asioiden yksinkertaistamiseksi olen jakanut ehdotukset kahteen kohtaan.
Kesävaatteet
Islannissa kesä alkaa kesäkuussa ja päättyy elokuun lopussa. Päivät ovat hyvin pitkiä: aurinko nousee hyvin aikaisin, eikä auringonlaskua tunnu tulevan koskaan. Lämpötilat ovat noin 10 celsiusasteen tuntumassa, kun taas korkeimmat lämpötilat ovat 20 asteen yläpuolella. Sää on hyvin vaihteleva, ja kuten aina, tarvitaan erilaisia vaatteita:
- Hengittävät, vettähylkivät housut (ei liian raskaat, koska muuten tulee kuuma).
- Vaelluskengät
- Pitkähihaisia ja lyhythihaisia T-paitoja (jotta sinulla on kaksi kerrosta).
- Kevyt takki
- Hupullinen tuulitakki
- Kuulokkeet
- Aurinkolasit
Jos olet ensimmäistä kertaa Islannissa, kannattaa ehkä valita tämä vuodenaika. Jos haluat lisätietoja, suosittelen artikkelia siitä, mitä tehdä Reykjavikissa kesällä.
Talvivaatteet
Tavallisesti kylmä kausi alkaa marraskuussa ja päättyy huhtikuun alussa. Toisin kuin luulisi, lämpötilat eivät ole äärimmäisiä. Reykjavikissa minimilämpötilat eivät laske alle -5ºC:n, kun taas maksimilämpötilat saavuttavat 3ºC/5ºC:n "huiput".
Tuuli on kuitenkin jatkuva ja lisää kylmyyden tunnetta. Tämän välttämiseksi sinun on pakattava matkalaukkusi hyvin. Alla olevasta luettelosta näet, mitä sinun ei kannata jättää väliin:
- Merinovillaa tai polypropeenia olevat lämpöalusvaatteet, puuvillaa on parasta välttää.
- vaelluskengät tai vedenpitävät talvikengät
- Hiihtohousut, vedenpitävät ja tuulenpitävät
- Kaulanlämmitin, käytännöllisempi kuin huivi.
- Villahattu
- Laadukas talvitakki
- Fleecetakki
- Hiihtohanskat ja tuntohanskat
Jos matkustat tähän aikaan vuodesta, voit käyttää tilaisuutta hyväksenne ja ostaa Lopapeysan, saaren lämpimän villapaidan. Islannin käsinkudontayhdistyksen (Skólavörðustígur 19) tai Kolaportiðin kirpputorilla (Laugavegur 12) on hyvä valikoima.
Voiko Seljalandsfossissa uida?
Valtakirjalla voit, mutta se ei ole hyvä ajatus. Veden vaikutus on liian voimakas, ja olen varma, ettet halua kokea seurauksia. Jos haluat pulahtaa, suosittelen vierailua Islannin parhaisiin kuumiin lähteisiin- tulet uudestisyntymään!
Tarvitsenko matkavakuutuksen käydäkseni Seljalandsfossissa?
Vaellus vesiputouksille on melko suoraviivainen: se ei vaadi liikaa vaivaa eikä siihen liity suuria vaaroja. Islanti on kuitenkin seikkailunhaluinen matkakohde, ja odottamattomat tapahtumat ovat aina väijymässä. Ilman matkavakuutusta nilkan nyrjähdyksestä tai tulehduksesta voi tulla päänsärky (kuvainnollisesti).
Pohjoinen maa ei ole Euroopan unionin jäsen, ja EU-kortti on voimassa vain tiettyyn pisteeseen asti. Islannin kansalaisten on maksettava 15 prosenttia kaikista terveydenhuoltopalveluista, ja jos et ota lisävakuutusta, sinua kohdellaan samoin.
Lyhyesti sanottuna, mielenrauhan vuoksi kannattaa käyttää hieman enemmän rahaa. Näin voit harrastaa kaikkia adrenaliinipitoisia aktiviteetteja, joista pidät: ratsastusretkiä Reykjavikista, jääluolavaelluksia, maastopyöräilyä ja paljon muuta.
Onko vesiputousten lähellä baaria tai ravintolaa?
Ei, Seljalandsfoss on lähellä tietä, mutta lähistöllä ei ole suuria kaupunkeja. Riippumatta siitä, matkustatko yksin vai järjestetyllä kiertomatkalla, suosittelen, että otat mukaasi ruokaa ja/tai juomaa pääkaupungista. Reykjavíkissa tärkeimmät supermarketit ovat:
- Bonus, saaren halvin. Älä mene sinne, jos haluat tehdä ison ostoksen, koska valikoima on rajallinen.
- Hagkaup, hieman kalliimpi, mutta supermarketit auki 24/7.
- Islanti, ihanteellinen kohde, jos pidät makeisista. Viikonloppuna on tarjolla pick and mix -vaihtoehto, joka takaa 50 prosentin alennuksen näistä tuotteista.