Tekemistä Kairon linnoituksessa

Älä unohda vierailla 3 historiallisen moskeijan ja 4 museon kotipaikassa, joissa on paljon kerrottavaa - pieni historiallinen kaupunki omana itsenään!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

Lukuaika 7 minuttia

Tekemistä Kairon linnoituksessa

Näkymä Citadelista | ©Airton Morassi

Harva paikka maailmassa tarjoaa yhtä selkeän katsauksen menneen ajan islamilaisiin linnoituksiin kuin Kairon kaakkoispuolella sijaitseva Saladinin linnoitus. Tällä Unescon maailmanperintöalueella voit vierailla kuuluisassa Muhammad Ali -moskeijassa ja Al-Nasir Muhammad -moskeijassa.

Sinulla on myös mahdollisuus vierailla museoissa ja näköalapaikoilla, joiden tarjoamat näkymät saavat sinut hämmästymään. Sisäänpääsymaksu on lähes 6 euroa, ja muuta et maksa vieraillaksesi kaikessa, mitä tällä pienellä muurien ympäröimällä, historiallisesti rikkaalla kaupungilla on tarjottavanaan.

Muhammad Alin moskeija

Muhammad Alin moskeija| ©Scott Edmunds
Muhammad Alin moskeija| ©Scott Edmunds

Suurin syy, miksi useimmat ihmiset tulevat katsomaan Kairon linnoitusta, on Muhammad Alin moskeija. Muhammad Ali Pashan vuosina 1830-1848 teettämä upea moskeija rakennettiin kilpailemaan Istanbulin Hagia Sofian kanssa, ja se tunnetaan myös nimellä ** alabastermoskeija**, sillä sen alakerta ja esplanadi on kaakeloitu alabastrilla 11,3 metrin korkeuteen asti (loppuosa on kalkkikiveä).

Älä unohda, että moskeijan sisäpihalla on kello, joka muistuttaa Pariisin Place de la Concorde -aukiolla olevaa kelloa. Ei missään nimessä kannata jättää huomiotta jättimäistä kattokruunua, joka roikkuu Mohammed Ali -moskeijan kupolikattoon. Usein toistuvien hiekkamyrskyjen vuoksi se on hieman pölyinen, mutta silti mielenkiintoinen nähtävyys.

Muhammed Alin moskeijan näköalapaikka

Kannattaa varata aikaa tutustua moskeijan edustalla sijaitsevaan suureen terassiin. Se on ylivoimaisesti paras näköalapaikka Kairossa. Sulttaani Hassanin moskeija-Madrassa ja islamilainen Kairo näkyvät alaspäin, kun taas Niilillä ohi kulkevat risteilyalukset ja Kairon keskusta näkyvät horisontissa. Kirkkaana päivänä voit jopa nähdä Gizan suuren pyramidin. Eikö kuulosta vaikuttavalta?

Huomautus: Muista, että tähän moskeijaan (kuten mihin tahansa muuhunkin moskeijaan) on mentävä ilman kenkiä. Sukat ovat sallittuja, ja pääset sisään ilmaiseksi, vaikka et olisikaan muslimi.

  • Aukioloajat: Joka päivä klo 9.30-16.00.
  • Sisäänpääsymaksu: Sisältyy Citadelin yleiseen sisäänpääsymaksuun.

Varaa kiertoajelu Kairossa

2. Al-Nasir Muhammadin moskeija

Al-Nasir Muhammadin moskeija| ©Sailko
Al-Nasir Muhammadin moskeija| ©Sailko

Sulttaani al-Nasir Muhammad ibn Qala'unin moskeija on Kairon linnoituksen todellinen helmi. Upea 1300-luvun alussa rakennettu hypostyylinen moskeija tekee vaikutuksen rauhallisella sisäpihallaan ja kahdella ikivanhalla minareetillaan.

Moskeija on sikäli ainutlaatuinen, että sen kaksi minareettia ovat varsin koristeellisia, toisin kuin muut mamlukkien kauden minareetit. Mikään muu moskeija Kairossa ei ole koristeltu mosaiikeilla.

Alun perin sulttaani al-Nasirille päivittäistä rukousta varten rakennettu moskeija lakkasi näyttelemästä merkittävää roolia kuninkaiden jokapäiväisessä elämässä jo kauan ennen brittien valloitusta. Ottomaanit olivat ryöstäneet kauniin rakennuksen, ja vasta C.M. Watson -niminen amatööriarkeologi palautti kauniin moskeijan entiseen loistoonsa.

  • Aukioloajat: Joka päivä klo 9.30-16.00.
  • Sisäänpääsymaksu:Sisältyy Citadelin yleiseen sisäänpääsyyn.

Varaa kiertoajelu Kairossa

3. Gawharan palatsi

Gawharan palatsi| ©ferrolgote
Gawharan palatsi| ©ferrolgote

El Gawharan palatsi sijaitsee Saladinin linnoituksen eteläosassa, ja sinne pääsee museon sisäänkäynnin kautta, joka on vastapäätä upean Mohammed Ali -moskeijan pääsisäänkäyntiä. Nykyään se on muutettu museoksi, vaikka siellä ei olekaan paljon näyttelyesineitä, mutta se on ihailtava upeiden arkkitehtonisten elementtien, tyylikkäiden koristeiden ja uskomattomien huonekalujensa vuoksi, joita Mohammed Ali ja hänen kuninkaallinen perheensä käyttivät.

Gawharan palatsi rakennettiin omaleimaiseen arkkitehtuurityyliin, joka oli todennäköisesti sekoitus ottomaanien tyyliä ja eurooppalaista palatsiarkkitehtuurityyliä. Ottomaanit osasivat rakentaa palatseja, ja jos sinulla on ollut onni käydä Istanbulissa Top Kapin ja Dolmabachin palatseissa, tiedät, miten uskomattoman ammattitaitoisia ottomaanien arkkitehdit olivat.

Gawhara-palatsin tärkein osa on pääsali eli se, jota kutsuttiin Mohammed Alin korkeaksi neuvostoksi, sillä täällä tehtiin tärkeimmät päätökset. Gawharan palatsin näyttelyesineisiin kuuluu monia kuninkaallisia maalauksia, pukuja ja vaatteita, huonekaluja ja monia muita mielenkiintoisia näyttelyesineitä, jotka kiinnittävät huomiosi heti palatsiin astuessasi.

  • Aukioloajat: Joka päivä klo 9.30-16.00.
  • Pääsymaksu:Sisältyy Citadelin yleiseen pääsymaksuun.

Varaa kiertoajelu Kairossa

4. Poliisimuseo

Poliisimuseo| ©JeremyCasillas
Poliisimuseo| ©JeremyCasillas

Poliisimuseon ensimmäisessä käytävässä on esillä joitakin muotokuvia sisäministereistä, joilla oli tärkeä rooli Egyptin historian aikana. Siellä on valokuvia ministereistä 1900-luvun alusta viimeisimpään.

Poliisimuseon ensimmäisessä näyttelysalissa on esillä useita aseita, joita Egyptin poliisi käytti eri aikoina maan historiassa. Näihin kuuluu suuri puinen keppi, jota käytettiin kilpenä faaraoiden aikana.

Tämän salin näyttelyesineisiin kuuluu suuri kokoelma nykyaikaisia aseita, kuten pistooleja, joita pääasiassa britit valmistivat miehityksensä aikana 1900-luvun alkupuolella.

Poliisimuseo Citadellassa avattiin virallisesti vuonna 1984, sillä rakennus oli Citadellassa sijaitseva sotilasvankila siihen asti, kunnes se muutettiin museoksi Egyptin entisen presidentin Hosni Mubarakin määräyksellä. Lisätietoja on seuraavalla verkkosivustolla.

  • Aukioloajat: Joka päivä klo 9.30-16.30.
  • Pääsymaksu:Sisältyy Citadelin yleiseen pääsymaksuun.

5. Egyptin sotamuseo

Sotilasmuseon sisällä| ©Terrazzo
Sotilasmuseon sisällä| ©Terrazzo

Citadelin sotilasmuseon ulkoinen sisäänkäyntiportti avautuu hyvin hoidettuun puutarhaan. Museon sisä- ja pääovesta pääsee tutustumaan sotilaiden käyttämiin työvälineisiin sekä useisiin aseisiin ja joihinkin Israelin panssarivaunuihin, joita käytettiin lokakuun 1973 sodassa.

Käytävän päässä on suuri pyöreä areena, jonka keskellä seisoo Egyptin armeijan johtajan Mohammed Alin valtakaudella Ibrahim Pashan kuuluisa patsas. Sen jälkeen on toinen leveä käytävä, jossa on joitakin Egyptin faraonien aikaisen kuninkaan ja hallitsijoiden patsaita, kuten Ramesses II ja kuningas Menes, Etelä- ja Pohjois-Egyptin yhdistäjä. Näiden patsaiden edessä on muita patsaita Egyptin nykyaikaisemmista hallitsijoista, kuten Saladin Al Ayouby, Al Zaher Beybars, Mohammed Ali ja Khedive Ismail.

Suosittelen menemään sotilasmuseon kolmanteen kerrokseen, sillä siellä on monia näyttelyesineitä, jotka kuvaavat Egyptin asevoimien historiaa islamin ajanjakson aikana. Lisätietoja saat seuraavalta verkkosivustolta.

  • Aukioloajat: Päivittäin klo 9.30-16.30.
  • Pääsymaksu: Sisältyy Citadelin yleiseen pääsymaksuun.

6. Sultan Hassanin moskeija

Sultan Hassanin moskeija| ©Mohammed Moussa
Sultan Hassanin moskeija| ©Mohammed Moussa

Rakennus on noin 500 m pitkä, 68 m leveä ja 36 m korkea. Kuten kaikki moskeijat, se on suunnattu kohti Mekkaa, joka sijaitsee Kairon kaakkoispuolella. Moskeija on valtava, lähes 8 000 neliömetriä, ja se sijaitsee hyvin lähellä Kairon linnoituksen sisäänkäyntiä. Se on lähellä ylellistä palatsia, jonka Hasanin isä, sulttaani al-Nasir Muhammad, oli aiemmin rakentanut suurella rahalla yhdelle amiiristaan, Jalbugha al-Jahawille, ja joka purettiin moskeijan tieltä.

Rakennus on massiivinen esimerkki mamlukien arkkitehtuurista, ja se rakennettiin 1300-luvulla sulttaanin aikana, joka oli kuuluisa tuhlailevista menoistaan. Olen varma, että sen mahtava ja kaunis arkkitehtuuri tekee sinuun vaikutuksen.

Sultan Hassanin moskeija on yksi islamilaisen maailman arvokkaimmista monumenteista. Aivan kuten Gizan pyramidit ovat muinaisen faraonisen Egyptin symboli, Sultan Hassanin moskeija on muinaisen islamilaisen Egyptin symboli. Moskeija on avoinna ja siellä voi vierailla joka päivä keskeytyksettä.

.

  • Aukioloajat: Päivittäin klo 9.30-16.30.
  • Sisäänpääsymaksu: Sisältyy Citadelin yleiseen sisäänpääsymaksuun.

7. Citadelin näköalapaikka

Näkymä linnoituksesta| ©Airton Morassi
Näkymä linnoituksesta| ©Airton Morassi

Toinen kiinnostava kohde on näköalapaikka, joka ansaitsee erityismaininnan, vaikka se sijaitsee poliisimuseon terassilla. Monet matkailijat jättävät museovierailun väliin ja menevät suoraan näköalapaikalle, josta he näkevät koko Citadellan ja taivaanrannan vaikuttavassa laadussa. Paikka on maksuton ja sijaitsee poliisimuseon terassilla. Sellaisena päivänä, jolloin ei ole sumua tai hiekkahiekkaa, Gizan pyramidit voi nähdä vaatimattomalla tarkkuudella.

  • Aukioloajat: Joka päivä klo 9.30-16.30.
  • Sisäänpääsymaksu: Sisältyy Citadelin yleiseen sisäänpääsymaksuun.

8. Ibn Tulunin moskeija

Ibn Tulunin moskeija| ©Panegyrics of Granovetter
Ibn Tulunin moskeija| ©Panegyrics of Granovetter

Ibn Tulunin moskeija on Kairon vanhin säilynyt moskeija ja yksi Kairon aliarvostetuista uskonnollisista rakennuksista, vaikka se on vuonna 879 jKr. valmistunut arkkitehtoninen mestariteos.
Vaikka moskeija ei ole yhtä mahtipontinen kuin jotkin moskeijat esimerkiksi Istanbulissa, se ei ole vailla koristeita, mutta eniten siitä tekee erottuvan sen punatiilirakenne ja karkeaksi hakatut seinät, jotka on täytetty arabien ja muslimien taiteeseen liittyvillä kuvioilla. Jos kävelet kaarikäytävien läpi, huomaat, että kaarien alapuoli on koristeltu stukkoon kaiverretuilla geometrisilla kuvioilla, joista kukin on erilainen kuin toinen.

  • Aukioloajat: Joka päivä klo 9.30-16.30.
  • Pääsymaksu:Sisältyy Citadelin yleiseen pääsymaksuun.

9. Portti eli Bab El-Azab

Bab El-Azab| ©Svitlana Koshchii
Bab El-Azab| ©Svitlana Koshchii

Bab El-Azab on Kairon sitadelin monumentaalinen portti, joka on Salad el-Din-aukiolle päin. Portti vartioi aikoinaan Citadelin alkuperäistä sisäänkäyntiä, mutta se rakennettiin uudelleen vuonna 1754, kun puuportit lisättiin.

Portti on hyvin kuuluisa siitä, että se todistaa useita anekdootteja, jotka yhdistävät kuvernööri Mohamad Alin valtaan ja mamlukkeihin (enimmäkseen slaavilaista, tšerkessiläistä ja pääasiassa turkkilaista alkuperää olevat, islamisoituneet ja sotilaallisesti koulutetut soturit).

Muutaman metrin päässä tästä portista näet Qansuh Abu Saidin** perustaman **** mausoleumin.** Tätä mausoleumia vastapäätä on Zawiyat Hasan El-Rumy, tavallinen ja kauniisti koristeltu rakennus vuodelta 1522.

  • Aukioloajat: Päivittäin klo 9.30-16.30.
  • Pääsymaksu: Sisältyy Citadelin yleiseen pääsymaksuun.

10. Burg El Hadid ja Burg El Ramla - Citadelin kaksi tärkeintä tornia

Burg El Hadid ja Burg El Ramla| ©Khan
Burg El Hadid ja Burg El Ramla| ©Khan

Burg El Ramla ja Burg El Hadid eli Hiekkatorni ja Rautatorni sijaitsevat Saladinin linnoituksessa Salah Salemissa, arkeologisen puutarhamuseon pohjoispuolella ja kaupungin muurien varrella. Nämä tornit perusti El Adel, Salah El Dinin poika ja seuraaja.

Ne lisättiin osana Citadelin restaurointia vahvistamaan pohjoisen aitauksen alkuperäisiä torneja vuonna 1207. Näistä torneista voit nauttia yleiskatsauksesta kaikkiin Citadelin ja sen ympäristön muistomerkkeihin, kuten pohjoiseen hautausmaahan ja Sultan Hasanin moskeijaan, joka on yksi Kairon hienoimmista moskeijoista.

  • Aukioloajat: Joka päivä klo 9.30-16.30.
  • Sisäänpääsymaksu: Sisältyy Citadelin yleiseen sisäänpääsymaksuun.

Sisäänpääsymaksu Kairon linnoitukseen

Sisäänpääsy linnoitukseen| ©Dan
Sisäänpääsy linnoitukseen| ©Dan

Sisäänpääsymaksu Kairon linnoitukseen on 100 Egyptin puntaa (LE) per henkilö (5,75 euroa). Lippuja voi ostaa vain sisäänkäynnin yhteydessä. Heti sisäänkäynnin jälkeen on turvatarkastuspiste. Lippuja ei tarvitse ostaa etukäteen eikä matkatoimiston kautta.

Kairon linnoituksen aukioloajat

Citadellista| ©Neil Cummings
Citadellista| ©Neil Cummings

Kairon linnoitus on avoinna maanantaista sunnuntaihin klo 9-17 päivittäin.

Huomaa, että linnoitus suljetaan klo 15.00 ramadanin aikana. Myöskään perjantaisin ei kannata vierailla, sillä Muhammad Alin moskeija on silloin melko ruuhkainen. Kannattaa luultavasti myös välttää keskipäivän kuumuutta, varsinkin jos vierailet Kairossa kesällä (erityisesti heinä- ja elokuussa), sillä Citadel muuttuu tuona vuodenaikana todelliseksi uuniksi.

Miten pääset Kairon linnoitukseen?

Ajaminen Kairossa| ©Darwin Vegher
Ajaminen Kairossa| ©Darwin Vegher

Kairon linnoituksessa on vielä kolme porttia, mutta vain Bab Al-Gebelin portista pääset sisälle. Sen edessä on suuri parkkipaikka (sieltä on käveltävä lyhyt matka mäkeä ylös). Sinne pääsee Salah Salem -kadun kautta, joka kiertää Citadelin kukkulan ympäri.

Periaatteessa ainoa varteenotettava tapa päästä sinne on ottaa taksi. Lähistöllä ei ole metroasemaa (puhutaan noin 5 kilometristä!). En myöskään suosittele kävelemistä Sultan Hassan Mosque-Madrassa -moskeijalta, koska joudut kävelemään vielä noin 2 kilometriä.

Ainoa toinen varteenotettava vaihtoehto on varata islamilaista Kairoa esittelevä bussikierros, joka pysähtyy myös Citadellalla. Jos sinua ei haittaa kävellä ryhmässä, tämä on luultavasti halvin vaihtoehto. Vaikka Egypti on turvallinen useimmilla turistialueilla, ymmärrän, että monet turistit eivät yksinkertaisesti tunne oloaan mukavaksi vuokrata taksia, joten jos tämä on sinun tapauksessasi, sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin vuokrata auto tai tehdä retki Kairosta.

Vinkkejä Saladinin linnoitukseen tutustumiseen

Linnoituksen kompleksi| ©Jorge Láscar
Linnoituksen kompleksi| ©Jorge Láscar

Pidä nämä vinkit mielessä, kun vierailet Saladinin linnoituksessa. Vaikka ne ovat yleisiä vinkkejä, ne ovat lähes välttämättömiä, kun vierailet tässä maagisessa historiankappaleessa.

-Sitadelli on avoinna kello 8-17. -Esintymismaksu on maksullinen, tarkista viimeisimmät hinnat täältä-Mohammed An Nasirin moskeijan lähellä on ilmaiset käymälät, vaikka työntekijät odottavat pientä juomarahaa, joten ota mukaan kolikoita tai pieniä seteleitä juomarahoja varten -Partiomaisesti sisäänpääsy moskeijoihin on pakollinen.