Prahan juutalainen hautausmaa: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää
Kaikki Prahan juutalaisella hautausmaalla vierailevat ovat yhtä lailla vaikuttuneita ja kunnioitettuja. Lue miksi ja mitä nähtävää ja koettavaa yhdessä Prahan erikoisimmista paikoista on.
Prahan juutalainen hautausmaa on yksi Prahan pakollisista nähtävyyksistä. Tällä paikalla on erityinen tunnelma, joka tekee vaikutuksen kauneudellaan ja on kunnioitusta herättävä historiansa vuoksi. Kaupungin juutalaiskorttelissa sijaitseva hautausmaa on yksi maailman erikoisimmista ja myös Euroopan vilkkain.
Tuhannet hautakivet ja yli 100 000 ruumista on keskitetty suhteellisen pienelle alueelle. Miten tämä on mahdollista? Tässä postauksessa kerron sinulle kaiken sen historiasta ja siitä, mitä sinun kannattaa nähdä ja tehdä, jos vierailet Prahan juutalaisella hautausmaalla.
1. Selvitä, miksi Prahan juutalainen hautausmaa on yksi maailman erikoisimmista
Prahan juutalainen hautausmaa ei ole mikään tavallinen hautausmaa. Hautakiviä eivät korista suuret muistomerkit, eikä siellä ole huolellisesti hoidettuja kukkapuutarhoja, toisin kuin muilla Euroopan pääkaupunkien kuuluisilla hautausmailla. Sen erityispiirre on se, että se on Euroopan ja luultavasti koko maailman ruuhkaisin hautausmaa.
Yli 300 vuoden ajan se oli Prahan ainoa paikka, jonne juutalaiset saattoivat haudata vainajansa. Hautausmaa perustettiin 1400-luvun puolivälissä Josefoviin, Prahan juutalaiskortteliin, ja sinne haudattiin vuosien mittaan noin 100 000 ihmistä.
Suhteellisen pienellä alueella tämä tuntuu mahdottomalta, mutta siihen on selitys, johon voit tutustua tekemällä kierroksen Prahan juutalaiskortteliin ammattitaitoisen paikallisen oppaan johdolla.
.
2. Vieraile hautausmaalle haudattujen merkkihenkilöiden luona
Hautausmaan 12 000 hautakiven joukossa on joitakin juutalaisen kulttuurin ja Prahan kaupungin historian merkkihenkilöitä. Ne ovat turistien eniten kuvaamia ja hautausmaan päänähtävyyksiä, joihin voit tutustua myös juutalaiskorttelin kierroksella. Joitakin tälle hautausmaalle haudattuja kuuluisimpia henkilöitä ovat mm. seuraavat:
- David Oppenheim: Prahan kaupungin kuuluisa rabbi, joka eli 1700-luvulla.
- David Gans: juutalainen historioitsija ja tähtitieteilijä, jonka hautakivessä käytettiin ensimmäisen kerran Daavidin tähteä juutalaisyhteisön tunnuksena.
- Judah Loew: Hän oli rabbi ja juutalainen filosofi, joka tunnettiin nimellä "Prahan Maharal" ja jonka katsotaan keksineen legendan juutalaisesta Golemista.
- Mordecai Maisel: Yksi Prahan kaupungin johtajista 1500-luvulla. Hän rakennutti nimeään kantavan kaupungin synagogan, johon voit tutustua jo mainitsemallamme kiertoajelulla.
3. Tutustu Prahan Golemin legendaan
Juutalaisessa populaarikulttuurissa on legenda, joka on niin tunnettu, että se on esiintynyt jopa televisiossa Simpsoneissa. Se on legenda Prahan Golemista. Tämän golemin luomisen tai tämän legendan katsotaan johtuvan Judah Loewista, kyllä, rabbista, joka haudattiin juutalaiselle hautausmaalle ja jonka hautakiveen voi tutustua juutalaiskorttelin kierroksella.
Legendan mukaan tämä rabbi loi golemin mudasta ja savesta ja Jumalan kipinällä suojellakseen juutalaisgheton asukkaita antisemitistisiltä hyökkäyksiltä. Tämä mytologinen olento toimi, jos kirjoitit tehtävän paperille ja laitoit sen hänen suuhunsa. Se oli olento, jolla oli poikkeuksellisen paljon voimaa mutta vähän älyä. Hautausmaalla ja juutalaiskorttelissa tämä legenda on hyvin läsnä.
Juutalaiskorttelikierroksella on hienoa myös se, että voit oppia lisää tästä tarinasta sekä muista juutalaiseen kulttuuriin liittyvistä tarinoista.
4. Käy paikassa, jossa "Siionin pöytäkirjat" -salaliitto syntyi.
Prahan juutalaisella hautausmaalla syntyi yksi historian kuuluisimmista juutalaisvastaisista salaliitoista: Siionin pöytäkirjat. Vuonna 1902 Venäjän tsaari Nikolai II ja hänen poliisilaitoksensa julkaisivat "Siionin pöytäkirjat" -nimisen pamfletin, jossa he syyttivät Siionin vanhimpia siitä, että he kokoontuivat Prahan juutalaisella hautausmaalla juonittelemaan ja suunnittelemaan maailmanherruutta.
Tällä oli suuri historiallinen merkitys, sillä se toimi tekosyynä juutalaisvastaisille vainoille ja myöhemmin natsi-ideologian innoittajana. Vuosia myöhemmin kävi ilmi, että näillä pöytäkirjoilla ei ollut mitään pohjaa, vaan ne olivat plagiaatteja kahdesta fiktiivisestä romaanista.
Vuonna 2010 tämä tarina nousi uudelleen esiin, kun Umberto Econ romaani "Prahan hautausmaa" julkaistiin. Se perustui tähän salaliittoon ja lisäsi matkailijoiden tuloa juutalaiselle hautausmaalle.
5. Kävele Pinkasin synagogassa, holokaustin muistomerkissä
Päästäksemme juutalaiselle hautausmaalle meidän on kuljettava Pinkas-synagogan läpi, joka on Prahan toiseksi vanhin synagoga vuodelta 1535. Synagoga on osa juutalaismuseota, jossa on vaihtuvia näyttelyitä, jotka liittyvät juutalaisten elämään Prahassa ja juutalaisten traagiseen historiaan.
Synagoga on nykyään muistomerkki juutalaisille ja tšekkiläisille, jotka joutuivat natsien uhreiksi. Sisällä oleville seinille on kirjoitettu käsin 80 000 juutalaisen holokaustin uhrin nimet ja sukunimet.
Samassa moskeijassa säilytetään myös Prahan lähellä sijaitsevan Terezinin keskitysleirin vankien kirjeitä, joihin voi tutustua Prahasta järjestetyllä retkellä Tereziniin.
6. Tutustu juutalaisen hautausmaan juhlasaliin
Synagogan vieressä ja hautausmaalla on pseudoromanilainen rakennus, joka oli aikoinaan hautausmaan ruumishuone. Sitä käytettiin seremoniasalinajuutalaisten hautausriittejä varten, ja nykyään se on myös osa juutalaismuseota.
Nykyään siinä on pysyvä näyttely Prahan hautausseuran historiasta, jonka perusti vuonna 1564 rabbi Eliezer Ashkenazi, jonka päämaja oli samassa rakennuksessa.
7. Vieraile muissa juutalaiskorttelin synagogissa
Sisäänpääsy hautausmaalle maksaa 12 euroa, ja vaikka hinta saattaa tuntua kalliilta vain puolessa tunnissa katettavasta hautausmaakäynnistä, siihen sisältyy myös vierailu joihinkin juutalaiskorttelin synagogiin. Ne, jotka voimme nähdä samalla lipulla, ovat:
- Espanjalainen synagoga: niin kutsutaan sen maurilaisen koristelun vuoksi, joka muistuttaa Granadan Alhambran koristelua.
- Klausenin synagoga: se sijaitsee hautausmaan vieressä, ja sen tärkein nähtävyys on sen kirjasto, jossa on useita kopioita arvokkaista hepreankielisistä kirjoista.
- Maiselin synagoga: siellä on kokoelma juutalaisen perinteen esineitä. Alkuperäinen rakennus kärsi tulipalosta, ja sitä jouduttiin kunnostamaan ja muuttamaan sen tyyliä useita kertoja, kunnes se jäi uusgoottilaiseen tyyliin.
- Korkea synagoga: nimi johtuu sen renessanssityylistä ja kahdesta kerroksesta. Jonkin aikaa se oli osa juutalaiskorttelin kaupungintaloa.
8. Hyödynnä tilaisuus vierailla Vanhassa-Uudessa synagogassa
Pääsy juutalaiselle hautausmaalle ei sisällä pääsyä yhteen Prahan ja Euroopan tärkeimmistä synagogista: Vanha-Uuteen synagogaan. Vuodelta 1270 peräisin oleva synagoga on Prahan ja koko Euroopan vanhin toiminnassa oleva synagoga.
Se on goottilaistyylinen, ja se oli yksi ensimmäisistä tämän tyylin rakennuksista Tšekin tasavallan pääkaupungissa. Se on selvinnyt muun muassa tulipaloista, mellakoista ja juutalaisten holokaustista, ja nykyään se on edelleen toiminnassa ja toivottaa tervetulleeksi uskovia ja matkailijoita.
Legendan mukaan myyttinen Prahan Golem lepää toimettomana tämän synagogan ullakolla odottamassa, että hänet herätettäisiin henkiin, kun ajat sitä vaativat.
9. Vieraile juutalaisessa museossa
Juutalaismuseo ei ole tyypillinen museo, sillä se ei sijaitse yhdessä ainoassa rakennuksessa, vaan kahdeksassa: juutalaiskorttelin synagogissa, hautausmaalla, Roberta Guttmannan galleriassa ja vierailijakeskuksessa.
Tämä laitos on yksi maailman vanhimmista ja tärkeimmistä juutalaisista museoista. Se perustettiin vuonna 1906, ja sen tavoitteena on dokumentoida Tšekin tasavallan juutalaisten historiaa, säilyttää kaikki arvokkaat esineet ja asiakirjat sekä levittää juutalaisten perinteitä ja tapoja.
.
10. Älä yritä nähdä Kafkan hautaa
Monet juutalaisen hautausmaan kävijät tulevat katsomaan yhden kirjallisuuden vaikutusvaltaisimman kirjailijan, Franz Kafkan, hautaa.
Tämä on yleinen sekaannus, sillä kirjailija on juutalaisella hautausmaalla mutta ei juutalaisella hautausmaalla. Hautausmaan tilanahtaus pakotti lopulta avaamaan Prahaan toisen hautausmaan, joka tunnetaan nimellä Uusi juutalainen hautausmaa.
Siellä kirjailijan jäännökset lepäävät, ja tällä toisella hautausmaalla voi myös vierailla, ja se sijaitsee Tšekin pääkaupungin Žižkovin kaupunginosassa. Ja jos olet todella kiinnostunut oppimaan lisää kirjailijan elämästä pääkaupungissa, suosittelen varaamaan Franz Kafka -kierroksen Prahassa.