Kuinka käyttää Pariisin metroa
Pariisin käytetyin liikenneväline on metro. Sen käytön osaaminen on tärkeää, jotta saat kaiken irti vierailustasi ja voit tutustua kaikkiin kaupungin tarjoamiin nähtävyyksiin.
Vaikka mikään ei voita kävelyä kaupunkiin tutustumisessa, Pariisin koon vuoksi on toisinaan välttämätöntä käyttää julkisia liikennevälineitä, jotta voit tutustua kaikkeen Pariisissa nähtävään. Ranskalaisessa kaupungissa on hyvä kaupunkibussiverkosto, mutta metro on epäilemättä paras tapa liikkua kaupungissa.
Pariisin metro on ollut toiminnassa yli 100 vuotta, ja kaupunki on modernisoinut ja laajentanut sitä, jotta se olisi yksi Euroopan suurimmista maanalaisista liikennejärjestelmistä. Sen hyödyllisyydestä on osoituksena se, että asemien välinen etäisyys (yli 200) on yleensä enintään 500 metriä.
Miten Pariisin metro toimii
Ensimmäinen asia, joka sinun on hyvä tietää, on se, että voit ostaa lippuja Pariisin metroon:
- Asemien itsepalveluautomaateista: tämä on paras vaihtoehto, ja ohjeita on saatavilla useilla kielillä, myös englanniksi.
- Lipputoimistoista: ne eivät yleensä ole auki.
Kun olet ostanut lippusi, sinun on työnnettävä se aseman kääntöportteihin päästääksesi läpi. Älä koskaan unohda hakea kulkulupaa tai lippua, kun olet läpäissyt kääntymiskynnyksen, sillä tarvitset sitä poistuaksesi asemalta määränpäässäsi. Toisin kuin muissa kaupungeissa, sinun on painettava painiketta päästäksesi vaunuun, sillä ovet eivät avaudu automaattisesti.
Metron ja RER:n erot
RER on eräänlainen esikaupunkijuna, jolla pääset Pariisin lähellä mutta kaupungin ulkopuolella sijaitseviin paikkoihin. RER-linjoja on viisi, mutta käytät niistä todennäköisesti vain kolmea vierailusi aikana:
- Linja A: yhdistää Pariisin Disneyland Parisiin ja on yksi suosituimmista tavoista päästä puistoon, jos et ole varannut retkeä pääkaupungista.
- Linja B: se johtaa Orlyn ja Charles de Gaullen lentoasemille.
- Linja C: yhdistää Ranskan pääkaupungin Versaillesin palatsiin.
Tärkeää on myös se, että voit käyttää samaa lippua molempiin liikennevälineisiin (RER ja metro ), jos sinun on vaihdettava niiden välillä.
Pariisin metroalueet
Kun katsot ensimmäistä kertaa Pariisin metron karttaa, huomaat kaupungin jakamisen vyöhykkeisiin. Nämä ovat eräänlaisia mielikuvitusrenkaita, jotka jakavat kaupungin, ja ne ovat tärkeitä, kun haluat käyttää metroa, sillä ne vaikuttavat kuljetuskustannuksiin.
Sinun ei kuitenkaan kannata olla kovin huolissasi, sillä suurin osa hotelleista ja nähtävyyksistä on keskittynyt vyöhykkeille 1-3. Tavallisesti poistut näiltä vyöhykkeiltä vain, jos olet menossa Pariisin Disneylandiin, Versaillesiin tai Charles de Gaullen tai Orlyn lentokentille.
Pariisin metron hinnat
Useimmat Pariisissa muutamaksi päiväksi vierailevat ostavat metrolipun nimeltä T+. Tämä on halvin ja helpoin vaihtoehto, mutta kannattaa kuitenkin selvittää, onko parempi ostaa lippu.
T+-metrolippu on tarkoitettu vain yhdelle matkalle, ja sitä voi käyttää myös RER-junassa, Pariisin raitiovaunuissa ja julkisissa busseissa. Kukin lippu maksaa hieman alle 2 euroa, mutta jos ostat 10 tällaista lippua, saat noin 40 sentin alennuksen matkalta.
Metro T+ -lipulla voit matkustaa vyöhykkeillä 1 ja 2 sekä metrossa että RER:ssä. Tämä kattaa suuren osan kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, kuten Pariisin tärkeimmät museot.
Pariisin metroliput
Jos oleskelusi Pariisissa on pitkä(4 päivää tai enemmän Pariisissa) ja aiot käyttää metroa hyvin usein, kannattaa yleensä ostaa jokin nykyisistä passeista. Huomaa, että tämä kulkuneuvo ei enää sisälly Paris Pass -matkailukorttiin, vaikka se on edelleen kiinnostava vierailuja varten.
Näillä kulkuneuvoilla voit käyttää kaikkia liikenn evälineitä pääkaupungin eri alueilla. Jos olet kiinnostunut, voit valita seuraavista:
- Paris Visite: tämä passi sisältyi vielä äskettäin Paris Pass -korttiin, mutta nyt se on ostettava erikseen. Sen hallussaan pitäminen mahdollistaa rajoittamattoman matkustamisen 2-6 päivän ajan riippuen siitä, mistä liikennemuodosta maksat. Se sisältää myös alennuksia joihinkin nähtävyyksiin.
- Navigo Pass: Periaatteessa tämä passi mahdollistaa samantyyppisen matkustamisen kuin Paris Visite, mutta se toimii vain kokonaisten viikkojen ajan eli maanantaista sunnuntaihin. Ostaaksesi sen tarvitset passikokoisen valokuvan.
Pariisin metron aikataulut ja vuoroväli
Pariisin metron jokaisen linjan ensimmäinen juna lähtee aamulla kello 05:30. Viimeinen juna lähtee sunnuntaista torstaihin kello 13:15 ja perjantaisin ja lauantaisin kello 14:15.
Jos haluat tietää, onko juna päivän viimeinen, sinun tarvitsee vain katsoa junan etuosan valoja: jos ne vilkkuvat, kyseessä on päivän viimeinen juna. Jos olet epäonninen ja myöhästyt junasta, voit käyttää Pariisissa liikkumiseen vain yhtä Pariisin yöbusseista, niin sanottua Noctilieniä, tai soittaa taksin.
Tiheys vaihtelee vuorokaudenajan mukaan, mutta yleensä sinun ei tarvitse odottaa kuin 4 minuuttia suurimman osan päivästä.
Pariisin metron tärkeimmät linjat
Pariisin metrolla on 16 linjaa, jotka täydentävät noin 200 kilometrin pituista liikenneverkkoa. Kaupungissa on yli 300 asemaa, joten yhdenkään pariisilaisen tai vierailijan ei tarvitse kävellä liian kauas löytääkseen yhden aseman.
Jokainen linja on numeroitu ja sille on annettu väri, jotta ne voidaan helposti erottaa toisistaan kartalta. Jos vierailet kaupungissa tutustuaksesi sen parhaisiin museoihin, muistomerkkeihin tai puutarhoihin, käytät todennäköisesti vain muutamia linjoja. Tältä osin kolme linjaa erottuu muista:
- Linja 12: sillä pääset tutustumaan mielenkiintoiseen Montmartren kaupunginosaan, ja sillä on useita mahdollisuuksia päästä Sacré-Coeurin basilikalle. Concorde-asemalta pääsee myös Tuileries'n puutarhaan, joka sijaitsee aivan Louvren museon vieressä. Sen seuraavat pysäkit sopivat myös erinomaisesti Musée d'Orsay -museoon tutustumiseen.
- Linja 6: Linjan 6 Charles de Gaulle Etoile -asema vie sinut hyvin lähelle Champs Elysées'tä ja Riemukaarta. Toisaalta, jos jäät pois Trocaderon pysäkillä, joka sijaitsee samannimisellä aukiolla, saat upean näkymän Eiffel-tornille. Linjalla 6 pääset myös Montparnasse-tornille ja Pariisin katakombeihin.
- Linja 1: Tämän linjan reitti yhdistää muun muassa Champs Elysées'n ja Riemukaaren. Toisaalta, jos jäät pois Concorde- tai Tuileries-asemilla, voit helposti vierailla Louvressa. Matkaa voi jatkaa Ile de la Citeen, jossa voit nähdä upean Notre Damen katedraalin tai Conciergerien.
Merkitse nämä asemat muistiin, jotta pääset helpommin perille
Kun matkustat Pariisin metrolla, ei ole vain tärkeää tuntea kunkin linjan reitti. On myös tärkeää tietää sinua eniten kiinnostavien asemien nimet, jotta et päädy jäämään pois väärässä paikassa. Tässä on joitakin niistä, joita saatat tarvita:
- Champ de Mars: Champs de Mars ja Eiffel-torni.
- Opera: Opera Garnier
- Trocadero: Trocaderon aukio ja Eiffel-torni.
- Abbesses: Montmartre
- Louvre Rivoli: Louvre-museo
- Cité: Notre Damen katedraali
- Saint Germain de Prés: St. Germainin kortteli.
Pariisin metroasemat, joilla kannattaa käydä
Pariisin metro ei ole vain loistava liikenneväline, vaan monet sen asemista ovat myös omia nähtävyyksiään. Joillakin vanhemmilla asemilla on jugendtyyliset sisäänkäynnit, kun taas joillakin nykyaikaisemmilla asemilla on pyritty antamaan suunnitteluunsa omaperäinen vivahde:
- Arts et Métiers -asema(linjat 3 ja 11) on sisustettu Jules Vernen romaaneja muistuttavaan tyyliin.
- Cluny - La Sorbonnen asema: sen katot on koristeltu upeilla mosaiikeilla.
- Gare Cité: asemalla on kauniita retrotyylisiä lamppuja.
- Louvre-Rivoli: se on koristeltu kopioilla joistakin Louvressa esillä olevista tärkeimmistä teoksista.
- Abbesses: siellä on upea fresko, joka kuvaa erästä ajanjaksoa Ranskan historiassa.
Yleisiä vinkkejä metron käyttöön Pariisissa
Loistava apuväline Pariisin metrossa liikkumiseen ilman ongelmia on ladata Next Stop -sovellus, joka on kaupungin liikennettä hallinnoivan RATP-yhtiön virallinen sovellus.
Sovellus on 10-kielinen (myös englanniksi), sisältää lyhyitä äänioppaita joihinkin Pariisin tärkeimpiin nähtävyyksiin ja sitä voi käyttää offline-tilassa. Monilla Pariisin metroasemilla on kuitenkin ilmainen WiFi-yhteys, joka ei vaadi ennakkorekisteröitymistä.
Jos olet huolissasi turvallisuudesta, sinun on hyvä tietää, että koko verkostoa valvovat koko ajan vartijat, tarkastajat ja turvakamerat. Vilkkaimmilla osuuksilla kannattaa kuitenkin aina pitää silmällä omaisuuttasi, sillä alueella saattaa olla taskuvarkaita, jotka yrittävät käyttää väkijoukkoja hyväkseen.