Marokkolainen ruoka: ruoat, joita et voi jättää väliin
Marokkolainen ruoka on läheisyydestään huolimatta suhteellisen tuntematonta. Se koostuu kuitenkin lukuisista ruokalajeista, jotka eivät jätä ketään välinpitämättömäksi.
Marokkolainen ruoka koostuu useista ruokalajeista, joita kenenkään matkailijan ei pitäisi jättää väliin. Itse asiassa näiden ruokien maistaminen on olennainen osa vierailua tässä kaupungissa, ja paras tapa tehdä se on varata gastronominen kiertomatka Marrakechiin. Et tule katumaan!
Yksi matkan parhaista kokemuksista on tutustua gastronomiaan, sillä sen maut, tuoksut, mausteet ja valmistustavat ovat tärkeä osa kulttuuria. Marokon keittiö vaihtelee tajineista couscousiin, harirasta tangiaan, ja sille on ominaista mausteiden läsnäolo, jotka parantavat sen makua huomattavasti.
Tajine
Tämä ruokalaji on itse asiassa nimetty sen astian mukaan, jossa se valmistetaan, kuten espanjalainen paella, joka on saviastia, jossa on pitkänomainen kartiomainen kansi.
Kattilassa kypsennetään erilaisia vihanneksia yhdessä valitun lihan (lampaan-, naudan- tai kananlihan ) kanssa, ja siihen lisätään erilaisia mausteita, kuten kurkumaa ja kuminaa. Kypsennyksen on perinteisimmässä muodossaan oltava hidasta, niin että ruoan valmistuminen kestää useita tunteja. Lisäksi astian erikoisen muodon ansiosta höyry pysyy astian sisällä ja lihasta tulee pehmeämpää ja maukkaampaa.
Vaikka ne kaikki tunnetaan nimellä tajine, todellisuudessa niitä on erilaisia riippuen lisätyistä ainesosista. Tunnetuimpia ovat kana sitruunan kera, naudanliha luumujen kera ja erikoisempiin tilaisuuksiin lampaanliha. Suosittelemme varaamaan täydellisen gastronomisen kiertomatkan, jotta voit tutustua kaikkiin variaatioihin, sillä on myös aavikolle tyypillistä berberitajinea, ja rannikkoalueilla voit löytää myös kala- ja vihannestajineja.
Koftas
Tämä ruokalaji on yksi yleisimmistä suuressa osassa maailmaa. Sitä kutsutaan eri nimillä maasta riippuen: köfte, kafta, kufta, kufteh... ja se on yksinkertaisesti jauhelihaa, johon on sekoitettu mausteita ja muutamia muita ainesosia.
Erittäin suosittua Marokosta Pakistaniin, Intian, Turkin, Balkanin, Lähi-idän ja Keski-Aasian kautta, ja sen tärkein ainesosa on liha, yleensä vasikan- tai karitsanliha. Jos olet käynyt Marrakechissa lasten kanssa, tästä reseptistä tulee todennäköisesti yksi heidän suosikeistaan.
Koftojen valmistukseen riittää, että jauhat lihan ja lisäät siihen valkosipulin, persiljan ja sipulin. Mausteiden määrä ja tyyppi riippuu paljon kokista. Marrakeshissa Ras el Hanout on yleinen tapa, mutta se voi sisältää myös paprikaa, inkivääriä tai korianteria. Se voi olla lihapullan tai pienen hampurilaisen kaltainen. Marrakeshin medinan katukojuissa ja Marokossa yleensä sitä tavataan usein myös puukepin, kuten vartaan, sisällä.
Harira-keitto
Sinun ei tarvitse matkustaa Marrakeshiin talvella (tai mihinkään muuhunkaan maan kaupunkiin) nauttiaksesi hyvästä keitosta. Kuten muissakin arabimaissa, tämä ruokalaji on erittäin suosittu ympäri vuoden, ja on olemassa jopa versio, jota syödään aamiaiseksi.
Tunnetuin näistä on harira, erittäin ravinteikas keitto. Tästä syystä sitä syödään perinteisesti ramadanin paaston aikana, mutta sitä voi syödä milloin tahansa eri puolilla maata sijaitsevissa ravintoloissa.
Joidenkin olettamusten mukaan resepti on peräisin Al-Andaluksesta, ja siitä on myöhemmin tullut suosittu suuressa osassa Pohjois-Afrikkaa. Harira-keitto sisältää vihanneksia, viljaa, lihaa ja palkokasveja, yleensä kikherneitä. Sen herkullisen maun antavat kuitenkin aromaattiset yrtit (kuten korianteri ja minttu), tomaatit, sitruuna ja tietenkin mausteet, kuten harissa, joka antaa sille mausteisen potkun. Kaikki tämä sakeutetaan pienellä määrällä jauhoja.
Couscous
Jos matkustat minne tahansa Marokossa, on yksi ruoka, jota et voi koskaan jättää väliin: couscous. Ruoan nimi tulee sen tärkeimmästä ainesosasta, couscousista, joka on pelkkää vehnäjauhoa.
Kuten sinulle selitetään, jos varaat Marrakeshin gastronomisen kiertomatkan, jolle voit ostaa liput nyt, tämän ruokalajin valmistustapoja on melkein yhtä monta kuin on taloja. Kaikki riippuu aineksista, joita käytetään muhennoksen valmistamiseen mannasuurimoiden kanssa. Kaikissa tapauksissa käytetään runsaasti vihanneksia, joiden lisäksi käytetään **lihaa, kikherneitä, sipulia, rusinoita ja joskus luumuja, vaikka maan eteläosissa nämä makeat lisukkeet ovatkin harvinaisempia.
Perinteiseen tapaan mannasuurimoiden valmistukseen käytetään kuskuska-astiaa, eräänlaista höyryttäjää, jossa on siivilä padan päällä. Näin muhennoksen ainekset kypsennetään alaosassa ja itse couscous kypsennetään yläosassa. Vaikka tällä järjestelmällä saavutetaan parhaat tulokset, mannasuurimoiden keittäminen voi kestää tuntikausia.
Méchoui
Sana méchoui, meshoui tai meshwi tarkoittaa arabiaksi "paahtopaistia", joten ei ole vaikea arvata, mistä tässä suositussa marokkolaisruoassa on kyse. Pääainesosa on karitsanliha, jonka liha on arvostetuinta kaikkialla Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Alun perin eläin paahdettiin maahan kaivetussa kuopassa, joka täytettiin puulla. Kun puusta tuli hiillos, koko lammas laitettiin sisään ja haudattiin. Kypsennys kesti useita tunteja.
Marrakeshin parhaissa ravintoloissa nykyään myytävä versio on tietenkin nykyaikaisempi. Grilli on edelleen ihanteellinen menetelmä, mutta joissakin paikoissa se paistetaan myös uunissa. Lisämakua saadaan, kun lihaa hierotaan usein harissakastikkeella, joka ei ole liian mausteinen.
Jos olet Marrakechissa yli kaksi päivää, suosittelen, että etsit tätä ruokalajia maisteltavaksi.
Pastilla tai pastilla
Yksi Marokon suosituimmista katuruoista (vaikka sitä tarjoillaan myös joissakin ravintoloissa) on pastilla tai pastilla.
Jos olet kiertänyt Marrakechin medinaa joko yksin tai gastronomisella kierroksella, johon voit varata liput täältä, joset ole vielä tehnyt sitä, olet varmasti nähnyt useita kauppoja, joissa sitä myydään, sillä se on sekä paikallisten että vierailijoiden suosiossa. Suosittelen kuitenkin, että noudatat Marrakechissa turvallisuusohjeita ja ostat sitä vain paikoista, joihin luotat.
Kyseessä on eräänlainen fyllo- tai lehtitaikina, joka on täytetty siipikarjanliharaasteella, sultanalla ja kuivatuilla hedelmillä, kuten pistaasipähkinöillä tai saksanpähkinöillä. Vaikka suurin osa tarjolla olevista on kananlihaa, se on perinteisesti valmistettu kyyhkynlihasta, ja nykyään kyyhkynlihaa pidetään lähes ylellisyysruokana sen maun vuoksi. Se on koristeltu kanelilla ja tomusokerilla, ja juuri tämä makeiden ja suolaisten makujen yhdistelmä tekee tästä ruoasta ainutlaatuisen ja herkullisen.
Tangia
Tangia on ehkä Marokon perinteisistä ruokalajeista vähiten tunnettu, joten jos vierailet maassa, sitä ei kannata jättää väliin. Kyseessä on lihapata. Resepti sisältää lampaanlihaa, valkosipulia, juustokuminaa, kurkumaa ja säilöttyjä sitruunoita, jotka ovat tyypillisiä maalle. Kaikki tämä kypsennetään tangiassa, joka on reseptille nimensä antanut purkki.
Ruoan mahtavan maun lisäksi myös sen historia on mielenkiintoinen. Miehillä oli tapana viedä purkki naapurustossaan sijaitsevaan uuniin aamuisin, kun he lähtivät töihin. Ruukku haudattiin maan alle nuotion hiillokseen noin viideksi tunniksi. Kun työmiehet olivat saaneet työnsä valmiiksi, he nostivat sen ylös nauttiakseen sen mausta.
Riippumatta siitä, oletko osallistunut opastetulle kierrokselle vai oletko jo tutustunut Marrakechiin ja haluat kokeilla tangiaa, suosittelen sinua menemään medinaan etsimään jonkin sitä tarjoilevan paikan. Yksi niistä, Souk Café, tarjoaa erityisen herkullista.
Minttutee
Kukaan Marokossa käynyt ei ole lähtenyt maasta maistamatta tätä herkullista juomaa riippumatta siitä, kuinka kauan hän on maassa oleskellut.
Minttuteetä, joka on itse asiassa minttuteetä, voidaan pitää kansallisjuomana. Sitä on tarjolla ravintoloissa, teekaupoissa ja kahviloissa, mutta myös kaikissa kaupoissa, joissa vietät enemmän kuin 15 minuuttia.
Vaikka resepti on hyvin yksinkertainen- vettä, teetä, minttua ja reilusti sokeria- yhtä hyvää teetä on vaikea löytää Marokon ulkopuolelta tai Maghreb-maiden teekaupoista.
Juoma tarjoillaan kapeissa, matalissa kupeissa, ja se on aina kuumaa riippumatta siitä, oletko matkustanut Marrakechiin kesällä. Sen yleisyys ei johdu vain sen mausta, vaan sitä pidetään vieraanvaraisuuden symbolina, jota on tarjottava jokaiselle vierailijalle. Marokossa sanotaan, että teetä on tarjottava kolme kertaa: ensimmäinen lasi on "katkera kuin elämä", toinen "vahva kuin rakkaus" ja kolmas "makea kuin kuolema".
Ei ole parempaa paikkaa maistaa sitä kuin Jamaa el Fna -kirkon terasseilla Marrakechissa tai Essaouiran sataman kahvilassa, josta on kauniit näkymät Atlantille.
Makeiset
Marokkolaiset makeiset eroavat huomattavasti eurooppalaisista makeisista, ja niiden pääainesosia ovat hunaja, taatelit, pähkinät, mannasuurimot ja kuivatut hedelmät.
Kaikkialla Marokossa on paljon kauppoja, joissa myydään näitä makeisia. Niitä voi myös maistella kahviloissa tai pastisserienissä, joiden nimi juontaa juurensa maan ranskalaisesta perinnöstä.
Tunnetuimpia ovat kuuluisat baklavat, utuisat gasellin sarvet tai makrud, mutta niiden valikoima on niin laaja, ettei niitä kaikkia ehdi maistaa.
Mausteet
Vaikka mausteet eivät ole ruoka-aine sinänsä, kukaan ei voi epäillä mausteiden merkitystä marokkolaisessa ruokakulttuurissa. Ilman niitä kaikki ruokalajit, joita maistat matkasi aikana, olisivat todella erilaisia.
Mausteet ovat myös osa maasta löytyviä matkailunähtävyyksiä. Jokaisessa kaupungissa on soukin osa, joka on omistettu nimenomaan niiden myyntiin. Harva kokemus on maalle tyypillisempi kuin Marrakechin Rahba Kedima -aukiolla kuljeskelu mausteiden väreihin ja tuoksuihin uppoutuneena.
Mausteita on lähes loputtomasti, mutta tässä ovat yleisimpien mausteiden nimet, jos haluat kokeilla niitä palattuasi:
- Ras el Hanout: marokkolaisen ruoan tähti. Todellisuudessa se on mausteseos, jolla ei ole kiinteää reseptiä, sillä jokainen kauppa olettaa valmistavansa parhaan mahdollisen. Sanotaan, että seoksen valmistuksessa käytetään jopa 30:tä eri maustetta.
- Kuminaa: Jos olet tottunut supermarketeissa myytävään purkissa myytävään kuminaan, Marokossa tämän mausteen tuoksu ja maku yllättävät sinut voimakkuudellaan.
- Harissa: toinen Marokossa yleisimmin käytetyistä mausteista. Se valmistetaan savustettujen ja paahdettujen paprikoiden tiivisteestä, johon lisätään kumina, suolaa ja valkosipulia. Ole varovainen, sillä joissakin tapauksissa se voi olla hieman mausteinen, vaikkakin vähemmän mausteinen kuin Tunisiassa käytetty mauste.
- Seesami: paahdetaan grillissä ja antaa ruokiin erilaisen maun.
- Appelsiininkukkavesi: sitä saadaan keittämällä appelsiininkukkia, ja sitä käytetään marokkolaisissa makeisissa ja jälkiruoissa.
- Suolaan säilötyt sitruunat: niitä käytetään monissa marokkolaisissa ruokalajeissa, kuten tangiassa.