Asiat, joita et voi jättää väliin Milanon Duomossa

Tutustu Milanon katedraalin aarteisiin, joka on yksi maan kauneimmista. Tässä artikkelissa paljastetaan sen sisätilojen korut ja tarinat.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

Lukuaika 6 minuttia

Asiat, joita et voi jättää väliin Milanon Duomossa

Milanon Duomo | ©Herbert Frank

Maailman kolmanneksi suurin katolinen kirkko on yksi Milanon nähtävyyksistä. Sen rakentaminen kesti lähes viisi vuosisataa, ja tavallaan voisi sanoa, ettei sitä koskaan saatu valmiiksi. Veneranda Fabbrica del Duomo korjaa edelleen vaurioita ja korvaa vaurioituneita patsaita.

Milanon katedraali on päällystetty erityisellä marmorilla, jota louhitaan edelleen Candogliassa, Maggiore-järven rannalla. Tämä upea suojus suojaa sisälle kätkettyjä jalokiviä ja erikoisia yksityiskohtia. Tämä artikkeli toimii oppaana kävelylle Duomossa.

1. Seiso kunnioitusta herättävästi monumentaalisten lasimaalausten alla.

Duomon lasimaalaukset| ©Jorge Láscar
Duomon lasimaalaukset| ©Jorge Láscar

Neitsyt Marialle omistettu katedraali on koristeltu yli 50:llä lasimaalauksella, jotka ovat aikansa mestareiden tekemiä. Näillä suurilla kattoikkunoilla oli perustavanlaatuinen merkitys: ne valaisevat Duomoa ja kuvaavat erilaisia kohtauksia Pyhistä Kirjoituksista, joita kuka tahansa voi ymmärtää, kultivoituneista vaatimattomimpiin.

Keskiajalla valolla oli vahva symbolinen merkitys: se oli jumalallisuuden ilmentymä ja vastakohta pimeydelle, joka oli synonyymi synnille. Jos romaaniselle tyylille on ominaista hiljaisuus ja mietiskely, goottilainen taide pyrkii lähestymään Jumalaa ja tavoittelee sitä läpikuultavilla tunnelmilla ja taivasta koskettavilla arkkitehtuurilla.

Kun astut sisään, käytä aikaa kävellä suurten lasimaalausten alla, joissa on pyhimysten elämää, raamatullisia kohtauksia ja muita anekdootteja. Jos vierailet Milanossa joulun aikaan, ikkunat valaistaan sisältä ja luovat hyvin tunnelmallisen tunnelman.

Varaa lippu Milanon Duomoon

2. Tutustu Pyhän naulan historiaan

Neilikat| ©TReloqui
Neilikat| ©TReloqui

Milanon katedraalissa on erittäin arvokas pyhäinjäännös: Pyhän ristin naula. Jos mietit, miten se on päätynyt Pohjois-Italiaan, on olemassa useita teorioita. Arvostetuimman mukaan sen löysi Pyhä Helena, keisari Konstantinuksen äiti, matkallaan Pyhään maahan.

Konstantinuksen ja hänen perillistensä kuoleman jälkeen naula päätyi Theodosius I Suuren käsiin, minkä jälkeen sen jäljet katosivat. Onneksi kaupungin tuleva suojeluspyhimys Sant'Ambrogio löysi sen muutamaa vuotta myöhemmin sepänverstaasta. Alun perin pyhäinjäännöstä säilytettiin Santa Tecla -basilikassa, joka on nyt kadonnut.

Lopulta se siirrettiin Duomon sisälle 20. maaliskuuta 1461, ja siitä lähtien sitä on säilytetty apsiksen korkeimmassa kohdassa. Jos vierailet Milanossa syyskuussa, voit todistaa Nivola-riittiä, rituaalia, jossa kynsi nostetaan apsiksesta ja tuodaan lähemmäs maata. Suorittaakseen sen arkkipiispa kiipeää 1600-luvulta peräisin olevaan pilvenmuotoiseen rakennelmaan.

Laite on koristeltu enkelihahmoilla, ja se kohoaa 40 metrin korkeuteen. Rituaali suoritetaan yleensä Pyhän ristin korottamisen uskonnollisena juhlapäivänä 14. syyskuuta.

3. Mieti San Carlon maalauksia

San Carlon maalaus| ©Filippo Abbiati
San Carlon maalaus| ©Filippo Abbiati

Tuomiokirkon pylväiden välissä on kauniisti esillä sarja maalauksia, joita kutsutaan nimellä "Quadroni". Ne kunnioittavat San Carlo Borromeon hahmoa, joka oli kaupungin arkkipiispa 1500-luvulla.

Hän olimerkittävä henkilö, ja hänet muistetaan siitä, että hän vieraili usein kaikissa hiippakunnissaan ja auttoi tuhansia sairaita ihmisiä vuoden 1576 ruttoepidemian aikana.

Maalaukset kuvaavat pyhimyksen elämää ja ihmeitä: sakramenttien jakamista sairaille, tapaamista Savoian ruhtinaiden kanssa Torinossa, hänen hautajaisiaan Duomossa ja muita tapahtumia.

Valitettavasti niitä ei voi nähdä ympäri vuoden: ne asetetaan näytteille 4. marraskuuta, Pyhän Carlo Borromeon juhlapäivänä, ja ne pysyvät katedraalissa vajaat kaksi kuukautta. Jos vierailet Milanossa tammikuussa, vuoden ensimmäisellä puoliskolla, ehdit nähdä ne.

San Carlo oli alun perin kotoisin Aronasta, Maggiore-järven rannalla sijaitsevasta kylästä. Arona ei ole tunnettu ainoastaan häntä esittävästä valtavasta patsaasta, vaan myös kauniista järvenrantakadusta, jolta on näkymät vastarannalla sijaitsevalle Rocca di Angeran linnoitukselle. Pidä se mielessä, jos etsit retkiä ja retkiä Milanosta.

Varaa vierailusi Milanon La Scala -teatteriin

4. Etsi viimeisen tuomion säkki

Duomon sisällä| ©Jorge Láscar
Duomon sisällä| ©Jorge Láscar

Kun astut katedraaliin, suuntaa kohti ensimmäistä oikeanpuoleista salia ja katso ylös. Näet suuren säkkikankaan roikkuvan katosta.

Kukaan ei tiedä, mitä se sisältää, ja sen sanotaan kaatuvan vasta maailmanlopun koittaessa. Ei myöskään tiedetä, miten se päätyi katedraalin päähän...

5. Katsokaa tarkkaan Pyhän Bartolomeuksen nyljettyä patsasta

Saint Bartholomew Flayed| ©Jorge Láscar
Saint Bartholomew Flayed| ©Jorge Láscar

Pyhä Bartolomeus oli yksi kahdestatoista apostolista, ja hänet nyljettiin elävältä, koska hän ei ollut luopunut kristinuskosta. Tämän episodin muistoksi on pystytetty patsas, joka on nähtävissä yhdessä katedraalin sivusisäänkäynneistä. Itse asiassa se oli alun perin aukiolla, mutta se siirrettiin sisälle, koska se pelotti herkimpiä ihmisiä.

Älä anna hämätä, sillä se, mikä ensi silmäyksellä näyttää pöytäliinalta, on itse asiassa hänen ihonsa, joka roikkuu hänen olkapäiltään. Poistettu ihonväri paljastaa pyhimyksen lihakset ja jänteet, jotka erottuvat anatomisella tarkkuudellaan.

Varaa opastettu kierros Milanossa

6. Etsi aurinkokello

Aurinkokello| ©Maria Beatriz
Aurinkokello| ©Maria Beatriz

Milanon katedraaliin astuessasi huomaat lattiassa metallisen viivan, joka ylittää viisi kirkkolaivaa ja nousee muutaman metrin vasemmalla puolella. Jos katsot tarkkaan, vastakkaisella seinällä on pieni reikä, joka on noin 24 metriä korkea ja halkaisijaltaan noin 2,5 senttimetriä. Keskipäivällä aurinko virtaa reiän läpi, saavuttaa vastakkaisen seinän ja valo heijastuu messinkiliuskaan.

Tämän menetelmän ansiosta milanolaiset pystyivät tietämään tarkan ajan, mikä oli erittäin tärkeää kaupungissa, joka eli kulta-aikaa. Aurinkokello rakennettiin Habsburgin Joosef II:n aikana, joka myös otti käyttöön pääkatujen valaisemisen öljylampuilla ja kaikkien rakennusten numeroinnin.

Duomon aurinkokello on yksi maailman tarkimmista, ja sen rakentaminen on Breran observatorion tähtitieteilijöiden ansiota. Observatorio on edelleen olemassa, ja sitä täydentää museo, jossa on tutkijoiden vanhoja työkaluja. Kuten voitte kuvitella, se sijaitsee Milanon kuuluisan Pinacotecan vieressä.

7. Seiso Gian Giacomo Medicin muistomerkin edustalla

Gian Giacomo Medicin muistomerkki| ©G.dallorto
Gian Giacomo Medicin muistomerkki| ©G.dallorto

Medici-suku liittyy Firenzeen, mutta tällä jäsenellä ei ole mitään tekemistä heidän kanssaan. Gian Giacomo syntyi Milanossa 1400-luvun lopulla. Nuorena miehenä hän kunnostautui joillakin sotilaallisilla urotöillä erityisesti guelfeja ja ranskalaisia vastaan. Menestyksensä ansiosta hän pääsi taistelemaan Espanjan Kaarle I:n armeijan palvelukseen.

Hän oli suuri johtaja, ja hänen kuoltuaan vuonna 1555 paavi Pius IV tilasi hautamuistomerkin kuuluisalta kuvanveistäjältä Leone Leonilta. Sotilaan hahmo on sommitelman keskellä, ja hänet on kuvattu vasen jalka edellä ja osittain viitan peittämänä. Molemmilla puolilla ovat rauhan ja miliisin vertauskuvat.

8. Tutustu San Giovanni alle Fontin kastekirkon historiaan

San Giovanni alle Fontin kastekirkko| ©A ntv
San Giovanni alle Fontin kastekirkko| ©A ntv

Vuonna 378 kaupungin suojeluspyhimys, Pyhä Ambrosius, määräsi sen rakentamisen väestönkasvun vuoksi. Se on saanut vaikutteita keisarillisista mausoleumeista, sillä Milano oli tuolloin Länsi-Rooman valtakunnan pääkaupunki.

Siinä oli kahdeksan sivua, ja kolme askelmaa johti uskovaiset ammeeseen. Sen jäännökset ovat nähtävissä katedraalin kellarissa.

9. Ihaile Ottone Viscontin sarkofagia

Ottone Viscontin sarkofagi| ©Giovanni Dall'Orto
Ottone Viscontin sarkofagi| ©Giovanni Dall'Orto

Ottone Visconti, lempinimeltään Ottorino, oli Milanon historian avainhenkilö. Hänen perheensä kilpaili Torriani-suvun kanssa kaupungin hallinnasta, ja vasta pitkien vuosien taistelun jälkeen Ottonesta tuli arkkipiispa ja hän luovutti vallan pojanpojalleen Matteolle.

Näin alkoi Viscontien dynastia, joka hallitsi lombardien pääkaupunkia kahden pitkän vuosisadan ajan.

Hänen kuolemansa jälkeen hänen jäännöksensä sijoitettiin kahden punamarmorisen pylvään tukemaan sarkofagiin. Sen rakenne muistuttaa roomalaisia porfyyrisiä hautamuistomerkkejä, ja se toimi inspiraationa Berardo Maggin arkille, joka on toinen Brescian vanhassa katedraalissa säilytettävä hautamuistomerkki.

Muuten, jos olet kiinnostunut vierailemaan Bresciassa tai muissa Lombardian alueen kohteissa, suosittelen sinua lukemaan postauksen parhaista retkistä ja retkistä Milanosta.

Varaa retkesi Milanosta

10. Duomon urut

Duomon urut| ©Aconcagua
Duomon urut| ©Aconcagua

Se on Italian suurin piippusoitin, ja se kuuluu maailman kymmenen suurimman piippusoittimen joukkoon. Se sijaitsee presbyterin molemmin puolin ja on hyvin vaikuttava, mutta sen tärkein piirre on sen eklektinen äänirakenne.

Lisäksi vuonna 2019 se kunnostettiin kokonaan, jotta se voi edelleen taata erinomaisen äänenlaadun. Voit kuunnella sitä messupäivinä.

Bonusraita: Tarantasio-lohikäärme

Tarantasio lohikäärme| ©Charles W
Tarantasio lohikäärme| ©Charles W

Legendan mukaan Milanon laitamilla oli vuoden 1100 tienoilla suuri järvi, jossa asui pelottava olento: lohikäärme Tarantasio.

Kukaan ei onnistunut kukistamaan sitä ennen kuin Umberto Visconti, samannimisen aristokraattisuvun kantaisä, yritti sitä. Tämän legendaarisen hirviön muistoksi on pystytetty patsas.

Se ei ole Duomon sisällä, mutta melkein. Näet sen keskioven oikealla puolella, lähellä marmorista friisiä.

Jotkut muuten luulevat, että Lago di Comossa asuu lohikäärme. Se tunnetaan nimellä lariosauro, ja sen sanotaan piileskelevän veden alla olevissa luolissa. Jos haluat selvittää, onko tämä myytti vai tosiasia, tee vain matka Milanosta Lago di Comoon.

Varaa retki Como-järvelle Milanosta käsin

Missä syödä Milanon katedraalin lähellä

Ravintola Maiossa,| ©Carlos Mora
Ravintola Maiossa,| ©Carlos Mora

Duomo ja sen aukio ovat kaupungin sydän. Ympäröivällä alueella on tuhansia ruokailuvaihtoehtoja halvimmasta kalleimpaan.

Koska se on hyvin turistinen alue, on tärkeää tietää, mitkä ravintolat tarjoavat aitoa italialaista ruokaa ja kansainvälisen keittiön parhaita herkkuja. Alla olevassa luettelossa luetellaan suositellut vaihtoehdot:

  • Ravintola Maio, jossa gastronomia ja näköalat yhdistyvät. Se tarjoaa italialaista ruokaa, jossa on huomioitu uudet trendit. Siellä on myös monipuolinen viinilista (Piazza del Duomo - Centro Comercial La Rinascente, 7. kerros).
  • Ciciarà, ravintola, joka noudattaa "nouvelle cuisine antique" -filosofiaa. Käännettynä se tulkitsee perinteisiä ruokia uudelleen vääristämättä niitä. Se sijaitsee lähellä Santo Stefano Maggioren basilikaa (Piazza Santo Stefano 8).
  • Gino Sorbillo Lievito Madre, pizzeria-ketju, joka on valloittanut koko maan. Kantaisä Luigi Sorbillo avasi ensimmäisen ravintolansa Napolissa vuonna 1935, ja vuosi vuodelta ravintoloiden määrä on lisääntynyt sekä Italiassa että ulkomailla (Largo Corsia dei Servi 11).
  • Savini Milano 1867, klassikko Galleria Vittorio Emanuelessa. Se on yksi kaupungin vanhimmista ja tunnetuimmista ravintoloista ja italialaisen ja kansainvälisen jet setin kohtauspaikka (Via Ugo Foscolo 5, Galleria Vittorio Emanuele II:n kulma, 1. kerros).
  • Temakinho, Japanin ja Etelä-Amerikan yhdistelmä. Duomon lähellä sijaitseva ravintola sijaitsee osoitteessa Via Guglielmo Marconi 4, mutta jos pidät siitä ja haluat toistaa sen, löydät kaupungista lisää ravintoloita.

Jos haluat lisää ideoita, suosittelen lukemaan postauksen 10 nähtävää ja tehtävää Milanon Duomon aukiolla.