Lisää aiheesta: 10 Parasta Ruoka- ja Viinitouria Luccassa
Toscanan gastronomia on yhtä monipuolista kuin herkullista, ja Lucca on täydellinen paikka maistella sitä, mukaan lukien tyypillisiä paikallisia ruokia. Pastat, lihat, leikkeletuotteet ja juustot sekä hyvä paikallinen viini ovat päähenkilöitä aidoissa resepteissä ja valmisteissa, joita et voi vastustaa.
Voit kokeilla näitä herkkuja omin päin, mutta yksi parhaista asioista, joita voit tehdä Luccassa, on liittyä opastetulle kierrokselle, jossa tutustutaan sen gastronomiaan. Löydät tyypillisiä osterioita, laitoksia, joissa voit maistella katuruokaa, ja viinikellareita, joissa voit osallistua maistiaisiin. On vielä muutakin, kerron siitä alla.
1. Luccan gastronominen kävelykierros
Tällä kierroksella voit uppoutua Luccan parhaisiin puoliin. Yhtäältä sen viehättävään historialliseen keskustaan. Toisaalta sen rikkaaseen gastronomiaan. Asiantunteva opas seuraa sinua kierroksella, ja pääset tutustumaan kaupungin kaikkiin salaisuuksiin: nähtäviin ja maistettaviin.
Tämä on yksi Luccan parhaista kierroksista, koska pääset maistamaan Toscanan tyypillisiä herkkuja. Jotta kierros lähtee hyvin käyntiin, jotkut aloittavat aamiaisella, jossa voit maistaa klassista espressoa tai cappuccinoa leivoksen tai kakun kera. Jos sinulla on tilaisuus, kokeile buccellatoa, Luccalle tyypillistä makeaa leipää.
Tutustu seuraavaksi Luccan Duomon kauneuteen, San Michele in Foron kirkkoon tai Piazza dell'Anfiteatroon, kaupungin todelliseen sydämeen, joka on täydellinen paikka aperitiiville tai lounaalle. Mitä ei kannata jättää väliin? Esimerkiksi** toscanalaiset savustetut lihat ja juustot, erityisesti** Luccan lähellä tuotettu** Gargagnanan pecorino**.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: Tämä gastronominen retki maksaa noin 70 euroa henkilöä kohden.
- Kesto: Kierros kestää yleensä noin kaksi ja puoli tuntia.
- Vaihtoehdon edut: Kierroksella näet Luccan tärkeimmät nähtävyydet ja sinulla on mahdollisuus maistaa Luccan tyypillisimpiä ruokakulttuurin tuotteita.
- Vaihtoehdon haitat: Useimmilla kierroksilla ei ole aikaa tutustua Luccan muistomerkkeihin.
2. Viinikierros Toscanan kukkuloilla
Jos Toscanalle on tyypillinen maisema, se on se, että loputtomat viinitarhat peittävät kukkulat niin pitkälle kuin silmä kantaa. Voit osallistua jollekin Luccasta lähtevälle retkelle Chianti-viininviljelyalueelle. Sinun ei kuitenkaan tarvitse mennä kauas vieraillaksesi viinitilalla ja maistellaksesi herkullisia viinejä.
Näillä retkillä sinulla on mahdollisuus kuljeskella Luccan lähistöllä sijaitsevilla viinitarhoilla ja tutustua viininvalmistusprosessiin paikallisella viinitilalla. Kyseessä on käsityöläisprosessi, jota on harjoitettu tällä alueella vuosisatojen ajan. Asiantunteva viinintuntija kertoo kaikki salaisuudet.
Sen jälkeen voit tietenkin osallistua viininmaisteluun ja tutustua näiden laadustaan kansainvälisesti tunnettujen viinien aromeihin ja vivahteisiin. Viinien seuraksi voit nauttia pienen aperitiivin, jossa on myös herkullisia alueen kylmiä lihoja ja juustoja.
Kiinnostavat yksityiskohdat
- Hinta: Kierros maksaa noin 92 euroa per henkilö.
- Kesto: Kokemus kestää noin viisi tuntia.
- Vaihtoehdon edut: Sinun ei tarvitse lähteä kauas Luccasta tutustuaksesi koko Toscanan historiaan ja viiniperinteeseen.
- Tämän vaihtoehdon haitat: Nämä ovat yleensä kokopäiväretkiä, joten jos sinulla ei ole tarpeeksi aikaa nähdä koko kaupunkia, sitä ei suositella sinulle.
3. Nauti aperitiivi kuin paikalliset
Et voi lähteä Luccasta kokematta yhtä italialaisista perinteistä: aperitiivia. Jos haluat uppoutua kaupungin tunnelmaan ja tuntea olosi paikalliseksi, tämä kokemus sopii sinulle täydellisesti.
Voit tutustua Luccaan päivässä ja nauttia sen jälkeen aperitiivon. Aika on yksi tämän tavan erityispiirteistä. Aperitiivi nautitaan iltapäivällä, kun aurinko alkaa laskea. Silloin kadut ja baarit täyttyvät elämästä ja vilkkaista kokoontumisista.
Ei vain kaupungissa, vaan voit nauttia aperitiivin myös kaupungin laitamilla sijaitsevassa bodegassa samalla, kun katselet auringon laskevan horisontin taakse. Se on täydellinen suunnitelma, jos haluat päästä pois historiallisen keskustan hälinästä.
Mitä sinä kokeilet? Ennen kaikkea perinteiset crostinit, jotka ovat alkupaloja, jotka tarjoillaan paahdetun leipäviipaleen päällä. Voit myös maistaa alueen perinteistä salamia tai Toscanalle tyypillistä pecorino-juustoa. Tietenkin kaikki Luccan kellareissa tuotetun hyvän viinin kera.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: Tämä kokemus maksaa noin 57 euroa per henkilö.
- Kesto: noin kaksi tuntia.
- Vaihtoehdon edut: Tämä on yksi hauskimmista aktiviteeteista tutustua kaupungin syvään juurtuneisiin perinteisiin.
- Vaihtoehdon haitat: Et maista Luccan tyypillisimpiä ruokia, vaan se on vain likimääräinen esimerkki alueen gastronomiasta.
4. Makaronivalmistuskurssi maisteluineen
Pasta on Italiassa lähes taidetta. Jos pidät ruoanlaitosta, nautit varmasti siitä, että opit valmistamaan sitä perinteisellä tavalla, kuten mammat ovat tehneet vuosisatojen ajan. Opit kaikki tyypillisen keittiön salaisuudet, jotta lopputuloksena on kaikkien rakastamaa pastaa.
Tässä kokemuksessa opit valmistamaan vähintään kolme aitoa reseptiä erityyppisistä pastoista Luccan tyyliin. Ja parasta on, että voit tehdä sen paikallisen henkilön kotona, joten kokemuksesta tulee paljon aidompi.
Palkintona ei ole vain se, että saat nämä reseptit mukaasi kotiin, jotta voit valmistaa niitä ja yllättää vieraasi. Pääset myös syömään kotona valmistamiasi ruokia perheesi kanssa ja oppimaan paljon ruoanlaitosta, perinteistä ja muista mielenkiintoisista asioista.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: Kurssi ja maistelu maksavat noin 150 euroa per henkilö.
- Kesto: Kokemus kestää noin kolme tuntia.
- Tämän vaihtoehdon edut: Sen lisäksi, että maistat joitakin tyypillisiä toscanalaisia ruokia, opit myös valmistamaan niitä.
- Vaihtoehdonhaitat: Koko kokemus tapahtuu suljetulla alueella, eikä siihen sisälly Luccan kiertoajelua.
5. Vierailu paikallisilla markkinoilla ja ruoanlaittokurssi
Yksi parhaista tavoista uppoutua paikalliseen ruokakulttuuriin on käydä markkinoilla. Paikallisen seurassa tutustut Luccan keittiön tyypillisimpiin tuotteisiin: vihanneksia, leikkeleitä, juustoja, lihaa ja tietenkin pastaa.
Voit myös nauttia markkinoiden vilkkaasta ilmapiiristä ja tutustua paikalliseen tapaan tehdä ostoksia. Shoppailun jälkeen tähän aktiviteettiin kuuluu ruoanlaittokurssi kokemuksen isännän kotona. Opit valmistamaan joitakin Luccan gastronomian herkullisimpia ruokia.
Mitä voit oppia valmistamaan? Se riippuu makusi mukaan, mutta mahdollisuuksien joukossa ovat esimerkiksi Luccan tordelli, puolikuun muotoinen pastaruoka, joka on täytetty lihalla, vihanneksilla tai kylmällä lihalla, tai matuffi lucchesi, ruokalaji, jossa kerrokset polentaa ja eri lihoista tehtyä ragua vuorottelevat.
Makeista herkuista ei ole pulaa. Perinteisen tiramisun lisäksi voit oppia valmistamaan bucellatoa, perinteistä makeaa leipää, sekä jälkiruokia, joiden pääainesosa on kastanja, joka on Luccassa erittäin arvostettu.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: Kokemus maksaa noin 190 euroa per henkilö.
- Kesto: noin neljä ja puoli tuntia.
- Vaihtoehdon edut: Kyseessä on täysin uppoutuva kokemus, jonka avulla voit oppia paitsi resepteistä myös raaka-aineiden alkuperästä ja laadusta.
- Tämän vaihtoehdon haitat: Tarvitset puoli päivää, joten jos aiot olla Luccassa vain lyhyen aikaa, se voi ehdollistaa ja vähentää huomattavasti muun vierailun kestoa.
6. Viininmaistajaiset
Jos pidät kaikesta viininvalmistukseen liittyvästä, Luccassa voit oppia paljon Toscanan viinien valmistuksesta. Asiantuntijan seurassa opit erottelemaan alueen eri viinien vivahteet: valkoiset, punaiset, rosé- ja proseccoviinit sekä prosecco, kuohuviini, jota käytetään hyvin tyypillisen cocktailin, spritzin, valmistukseen.
Voit maistella näitä viinejä lyhyellä kaupunkikierroksella, jonka aikana pysähdyt tyypillisessä baarissa historiallisessa keskustassa. Ihanteellinen on opastettu kierros, sillä vain asiantuntija voi viedä sinut parhaisiin paikoihin, neuvoa sinua arvostetuimmissa paikallisissa viineissä ja näyttää, miksi ne ovat erityisiä.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: Kokemus maksaa noin 15 euroa henkilöä kohti.
- Kesto: noin puolitoista tuntia.
- Vaihtoehdon edut: Tämä on välttämätön kokemus viinin ystäville.
- Vaihtoehdon haitat: Kyseessä on perusluonteinen ja nopea kierros, ja tutustut vain joihinkin alueen viineihin.
7. Kierros Luccan katuruokaan tutustumiseen
Jos haluat tutustua Luccan ruokakulttuuriin syvällisesti, sinun kannattaa kokeilla sen tyypillisten ruokien lisäksi myös sen katuruokaa. Tulet yllättymään sen monipuolisuudesta ja laadusta. Koko historiallisessa keskustassa on useita paikkoja, joissa voit maistella sitä ja tuntea olosi paikalliseksi.
Jos valitset opastetun kierroksen, opit myös paljon mielenkiintoisia faktoja. Asiantunteva opas kertoo perinteisimmistä ruokalajeista ja niiden valmistuksesta. Hän kertoo myös paikoista, joiden kautta kuljette.
Voit maistaa aitoja paninia ja focaccioita. Suosittelen myös maistamaan Luccalle tyypillisiä makkaroita, kuten biroldoa, joka on eräänlainen mustamakkara. Ja jos olet makeanhimoinen, älä jätä väliin necciä, eräänlaisia kastanjajauhopannukakkuja, jotka on täytetty virololla tai ricottalla.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: Kierros alkaa noin 90 eurosta henkilöä kohti.
- Kesto: noin kolme tuntia.
- Tämän vaihtoehdon edut: Kierroksen aikana maistat erilaisia ruokia, sekä makeita että suolaisia, jotka edustavat hyvin Luccan keittiön makuja.
- Vaihtoehdon haitat: Kokemus voi olla väsyttävä.
8. Tryffeleiden metsästys lounaan kera
Luccan läheltä San Miniatosta löydettiin lähes seitsemänkymmentä vuotta sitten maailman suurin valkoinen tryffeli. Se painoi peräti 2 520 kiloa. Voit kokeilla onneasi ja lähteä etsimään tätä herkkua tutustumalla alueen metsiin.
Asiantuntija ja erikoiskoulutetut koirat seuraavat sinua löytämään näitä tryffeleitä, jotka antavat ruokiin erityisen maun. Ruokia, joita muuten myös maistat, sillä tämä on myös gastronominen kokemus. Itse asiassa he tarjoavat yleensä gourmet-lounaan hyvän paikallisen viinin kera.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: Tämä elämys maksaa noin 170 euroa per henkilö.
- Kesto: noin kolme tuntia.
- Tämän vaihtoehdon edut: Tämä on kokemus, jonka avulla voit paitsi nauttia hienoista mauista myös kuljeskella kauniilla luonnonalueilla.
- Vaihtoehdon haitat: Vaihtoehto riippuu säästä, mutta jos sää estää sen toteuttamisen, voit vaihtaa päivämäärää tai pyytää hyvitystä.
9. Öljynmaistajaiset
Yksi Toscanan tunnetuimmista tuotteista viinin lisäksi on öljy. Tämä nestemäinen kulta on monien alueen keittiön perinteisten reseptien päähenkilö. Luccan ympäristössä on myös oliivitarhoja ja öljypuristamoita, joissa öljyä valmistetaan perinteisellä tavalla.
Yksi tapa uppoutua tähän perinteeseen on vierailla yhdellä näistä tiloista. Mutta poistumatta Luccan historiallisesta keskustasta sinulla on mahdollisuus tutustua oliiviöljyyn toisella tavalla: maistamalla sitä. Opit erottamaan kaikki sen vivahteet ja arvostamaan joidenkin öljyjen ja muiden öljyjen välisiä eroja.
Joissakin tapauksissa näihin kokemuksiin yhdistetään myös paikallisten viinien maistelu. Näin opit kaikki näiden kahden tuotteen, viinin ja öljyn, salaisuudet, jotka ovat välttämättömiä kaikissa Luccan pöydissä.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: noin 100 euroa per henkilö.
- Kesto: noin kaksi tuntia
- Tämän vaihtoehdon edut: opit ammattilaiselta erottamaan öljyn aromit ja maut.
- Vaihtoehdon haitat: ei maisteta taidokkaita toscanalaisia ruokia.
10. Jäätelökurssi
Italialainen gelato on erilaista. Luccassa kävellessäsi voit syödä niitä yhdessä perinteisistä gelato-salongista. Arvostat sitä erityistä makua ja ennen kaikkea koostumusta, joka tekee niistä ainutlaatuisia, mutta tiedätkö, miten saada aikaan ne ominaisuudet, jotka tekevät niistä vastustamattomia?
Yksi makeimmista kokemuksista, jonka voit saada Luccassa, on oppia, miten nämä gelatot valmistetaan perinteisellä tavalla. Ja teet sen mestarillisen gelatonvalmistajan kanssa, joka opettaa sinulle avaimet, joiden avulla erotat aidon italialaisen gelaton kopioista ja muista teollisista gelatoista.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia
- Hinta: noin 60 euroa per henkilö.
- Kesto: noin 45 minuuttia.
- Vaihtoehdon edut: Kyseessä on lyhyt kokemus, joka on täydellinen, jos et ole Luccassa pitkään.
- **Vaihtoehdon haitat: opit vain yhden jälkiruoan salat, et muita makeisia tai tyypillisiä ruokia.
Vinkkejä gastronomista kierrosta varten Luccassa
Ensimmäinen vinkki on, ettet luovuta Luccan mauista nauttimisesta. Jos et viivy kaupungissa pitkään, sinulla on aina mahdollisuus osallistua lyhyille kierroksille, joilla voit kokeilla tyypillisiä ruokalajeja, kuten aperitiiveja tai katuruokaa.
Jos viivyt kaupungissa yli päivän, valitse pidempi kierros. Joidenkin avulla voit tutustua kaupunkiin ja samalla tutustua sen ruokakulttuuriin. Toiset vievät sinut nauttimaan upeista Toscanan maisemista, jotka myös ympäröivät Luccaa ja ovat upeita.
Varsinkin sesonkiaikana on tärkeää varata aika hyvissä ajoin etukäteen. Näin varmistat paikkasi valitsemallasi retkellä ja voit suunnitella oleskelusi kaupungissa paljon paremmin, jotta et menetä mitään sen viehätyksestä.
Olitpa sitten lähdössä gastronomiselle retkelle Luccan kaduille tai vierailulle viinitilalle, älä unohda käyttää mukavia kenkiä. Historiallisessa keskustassa osa kaduista on mukulakivisiä ja joskus vaikeita kävellä.
Mitkä ovat Luccan opastetun ruokakierroksen edut verrattuna omatoimiseen tekemiseen?
Voit järjestää oman ruokakierroksen Luccassa, mutta on hyvin helppoa jättää huomiotta joitakin parhaita paikkoja, joissa voi maistella paikallista ruokaa ja viiniä. Kannattaa muistaa, että turistisin ei aina ole aidoin.
Opastetulla kierroksella sinut viedään aina paikkoihin, joissa voit maistaa Luccan aitoa ruokaa ja sen parhaita viinejä. Kaiken tämän lisäksi asiantuntevat oppaat selostavat ja kommentoivat, ja he auttavat sinua arvostamaan paremmin kaikkia makuja ja aromeja. Samalla tutustut myös kaupunkiin paremmin.
Kaiken tämän lisäksi on joitakin gastronomisia kokemuksia, joita ei voi varata yksityisesti ja jotka ovat mahdollisia vain osana opastettua kierrosta.