10 Parasta Maalausta Accademia-galleriassa

Firenzen-matkalla on pakko käydä Galleria dell'Accademiassa katsomassa Michelangelon "Daavid". Haluatko tietää, mitä muita teoksia näet vierailullasi? Tule mukaan!

María Cano

María Cano

Lukuaika 6 minuttia

10 Parasta Maalausta Accademia-galleriassa

Akatemian galleria | ©Brian Dooley

Accademian galleria on ehdoton vierailukohde Firenzen matkallasi. Tässä museossa on "Daavid", Michelangelon erinomainen teos, mutta siellä on myös muita veistoksia, joita ovat tehneet esimerkiksi Lorenzo Bartolini, Luis Pampaloni tai Juan de Bolonia, sekä maalauksia, joita ovat tehneet esimerkiksi Sandro Botticelli, Filippino Lippi, Alessandro Allori tai Bernardo Daddi. Tässä ovat kaikki pakolliset nähtävyydet, jotka sinun pitäisi nähdä Galleria dell'Accademian lipuilla.

1. Michelangelon "Daavid

Michelangelon Daavid| ©Elias Rovielo
Michelangelon Daavid| ©Elias Rovielo

Galleria dell'Accademiassa on maailman kuuluisin patsas: Michelangelon Daavid. Se on 1500-luvun alkupuolella luotu poikkeuksellinen suurikokoinen veistos, joka kuvastaa renessanssitaiteilijan suurta tietämystä ihmisen anatomiasta ja miesvartalosta. Valkoisesta marmorista valmistettu patsas esittää Raamatun sankaria ennen taistelua ja välittää tiettyjä tuntemuksia, kuten turvallisuutta ja keskittymistä. Lisäksi erilaiset yksityiskohdat on määritelty täydellisesti, kuten käsien selässä olevat suonet ja oikean jalan lihasten taipuminen.

Michelangelon teoksen joidenkin osien suuria mittasuhteita on tulkittu siksi, että patsas oli alun perin tarkoitettu sijoitettavaksi katedraalin kattolinjaan, ja näin se oli ainoa tapa, jolla se näkyisi maasta käsin. Pään suuri koko ja oikean käden mahtipontisuus erottuvat. Patsas sijaitsi Piazza della Signoria -aukiolla vuoteen 1873 asti, jolloin se siirrettiin Galleria dell'Accademiaan suojaamaan sitä ulkoisilta olosuhteilta.

Varaa liput Galleria dell'Accademiaan

2. Michelangelon orjat

Michelangelon
Michelangelon "Orjat| ©Tom

Daavidiin johtavassa käytävässä on neljä Michelangelon vuosina 1519-1534 veistämää vaikuttavaa patsasta, Vangit eli orjat. Nämä neljä alastonta mieshahmoa ( Nuori orja, Heräävä orja, Parrakas orja ja Atlantin orja), joissa Michelangelo osoitti jälleen kerran laajan tietämyksensä ihmisen anatomiasta lihasten ja muiden piirteiden määrittelemisessä, tehtiin hyvin erityistä hanketta, paavi Julius II:n hautaa, varten, joka ei kuitenkaan lopulta toteutunut.

Suuri taiteilija ei saanut Vangit tai orjat -teosta valmiiksi, ja hänen kuolemansa jälkeen hänen veljenpoikansa lahjoitti ne suurherttua Cosimo I Medicille. Myöhemmin ne sijoitettiin Bobolin puutarhassa sijaitsevan Grotta Granden nurkkiin, jossa ne säilyivät 1900-luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle asti, jolloin ne siirrettiin Accademiaan.

Varaa liput Galleria dell'Accademiaan

3. Juan de Bolonian kirjoittama "Saabilaisten naisten raiskaus"

Juan de Bolonian kirjoittama
Juan de Bolonian kirjoittama "Sabiininaisten raiskaus".| ©Javier Valero Iglesias

Sala del Coloson keskellä sijaitsee Juan de Bolonian "Sabiininaisten raiskaus", joka on peräisin vuosilta 1579 ja 1580. Tämä 410 cm korkea veistos esittää kolme alastonta hahmoa: nuori mies nostaa ylös naisen, joka yrittää ponnistella paetakseen, ja nuoren miehen jaloissa on mies, jolla on epätoivoiset piirteet. Itse asiassa se tunnetaan myös nimellä The Three Ages of Man. Hahmoja yhdistävät sekä katseet että vartalot.

Varaa liput Accademian galleriaan

4. Jacopo da Pontormon "Venus ja Amor"

Venus ja Amor, Jacopo da Pontormo| ©Mongolo1984
Venus ja Amor, Jacopo da Pontormo| ©Mongolo1984

Michelangelon piirustuksiin perustuva maalaus "Venus ja Amor" on Jacopo Caruccin, joka tunnetaan myös nimellä Jacopo da Pontormo, vuodelta 1533. Manneristinen taidemaalari ja muotokuvataiteilija kuvaa maalauksessa nuoren Amorin esittämän maallisen rakkauden ja jumalatar Venuksen kuvastaman hengellisen rakkauden vastakohtaa. Maalaus on maalattu öljyllä paneelille, ja sen koko on 128 cm x 194 cm.

Varaa opastettu vierailu Accademian galleriaan

5. Madonna ja lapsi, Johannes ja kaksi enkeliä", Sandro Botticelli

Madonna ja lapsi, Pyhä Johannes ja kaksi enkeliä, Sandro Botticelli.| ©raffaele pagani
Madonna ja lapsi, Pyhä Johannes ja kaksi enkeliä, Sandro Botticelli.| ©raffaele pagani

Tämä Sandro Botticellin vuodelta 1468 peräisin oleva teos kuvaa Neitsyt Mariaa ja lasta yhdessä kahden enkelin ja Pyhän Johannes Kastajan kanssa. Teos on merkittävä kirkkaiden värien käytön vuoksi. Galleria dell'Accademiassa vuodesta 1919 lähtien esillä ollut teos oli aiemmin Santa Maria Nuovan sairaalassa. Ei tiedetä, kuka sen tilasi tai missä se alun perin sijaitsi. Pienikokoinen, 98 x 97 cm, se on restauroitu pariin otteeseen 1900-luvun jälkeen, erityisesti vuosina 1979 ja 2011.

Varaa liput Galleria dell'Accademiaan

6. Elämän puu, Pacino di Buonaguida (Pacino di Buonaguida)

Pacino di Buonaguidan Elämän puu| ©Valéry Hugotte
Pacino di Buonaguidan Elämän puu| ©Valéry Hugotte

Tämä Pacino di Buonaguidan 248 x 170 cm:n kokoinen maalaus perustuu Genesiksen kirjaan. Teoksessa, joka on peräisin 1300-luvun alkupuolelta, ristiinnaulittu Kristus on kuvattu puuna, jonka ruumiista lähtee erilaisia oksia. Jokaisesta puun oksasta roikkuu eräänlainen mitali, joka on koristeltu raamatullisilla tapahtumilla.

Varaa liput Galleria dell'Accademiaan

7. Michelangelon Pyhä Matteus

Michelangelon Pyhä Matteus| ©Philip Wood Photography
Michelangelon Pyhä Matteus| ©Philip Wood Photography

Michelangelo tilasi 271 cm:n pituisen Pyhän Matteuksen patsaan veistämään kaksitoista apostolia Firenzen katedraalia varten. Toimeksianto ei koskaan toteutunut, ja taiteilija alkoi veistää ainoastaan Pyhän Matteuksen patsasta, vaikka hänen uskotaan jatkaneen tämän patsaan työstämistä myöhemmin. Jalustassa olevan kirjoituksen mukaan tämä patsas siirrettiin Firenzessä sijaitsevan Opera del Duomon sisäpihalta Kuvataideakatemiaan vuonna 1831. Myöhemmin, vuonna 1909, se siirrettiin Galleria dell'Accademiaan.

Varaa liput Accademian galleriaan

8. Bernardo Daddin maalaama risti, jossa on Madonna ja Johannes

Maalattu risti, jossa on Neitsyt ja Johannes| ©Javier Valero Iglesias
Maalattu risti, jossa on Neitsyt ja Johannes| ©Javier Valero Iglesias

Giotton oppilas Bernardo Daddi oli arvostettu ja loistava taidemaalari, ja Maalattu risti Neitsyt Marian ja Johanneksen kanssa on yksi hänen tärkeimmistä teoksistaan. Teos valmistui vuosina 1340-1345 San Donaton luostariin, mutta se siirrettiin 1800-luvun jälkipuoliskolla Uffizin galleriaan, ja vuonna 1919 se päätyi Galleria dell'Accademiaan. Kristuksen kruunu, joka on tehty kullatusta kipsistä, on erityisen huomionarvoinen.

Varaa liput Galleria dell'Accademiaan

9. Soittimien museo

Soittimien museo| ©AD
Soittimien museo| ©AD

Galleria dell'Accademiassa on lähes viidenkymmenen antiikkisen soittimen kokoelma, johon kuuluu muun muassa Antonio Stradivarin ja Bartolomeo Cristoforin kappaleita. Soittimien museona tunnetut soittimet ovat peräisin Toscanan suurherttuoiden ja Medicin perheen yksityiskokoelmista. Galleriassa on myös multimediajärjestelmä tässä huoneessa, jonka avulla voit uppoutua immersiiviseen kokemukseen.

10. Bartolini Galleria

Gipsoteca Bartolinissa| ©DrNogo's Collection
Gipsoteca Bartolinissa| ©DrNogo's Collection

Gipsoteca Bartolini kuvastaa museon alkuperää oppimispaikkana ja heijastaa kuvanveistäjä Lorenzo Bartolinin elämää, joka toimi opettajana laitoksessa vuodesta 1839 lähtien. Huoneessa on suuri kokoelma sekä Bartolinin että hänen oppilaansa Pampalonin kipsistä tekemiä veistoksia.

Galleria dell'Accademiassa voi nähdä muun muassa seuraavia Bartolinin veistoksia: Ammostatore, Arnina, Emma ja Julia Campbell, Figura allegorica per il monumento Demidov, Medalla per il monumento a Gerolamo Segato, Monumento a Elisa Baciocchi tai Ninfa dello Scorpione.

Galleria dell'Accademia Firenzessä huone huoneelta

Kierros vankien galleriassa| ©Dimitris Kamaras
Kierros vankien galleriassa| ©Dimitris Kamaras

Accademian galleriassa on kaksi kerrosta, jotka on jaettu useisiin huoneisiin:

  • Siellä on 1400-luvun maalauksia, jotka ovat peräisin muun muassa Botticellin, Domenico Ghirlandaion, Paolo Uccellon, Filippino Lippin tai Peruginon kaltaisilta taiteilijoilta.
  • Vankien galleria: Neljä vankia erottuvat edukseen, samoin kuin tärkeät 1500-luvun maalaukset, jotka ovat peräisin Andrea del Sarton, Granaccin, Pontormon, Fra' Bartolomeon ja Michele di Ridolfo del Ghirlandaion kaltaisilta taiteilijoilta.
  • Tribuuni: Tämä on museon vilkkain alue, ja siellä on Michelangelon Daavid.
  • Gipsoteca: Huone, joka on omistettu firenzeläisille veistoksille uusklassismista romantiikkaan. Siellä on suuri kokoelma Bartolinin ja Pampalonin kipsiveistoksia.
  • Sala di Pacino, Sala di Giotto e Giotteschi ja Sala degli Orcagna: Näissä kolmessa huoneessa on maalauksia 1300- ja 1300-luvuilta.
  • Soittimien museo.
  • Lorenzo Monacon ja myöhäisgotiikan huoneet: niissä on 1400-luvun maalauksia.

Varaa opastettu kierros Accademian galleriaan

Suositukset Galleria dell'Accademian parhaiden teosten katsomiseen ilman tungosta

Sisäänpääsy Galleria dell'Accademiaan| ©Mongolo1984
Sisäänpääsy Galleria dell'Accademiaan| ©Mongolo1984

Kun vierailet Galleria dell'Accademiassa, pidä mielessä seuraavat vinkit, jotta vierailusi olisi mahdollisimman miellyttävä:

  • Osta lippusi etukäteen: Accademian galleria on yksi Firenzen suosituimmista museoista. Siksi suosittelen, että varaat lippusi etukäteen, jotta et tuhlaa aikaa lipunmyynnissä. Lisäksi on mahdollista ostaa lippu, jolla on etuoikeutettu pääsy. Edullisimmat liput Accademiaan saa Helloticketsiltä alkaen 27 €.
  • Tarkista kartta: Ennen kuin aloitat vierailun Accademia-galleriaan, kannattaa tarkistaa museon kartta ja saada käsitys siitä, missä kukin huone sijaitsee ja mitä kussakin huoneessa on nähtävissä.
  • Mene aikaisin aamulla: Galleria dell'Accademia on yksi Firenzen suosituimmista museoista. Tästä syystä suosittelen menemään viikolla ja aikaisin aamulla tai myöhään iltapäivällä, jotta et törmää niin moneen turistiin ja voit käydä museossa rauhassa.
  • Accademian galleriassa ei ole vaatehuonetta, joten laukut, matkalaukut ja suuret reput eivät ole sallittuja.
  • Kivennäisvesipullot ovat sallittuja, kunhan niiden tilavuus ei ylitä puolta litraa.
  • Sisäänpääsyn yhteydessä on tehtävä turvatarkastus, joten varaa tämä vierailun kokonaisaikaan.
  • Käytä niin paljon aikaa kuin tarvitset tutustuaksesi eri teoksiin.

Ja kun olet tutustunut Accademian galleriaan, muista, että voit käydä Uffizin galleriassa tai Leonardo da Vincin museossa. Neuvon sinua tutustumaan Firenzen parhaisiin museoihin ja suunnittelemaan 10 museon matkan.

Varaa liput Galleria dell'Accademiaan