Stonehenge kesäpäivänseisauksen aikana: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää
Kesäpäivänseisaus on Stonehengen suuri päivä. Tuhannet ihmiset kerääntyvät megaliittimonumentille katsomaan tapahtumaa, jossa juhlavuus ja hengellisyys sekoittuvat.
Jos sinulla on onni olla kesällä Lontoossa kesäkuun kolmannella viikolla, sinun ei pidä jättää väliin kesäpäivänseisauksen juhlaa, joka järjestetään läheisellä Stonehengen megaliittimuistomerkillä. Kyseisen kuukauden 20. ja 21. päivän välisenä aikana suuri joukko brittejä ja vierailijoita muista maista kokoontuu viettämään maagista päivää.
Tänä päivänä Stonehenge saa toisenlaisen ulottuvuuden, ja siinä yhdistyvät juhlallisuudet ja yritys palauttaa mieleen muinaiset pakanalliset seremoniat. Kävijät pääsevät kompleksille ilmaiseksi ja voivat kävellä kivien keskellä, mikä ei ole sallittua muina vuodenaikoina.
Katsele auringonnousua Stonehengessä 21. kesäkuuta
Sana auringonseisaus tulee latinankielisestä sanasta solstitium, joka voidaan kääntää sanalla "hiljainen aurinko". Yksi näistä, kesäpäivänseisaus (20.-21. kesäkuuta välisenä aikana), osuu päivän huipulle, ja se on paras aika varata matka Stonehengeen. Näillä päivillä on aina ollut erityinen merkitys, sillä ne merkitsevät vuodenaikojen vaihtumista, joka oli niin tärkeää muinaisille maanviljelyskulttuureille.
Yksi monista Stonehengen alkuperää koskevista teorioista liittää sen juuri näihin juhliin. Vaikka sen rakennustarkoitusta ei ole vielä selvitetty, tiedetään varmasti, että kesäpäivänseisauksen aikaan aurinko nousee Korkokiven vasemmalta puolelta ja kulkee suoraan kalliokompleksin keskiakselin läpi.
Sen alkuperän mysteeri ja tapa, jolla auringonnousu sopii rakenteisiin, on tehnyt Stonehengestä pyhiinvaelluspaikan. Tuhannet ihmiset, joista monet ovat new age -filosofian tai druidismin kannattajia, tulevat monumentille ja viettävät siellä yön luoden ainutlaatuisen tunnelman. Jos päätät lähteä katsomaan auringonnousua, kannattaa saapua paikalle hyvin aikaisin. Kompleksi avaa ovensa aamunkoitteessa, eikä parkkipaikka mahdu paikalle saapuvien ajoneuvojen määrään.
.
Nauti tunnelmasta
Juhannuspäivänä Lontoosta Stonehengeen matkustavien ensimmäinen reaktio on todennäköisesti kunnioitusta herättävä. Kompleksi ja sen ympäristö täyttyvät ilmapiiristä, jossa yhdistyvät täydellisesti juhlavuus ja mystiikka. Illan aikana kävijät voivat nauttia läsnäolijoiden esittämästä musiikista sekä kaikenlaisesta tanssista.
Yksi Stonehengen juhannuspäivän vetonauloista ovat paikalle saapuvat ihmiset. Edes pääkaupungin parhaissa musikaaleissa ei nähdä näin paljon pukuja. Niistä nymfien lisäksi erityisen huomionarvoisia ovat druidien puvut. Itse asiassa monet pitävät druidismia todellisena uskontona. Heidät tunnistaa helposti vaatetuksestaan: kelttiläistyylisistä kaavuista, viittoista, sauvoista ja koruista. Naiset käyttävät usein kukista ja lehdistä tehtyjä kruunuja, kun taas miehet kasvattavat partansa ja hiuksensa pitkiksi.
Värikäs tunnelma lisääntyy, kun lähestyt kiviympyrää. Tämä Stonehengen tunnetuin nähtävyys on täynnä ihmisiä, jotka meditoivat ja jopa menevät eräänlaiseen transsiin.
Joaquin's Traveller Tip
Päivän aktiviteettien päivämäärät ja kellonajat sekä auringonnousun tarkka aika (yleensä noin kello 5 aamulla) kannattaa tarkistaa English Heritage -järjestön viralliselta Stonehenge-sivustolta.
Seuraa rituaaleja
Matkalla Stonehengeen kannattaa muun muassa tarkkailla siellä järjestettäviä rituaaleja. Niiden ymmärtämiseksi on tarpeen tuntea yksi monista, enemmän esoteerisista kuin tieteellisistä teorioista, jotka koskevat muistomerkin alkuperää. Niinpä William Stukeley -niminen lääkäri väitti 1700-luvulla, että druidit olivat rakentaneet Stonehengen temppeliksi.
Sillä ei ollut juurikaan merkitystä, että päivämäärät eivät täsmää, ja monumentista tuli pakanuuteen läheisesti liittyvien druidien uskomusten kannattajien magneetti.
Kesäpäivänseisaus on yksi näiden uskomusten maagisista hetkistä, ja Stonehenge on ihanteellinen paikka juhlia sitä. Niinpä monet ihmiset pystyttävät todellisia alttareita kynttilöineen ja luonnonelementteineen. Usein nämä druidien kannattajat laulavat ja suorittavat pakanallisen seremonian itse piirissä. Uskomuksistasi riippumatta näiden riittien seuraaminen niinkin upeassa ympäristössä kuin Stonehenge on vaivan arvoista.
Nauti auringonlaskusta
Vaikka auringonnousun katsominen 21. päivä Stonehengessä on tunnetuin osa, jos pääset Lontoosta Stonehengeen edellisenä päivänä, huomaat, että siellä on jo paljon ihmisiä odottamassa auringonlaskun katsomista 20. päivä.
Paikallaolijat jättävät jäähyväiset tähdellemme rumpujen tahdissa, jotka eivät lopeta soittamista suurimpaan osaan yötä. Aurinko piiloutuu lopulta monumentin täydellisesti linjassa olevien kivien väliin, aivan kuin se seuraisi yli 4500 vuotta sitten viitoitettua polkua.
Liity juhliin
Jos olet jo nauttinut Lontoon yöllisistä aktiviteeteista, yön viettäminen Stonehengessä tuntuu aivan erilaiselta. Auringonseisausjuhlan aikana siellä on paitsi hengellisyyden ilmapiiri myös enemmän tai vähemmän hillitön juhlatunnelma. Osallistujat juovat alkoholia ja tanssivat 20. päivän auringonlaskun ja 21. päivän auringonnousun välisinä tunteina.
Yksi asia, joka kannattaa pitää mielessä, jos varaat Stonehengen retken ja aiot osallistua juhliin, on se, että sisämaahan ei saa tuoda rinkkoja tai suuria laukkuja. Samoin käytössä olevilla tarkastuksilla varmistetaan, ettei sinne tuoda lasitavaroita tai alkoholijuomia. Tulipaloja ei tietenkään saa myöskään sytyttää.
Joaquínin matkavinkki
Vaikka tunnelma on yleensä hyvä, alkoholi voi joskus aiheuttaa välikohtauksia. Valitse alue, jossa tunnet olosi mukavaksi ja voit nauttia ilman ongelmia.
Mene kivikehälle
Kesäpäivänseisauksen päivä ei luultavasti ole paras aika nauttia monumentin nähtävyyksistä. Kyse on oikeastaan hengellisestä ilmapiiristä ja osallistujien tekemistä aktiviteeteista nauttimisesta.
Yksi asia, joka kannattaa pitää mielessä, jotta voit nauttia päivästä parhaiten, on se, missä seisot. Jos voit, etsi paikka, josta näet auringonlaskun tai -nousun kallioiden välistä. Erittäin mielenkiintoista tässä päivässä on se, että pääset kivikehän sisälle, mitä voi tehdä vain harvoin ja vain jos varaat Stonehengeä valvovan yhdistyksen järjestämän erityisaktiviteetin tai jonkin Lontoosta järjestettävistä retkistä, joihin se sisältyy.
Kesäpäivänseisaus on yksi harvoista ajankohdista, jolloin kiviä voi koskettaa (vaikka suojelusyistä en suosittele sitä). On tavallista, että ihmiset halailevat niitä tai istuvat niiden päällä meditoidakseen, aivan kuin he olisivat itse Saint Paulin katedraalissa.
Juhlat Stonehengessä
Stonehengen ruokailumahdollisuudet kesäpäivänseisauksen aikaan eivät toki ole mitään sellaista kuin esimerkiksi The Shard -ravintolassa, mutta se ei estä nälkäistä menoa.
Stonehenge ei ole täynnä vain new age - ja druidien seuraajia vaan myös kaikenikäisiä lapsiperheitä, jotka tekevät piknik-retkiä. Jos olet järjestäytynyt etukäteen, voit matkia heitä ja napata eväät monumentin läheltä.
Tämän vaihtoehdon lisäksi voit myös valita, ostatko jotain muistomerkiltä löytyvistä ruokarekoista. Kuten olet varmasti huomannut, jos olet käynyt ruokakierroksella Lontoossa, yksi maan ruoan viehätysvoima on laaja valikoima reseptejä eri puolilta maailmaa.
Hämmästy täysikuusta Stonehengessä
Kesäpäivänseisauksen katselun taika Stonehengessä korostuu joinakin vuosina, kun se osuu samaan aikaan täysikuun kanssa. Tämä yhdistelmä on ristitty mansikkakuuksi, ja valitettavasti se tapahtuu vain harvoin. Joillakin verkkosivustoilla kerrotaan , millainen kuu on kunakin yönä.
Silloin on mahdollista nähdä muutamaksi lyhyeksi minuutiksi, kuinka aurinko katoaa Stonehengen toisesta päästä, kun taas täysikuu näyttää olevan kiilautuneena kivien väliin vastakkaisessa päässä.
Jos olet onnekas ja olet Lontoossa samaan aikaan, suosittelen varaamaan retken Stonehengeen, jolloin voit nähdä auringonlaskun.
Lue lisää festivaalin alkuperästä
Kokemukseni mukaan Stonehenge-matkasta tekee mahdollisimman nautinnollisen ja tyydyttävän se, jos tiedät jotain vierailukohteesta, olipa se sitten yksi Lontoon parhaista museoista tai megaliittinen monumentti.
Lukuun ottamatta joitakin yltiöpäisiä teorioita, kuten maan ulkopuolisten olentojen hypoteesia tai edellä mainittua druidihypoteesia, totuus on, ettei varmuudella tiedetä, miksi Stonehenge pystytettiin. Yksi suosituimmista teorioista on, että se oli tähtitieteellinen observatorio, jota silloiset papit käyttivät tähtien tutkimiseen ja kalenterin laatimiseen. Tämän tarkoituksena oli auttaa heitä saamaan enemmän irti maanviljelystä ja karjankasvatuksesta.
Auringonseisaus oli ratkaisevassa asemassa, kun määritettiin parhaat sadonkorjuun (kesällä) ja kylvön (talvella) ajankohdat, joten molemmat ajankohdat saivat erityisen, lähes maagisen luonteen. Tästä syystä oletetaan, että maanviljelijät juhlivat molempia ajankohtia Stonehengen rakennelmien ympärillä, jotka oli pystytetty auringonseisausten akselien suuntaisesti.
Tutustu läheisiin aurinkomuistomerkkeihin
Stonehengen ympärille on pystytetty muitakin tähtemme kulkuun liittyviä komplekseja, koska ne ovat linjassa sen liikkeiden kanssa.
Jotkut niistä, kuten Durrington Wallsin lähellä sijaitseva puinen muistomerkki tai Maeshowen neoliittinen hautakumpu, ovat todella mielenkiintoisia. Jos sinulla on aikaa ja tilaisuus (etkä ole uupunut nautittuasi kesäpäivänseisauksesta Stonehengessä), voit hyvinkin haluta tehdä ylimääräistä nähtävyyksien katselua.
Stonehengen hinnat kesäpäivänseisauksen aikana
Jos vierailet Lontoossa kesällä, sinun on ehdottomasti tehtävä järjestetty matka Stonehengeen Lontoosta. Pääsy muistomerkille on sinä päivänä ilmainen, joten sinun tarvitsee maksaa vain sinne kulkemisesta. Artikkelissani miten päästä Stonehengeen Lontoosta selitän, mitä eri mahdollisuuksia on olemassa.
Stonehengen juhannusaaton aikataulu
Niiden, jotka haluavat aloittaa juhlinnan 20. kesäkuuta illalla auringonlaskua katsomaan ja jotka haluavat saapua paikalle autolla, on syytä huomata, että pysäköintialue aukeaa noin klo 19.00 (suosittelen kuitenkin varmistamaan asian etukäteen Stonehengeä hallinnoivan yhtiön verkkosivuilta), samoin kuin itse muistomerkki.
Pysäköintialue täyttyy yleensä aikaisin, joten on parasta saapua paikalle hyvissä ajoin ongelmien välttämiseksi. Autojen sisäänpääsy (jos se ei ole jo täynnä) katkaistaan 21. helmikuuta kello 6.00 ja pääsy muistomerkille kello 8.00, jolloin juhlat päättyvät.
Miten pukeutua kesäpäivänseisauksen aikaan Stonehengessä?
Ellet halua pukeutua druidiksi tai muuksi vastaavaksi hahmoksi, on parasta pukeutua johonkin lämpimään. Vaikka on kesä, alueella on melko kosteaa, ja yöllä voi tulla viileää. Lämpöinen T-paita voi olla hyvä lisä. Älä unohda tarkistaa sääennustetta ja ota varmuuden vuoksi mukaan mäkkärit.
Kannattaa käyttää myös mukavia kenkiä, sillä maasto on epätasaista. Hyvä taskulamppu on lähes välttämätön, jotta pääset vierailijakeskuksesta muistomerkille.
Miten päästä Salisburystä Stonehengeen katsomaan auringonseisausta?
Julkinen liikenne Lontoosta kulkee vain Salisburyyn, vain muutaman kilometrin päähän monumentista.
Ne, jotka valitsevat tämän vaihtoehdon yksityisauton tai järjestetyn kiertoajelun sijaan, eivät joudu ongelmiin päivällä. Salisbury Redsin erikoisbussit kulkevat Salisburyn juna-asemalta ja jättävät sinut vierailijakeskukselle. Aikataulut löytyvät heidän verkkosivuiltaan.
Kun olet vierailijakeskuksessa, voit valita, haluatko kävellä muistomerkille vai otatko jonkin vierailijakeskukseen menevistä busseista. Jos olet epävarma, kysy joltakin monista vapaaehtoisista, jotka ovat päivisin paikalla.
Haluan nähdä kesäpäivänseisauksen Stonehengessä, mutta en voi matkustaa kyseisinä päivinä
Jos kaikki kertomani on saanut sinut haluamaan nähdä auringonnousun hetken Stonehengessä kesäpäivänseisauksen aikaan, mutta et voi matkustaa paikalle, on olemassa mahdollisuus, joka saattaa (jonkin verran) lievittää tätä halua.
Viime vuosina English Heritage on lähettänyt tapahtuman sosiaalisen median kanavissaan. Vaikka et pääse nauttimaan syntyvästä uskomattomasta tunnelmasta, voit ainakin nähdä tämän kauniin hetken livenä.