Kätevä opas Lontoon metroon
Oletko varma, että aiot kulkea Lontoon kaduilla Lontoon metrolla? Älä missaa tätä postausta, jotta saat kaiken irti kaupungin nopeimmasta liikennevälineestä.
Matkustaminen Lontoon metrolla voi aluksi tuntua hieman monimutkaiselta, kun linjoja ja pysäkkejä on niin paljon, mutta kun pääset sen kanssa toimeen ja opit käyttämään sitä, huomaat, että sen käyttäminen on varsin intuitiivista. Helpottaaksesi liikkumista Lontoon metrolla, tässä oppaassa kerrotaan kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää metron toiminnasta, aikatauluista, saatavilla olevista lipuista, niiden ostamisesta ja paljon muuta. Näet, miten pääset liikkumaan Britannian pääkaupungissa kuin lontoolainen!
Hanki Lontoon metron kartta
Lontoon metro on yksi maailman suurimmista, ja se yhdistää Britannian pääkaupungin eri osat erittäin hyvin toisiinsa ja tarjoaa yhteydet useimpiin Lontoon nähtävyyksiin, joten käytät sitä varmasti jossain vaiheessa lomasi aikana liikkumiseen.
Suosittelen lataamaan Lontoon metron PDF-kartan matkapuhelimeesi, jotta voit pitää sitä aina taskussasi ja vilkaista sitä aina tarvittaessa.
Jopa niinä hetkinä, kun sinulla ei ole internetyhteyttä. Toinen vaihtoehto, jota suosittelen, on ladatavirallinen Transport for London -sovellus (saatavilla iOS- ja Android-käyttöjärjestelmiin), jossa voit metrokartan lisäksi etsiä reittejä ja reittiohjeita kaupungissa ja suunnitella matkojasi, nähdä hiljaisimmat matkustusaikojen ajankohdat, tarkistaa live-bussi- ja juna-aikataulut sekä nähdä viimeisimmät päivitykset liikenneverkosta.
Kuinka paljon lippu maksaa? Miten Lontoon metro toimii?
Lontoon metro on jaettu 9 säteittäiseen alueeseen, jotka alkavat historiallisesta keskustasta ja kattavat lähes koko kaupungin. Suurin osa Yhdistyneen kuningaskunnan pääkaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä sijaitsee vyöhykkeillä 1 ja 2, joiden kautta matkustat todennäköisesti koko ajan, ellet asu kaukana keskustasta.
Lontoon metron hinnat vaihtelevat sen mukaan, minne ja mistä matkustat. Toisin sanoen matkan, joka alkaa ja päättyy vyöhykkeellä 1, hinta on erilainen kuin matkan, joka alkaa vyöhykkeeltä 1 ja päättyy vyöhykkeelle 3. Yhden metrolipun hinta on melko korkea. Esim:
- Lippu vyöhykkeeltä 1 vyöhykkeelle 3 maksaa noin 5,50 puntaa (noin 4,60 euroa).
- Lippu vyöhykkeeltä 1 vyöhykkeelle 4 maksaa noin 6,00 puntaa (noin 7,00 euroa).
Jos haluat selvittää matkasi tarkat kustannukset ennen matkaa, suosittelen vierailemaan Transport for London -verkkosivustolla, josta löydät kaikki viimeisimmät hinnat. Taloudellisesta näkökulmasta ei ole kovin suositeltavaa ostaa tämäntyyppistä lippua, jos aiot viettää kaupungissa useita päiviä ja aiot käyttää metroa usein. Se ei ole suositeltava myöskään ajallisesti, koska sinun on pysähdyttävä lippuautomaattien luona ostamaan se joka kerta, kun haluat käyttää sitä.
Onko Lontoon metron käyttöön olemassa kausilippuja?
Onneksi Lontoon metron kertalipulle on olemassa vaihtoehtoja, joiden avulla voit säästää rahaa Lontoon metromatkoilla: Oyster Card, Travelcard tai Visitor Oyster Card.
Oyster Card
Oyster Card on ladattava kortti, jossa on luottoa ja jolla pääset halvemmalla kuin ostamalla yksittäisen lipun.
Kun käytät korttia Lontoon metrossa matkustamiseen, kortin saldo vähennetään kortista. Ruuhka-aikoina ruuhkahuippuhintaa sovelletaan maanantaista perjantaihin klo 6.30-9.30 ja 16.00-19.00 välisenä aikana, kun taas ruuhkahuipun ulkopuolinen hinta on voimassa kaikkina muina aikoina, viikonloppuisin ja yleisinä juhlapyhinä.
Miten Oyster Card ostetaan?
Voit ostaa Oyster-kortin automaatista miltä tahansa kaupungin metroasemalta. Hyvä puoli tässä järjestelmässä on se, että jos et puhu kovin hyvin englantia, voit vaihtaa automaatin kielen englanniksi ja seurata sen ohjeita. Näin ei tule sekaannuksia. Valitset vain summan, jonka haluat laittaa kortille, sitten maksutavan ja se on siinä!
Ja täydentäminen on hyvin yksinkertaista. Se tapahtuu samoista automaateista, joista ostat Oyster-korttisi, ja sen voi ladata pankkikortilla tai käteisellä.
Ei enää vaivaa.
Miten käytän sitä?
Päästäksesi Lontoon metroon Oyster Card -kortilla sinun on pyyhkäistävä se sisään- ja uloskäynnillä olevan kääntöportin keltaisen tunnistimen läpi. Tämä viimeinen vaihe on olennaisen tärkeä, vaikka kääntymiskäytävän ovet olisivatkin auki, sillä Oyster Card laskee matkan hinnan, kun korttia pyyhkäistään uloskäynnin yhteydessä.
Jos unohdat tehdä tämän, kortti havaitsee matkan epätäydelliseksi eikä pysty laskemaan matkaa, joten saldosi kärsii.
Miten se palautetaan?
Helmikuuhun 2020 asti Oyster-kortin saamiseksi piti tallettaa 5 puntaa (noin 6 puntaa) pantiksi, joka palautettiin viimeisenä matkapäivänä yhdessä jäljellä olevan saldon kanssa (edellyttäen, että sinulla oli 10 puntaa (noin 12 puntaa) tai vähemmän) johonkin automaattiin, josta ostit kortin, kun et enää käyttänyt korttia.
Tämän jälkeen 5 punnan (lähes 6 euron) talletus palautetaan automaattisesti saldona vuoden kuluttua, kun teet matkan kortilla. Tämän jälkeen voit hakea palautusta kuuden kuukauden kuluessa, tai et ole oikeutettu siihen.
Palautusprosessi edellyttää kortin deaktivoimista automaatissa, jonka voit pitää matkamuistona, koska se on vain muovinpalanen. Jos kuitenkin aiot palata Lontooseen lähitulevaisuudessa, sinun ei tarvitse palauttaa korttia, sillä se ei vanhene ja voit aina käyttää sitä myöhemmin uudelleen lataamalla sen uudelleen.
Matkakortti
Travelcard on toinen vaihtoehto kertalipulle ja Oyster-kortille matkustettaessa Lontoon metrossa. Se on kortti, jolla voit matkustaa rajattomasti Lontoon julkisessa liikenneverkossa tietyn ajanjakson ajan.
Vaikka on olemassa kuukausi- ja vuosikortteja, ne on tarkoitettu Britannian pääkaupungin asukkaille, kun taas 1 päivän ja 7 päivän matkakortteja myydään turisteille.
Miten Travelcard ostetaan?
Travelcardin voi ostaa monella eri tavalla, sillä niitä on saatavilla eri myyntipisteissä. Paikasta riippuen kortti myönnetään jossakin muodossa.
- Rautatieasemat: Travelcard myönnetään National Railin tiskeillä painettuna pahvisena lippuna. Jos haluat ostaa 7 päivän Travelcardin täältä, sinun on esitettävä passikuva. Se on mielenkiintoinen vaihtoehto, sillä voit saada 2 yhden hinnalla -alennuksen eri nähtävyyksistä, kuten lipuista St Paulin katedraaliin tai Madame Tussauds -museoon.
- Metroasemat: Täältä voit ostaa 1 päivän matkakortin. Jos haluat ostaa 7 päivän matkakortin, saat sen ladattuna Oyster Card -korttiin. Toisin kuin National Rail Travelcard -kortti, sen myöntää Lontoon metroyhtiö, eikä se oikeuta 2:1-alennuksiin nähtävyyksissä.
Miten Travelcardia käytetään?
Oyster Card on muovia, ja se on vedettävä kääntöportissa olevan keltaisen lukulaitteen läpi sisäänpääsyä varten, kun taas Travelcard on pahvista, ja se on vedettävä kääntöportissa olevien aukkojen läpi sekä sisään- että uloskäynnin yhteydessä.
Kumpi kortti kannattaa valita: Oyster Card vai Travelcard?
Miljoonan dollarin kysymys! Oyster Cardin tai Travelcardin valitseminen riippuu siitä, kuinka kauan olet Lontoossa ja kuinka usein aiot käyttää metroa. Jos esimerkiksi aiot käyttää metroa kahdesta neljään kertaa päivässä lyhyen ajan, kuten neljä päivää Lontoossa tai viisi päivää Lontoossa, tai jos haluat matkustaa Lontoon laitamille, on parasta valita Oyster Card, jossa on saldo ("Pay as you go"), koska voit hyödyntää "päivittäistä ylärajaa".
Tämä järjestelmä toimii 24 tunnin ajan, ja käytössä on vyöhykkeistä riippuva enimmäiskäyttöraja päivässä.
Joka kerta, kun teet matkan metrolla, Oyster Card -kortistasi vähennetään luottoa, kunnes saavutat ylärajan, ja siitä lähtien matkat ovat ilmaisia, koska Oyster Card -kortistasi ei enää vähennetä luottoa. Jos aiot kuitenkinviettää Lontoossa viikon tai enemmän ja käytät metroa jatkuvasti liikkumiseen keskusta-alueella, edullisin vaihtoehto on valita 7 päivän Travelcard.
Voinko jakaa Oyster Cardin tai Travelcardin jonkun toisen kanssa samalla matkalla?
Ei, et voi. Jos matkustat Lontooseen jonkun toisen kanssa, kummallakin on oltava oma Oyster Card tai Travelcard, mutta jos matkustatte tulevaisuudessa erikseen, voitte lainata tai jakaa ne, sillä metroasemilta ostettaessa kumpikaan kortti ei ole sidottu henkilökorttiin tai nimeen.
Vierailijan Oyster Card
Jos käytät Lontoon metroa usein lomasi aikana, kannattaa huomioida, että jos ostat The London Pass + Travel -paketin, sähköinen Visitor Oyster Card -kortti veloitetaan Lontoon passin voimassaoloajaksi (1-10 päivää). Se on Lontoon matkailijakortti, jonka avulla voit vierailla Lontoon suosituimmissa nähtävyyksissä. Visitor Oyster Card-k ortti on samanlainen kortti kuin perinteinen Oyster Card -kortti, mutta toisin kuin Oyster Card -kortti, se on suunniteltu erityisesti turisteja varten. Tämä paketti on loistava tapa liikkua kaupungissa julkisilla liikennevälineillä ja antaa lisäksi pääsyn yli 80 nähtävyyteen - saat siitä paljon irti!
Saat sen 84 punnasta (noin 71,5 €), kun otetaan huomioon Lontoon julkisen liikenteen hinnat. London Pass + Travel -paketti on halvin tapa liikkua Ison-Britannian pääkaupungissa, sillä riippumatta siitä, millä vyöhykkeellä matkustat, kortilta ei vähennetä luottoa, kun saavutat päivittäisen rajan.
Mikä on Lontoon metron aikataulu?
Metro on auki aamuviidestä keskiyöhön, jolloin kunkin linjan ensimmäinen ja viimeinen juna lähtee. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos juna lähtee keskiyöllä, se kulkee linjan viimeiseen pysäkkiin asti. Viikonloppuisin (perjantaisin ja lauantaisin) Lontoon metron aikatauluja pidennetään joillakin linjoilla (Piccadilly, Central, Jubilee tai Northern), ja ne ovat avoinna 24 tuntia vuorokaudessa.
Kuriositeettina mainittakoon, että Lontoon julkinen liikenne suljetaan 25. joulukuuta. Jouluaattoiltana liikennettä aletaan supistaa, eikä yöbusseja liikennöidä. Se jatkaa liikennöintiä 26. joulukuuta ("Boxing Day"), mutta supistettuna.
Pidä tämä mielessä, jos aiot viettää joulun Lontoossa. Junat kulkevat erittäin tiheästi,2-3 minuutin välein, eikä liikenteessä yleensä ole viivästyksiä, joten Lontoon metro on yksi parhaista tavoista liikkua kaupungissa.
Maksavatko lapset lippua Lontoon metrossa?
- Alle 11-vuotiaat lapset voivat matkustaa ilmaiseksi Transport for London -liikenteessä, kunhan heidän mukanaan on aikuinen, joka voi tulla enintään 4 lapsen kanssa.
- 11-15-vuotiaat lapset voivat matkustaa raitiovaunuissa ja busseissa ilmaiseksi ja saada alennuksia kaikissa muissa liikennevälineissä, kuten metrossa, London Overgroundissa, TfL Railissa ja DLR:ssä, jos heillä on Zip Oyster 11-15 -valokuvakortti.
- 16- ja 17-vuotiaat nuoret voivat ostaa Zip Oyster +16 -kortin, joka oikeuttaa ilmaiseen matkustamiseen tai alennuksiin Lontoon liikenteessä. Esimerkiksi 50 % alennus aikuisten "pay as you go" -hinnoista metrossa, bussissa, TfL Railissa, London Overgroundissa, DLR:ssä ja useimmissa Lontoon kansallisissa junayhteyksissä.
Kuinka monta linjaa Lontoon metrossa on?
Lontoon metrossa on 11 linjaa ja 274 asemaa, jotka kattavat yli 1 500 neliömetriä eli lähes koko kaupungin.
"Virallisten" linjojen lisäksi on kaksi muuta linjaa: DLR (kuljettajaton kevytrautatiejuna, joka kulkee Britannian pääkaupungin itä- ja kaakkoisosissa) ja London Overground (maanpäällinen linja, joka kulkee kaupungin pohjois- ja luoteisosissa). Lontoon metron linjat ovat seuraavat:
- Bakerloo, ruskea linja.
- Central, punainen linja.
- Circle, keltainen linja.
- District, vihreä linja.
- Hammersmith & City, vaaleanpunainen linja.
- Jubilee, harmaa linja.
- Metropolitan, violetti linja.
- Northern, musta linja.
- Piccadilly, tummansininen linja.
- Victoria, vaaleansininen linja.
- Waterloo & City, sinivihreä linja.
Tube-matkavinkkejä
- Pidälippusi valmiina, jotta pääset nopeasti kääntöporttien läpi, varsinkin jos matkustat metrolla ruuhka-aikaan (ennen klo 9.30 tai noin klo 18.00), jotta matkustajavirta asemalle ja sieltä pois helpottuisi.
- Jos voit, suunnittele matkustaminen Lontoon metrossa ruuhka-aikojen ulkopuolella. Se on yleensä täynnä työmatkalaisia, jotka tulevat ja menevät pääkaupungin kaikista kolkista. Tämä pätee erityisesti kello 6.30 ja 9.30 sekä kello 17.00 ja 19.00 välillä. Näin voit liikkua metrossa rauhallisemmin.
- Tarkista Lontoon metron sovelluksesta tai verkkosivustolta ennen matkaa, onko haluamillasi linjoilla häiriöitä tai onko jokin asema suljettu huoltotöiden vuoksi. Se antaa sinulle ajantasaiset palvelutiedot ja jopa vaihtoehtoisia reittejä.
- Liiku laiturilla, jotta löydät enemmän tilaa. Kun pääset laiturille, älä tungeksi sisäänkäynnillä. Jos huomaat, että jossakin laiturin osassa on paljon ihmisiä, jatka kävelyä sinne, missä on vähemmän ihmisiä. Saatat jopa löytää vapaan paikan, jos haluat istua.
- Päästä itsesi ulos vaunusta ennen kuin astut sisään. Pääset helpommin sisään ilman, että muut matkustajat tönivät sinua.
- "Varo aukkoa! Seiso turvallisuussyistä aina lattialla olevan keltaisen kaistaleen takana, kun odotat laiturilla, ja kiinnitä huomiota vaunun ja laiturin väliseen aukkoon, kun astut sisään tai poistut.
- Pidätavaroitasi silmällä metrossa. Varo taskuvarkaita kuten missä tahansa muussa kaupungissa ja pidä arvoesineesi turvassa matkan aikana.
- Jos myöhästyt asemalta tai joudut väärälle linjalle, älä huoli, sillä junia kulkee usein, joten jää vain pois seuraavalla asemalla ja tarkista kartta huolellisesti oikean reitin löytämiseksi.
- Lontoon metron junat kulkevat linjasta riippuen 2-7 minuutin välein, joten jää pois seuraavalla pysäkillä ja etsi laiturilta metron kartta, joka opastaa sinua.
- Seiso liukuportaiden oikealla puolella ja jätä vasen puoli vapaaksi niille, jotka haluavat kävellä liukuportaita nopeammin ylös.
- Jos matkustat lasten tai matkatavaroiden kanssa, käytä Lontoon metrossa asianmukaisia kulkuyhteyksiä. Kaikilla asemilla on kääntöportteja, joissa on leveämpi askelma ja joiden ovien sulkeutuminen kestää kauemmin, jotta sisäänpääsy olisi helpompaa.
- Jos sinulla on kysyttävää, älä epäröi kysyä apua Lontoon metron henkilökunnalta tai muilta Lontoon metron käyttäjiltä - he pystyvät varmasti auttamaan sinua, jos tarvitset apua!