Madridin kuninkaallisen palatsin kohteet, joita et voi jättää väliin
En epäile, etteikö Madridin kuninkaallinen palatsi jättäisi sinua suu auki, varsinkin kun tutustut kaikkiin sen sisätiloissa oleviin saleihin ja huoneisiin. Ne ovat kaikki ylellisyyttä, taidetta ja historiaa!
Kaikista aktiviteeteista, joita voit tehdä Madridin matkallasi, on yksi, jota en voi olla suosittelematta: kierros kuninkaallisen palatsin sisätiloissa. Miksi? Koska sen monien seinien, salien ja huoneiden sisällä on hienoja tarinoita löydettäväksi.
Kuninkaalliset salit ovat epäilemättä ne huoneet, jotka herättävät eniten huomiota, sillä ne on koristeltu yksityiskohtaisesti. Koristelumakujen lisäksi huomaat kuitenkin, että monet palatsin alueet ovat säilyneet lähes täydellisesti, joten voit saada melko hyvän käsityksen siitä, missä Espanjan monarkit asuivat vuosia.
1. Halberdiers' Hall: ensimmäinen pysähdyspaikka
Ensimmäinen paikka, jonka todennäköisesti näet Madridin kuninkaallisessa palatsissa vieraillessasi, on Halberdiers' Hall. Se on varsin tilava, sillä sen luonut arkkitehti Sacchetti suunnitteli sen juhlasaliksi. Kaarle III päätti kuitenkin, että tänne sijoitettaisiin kuninkaallinen vartiosto (halberdiirit). Siitä lähtien sitä on käytetty aina, kun on virallinen vierailu.
Kun astut sisään, huomaat, että sisätilat ovat juhlalliset ja että kattoa lukuun ottamatta, jossa on mytologinen maalaus Aeneasista ja Venuksesta, koristeita ei ole paljon. Miksi? Juuri tämän käyttötarkoituksen muutoksen vuoksi. Alkuperäisen rikkaan koristeellisuuden sijasta valittiin pilasterit ja paljon yksinkertaisempi muotoilu.
Taiteen maku on kuitenkin päätynyt Salón de Alabarderos -saliin, pääasiassa huoneen yläpuolella olevan Juan Carlos I:n perheen suuren maalauksen vuoksi. Lisäksi siellä on muita kankaita ja mahonkihuonekaluja, jotka lisäävät paikan lämpöä.
2. Valtaistuinsali: historiallinen paikka
Valtaistuinsali on tila, jota ei kannata jättää väliin, se on täynnä historiaa! Siitä lähtien, kun sen sisustus valmistui vuonna 1772 Kaarle III:n valtakaudella, vierailijat on otettu täällä vastaan virallisesti ja juhlallisesti.
Se oli myös paikka, jonne kuninkaiden kuoltua heidän hautakappelinsa sijoitettiin, kunnes heidät vietiin kuninkaalliselle hautausmaalle, jossa voit vierailla , jos varaat retken El Escorialiin. Sen voidaan sanoa olevan palatsin keskushuone, ja se on itse asiassa palatsin pääjulkisivu.
Sen lisäksi, että valtaistuinsali, joka tunnetaan myös suurlähettiläiden huoneena, on historiallisesti arvokas, koska sinne on saapunut 1700-luvulta lähtien monia henkilöitä, se on hämmästyttävä holvinsa vuoksi. Se on freskoitu Tiepolon teoksella "Espanjan monarkian suuruus ja valta". Kuninkaallisen perheen historia kerrotaan allegorioiden kautta, jotka johdattavat katsojan katseen valtaistuimelle.
Huonekalut, erityisesti valtaistuin, ovat myös silmiinpistäviä taiteellisen rikkautensa vuoksi, jotka tilan suunnittelusta vastannut Giovanni Battista Natali toi Italiasta. Ennen kuin lähdet, suosittelen sinua tarkkailemaan kultaisten leijonien ja valtaistuinta vartioivien Minervan ja Apollon veistosten yksityiskohtia ja kauneutta.
3. Pylväiden sali: tanssiaisten ja vastaanottojen puitteet
Pylväiden sali on toinen huoneista, jolla on eniten tarinoita kerrottavanaan. Täällä on pidetty vuosisatojen ajan virallisia tanssiaisia ja vastaanottoja sekä allekirjoitettu tärkeitä sopimuksia, kuten Espanjan liittyminen Euroopan yhteisöön.
Vaikka kaiken sen tietäminen, mitä tätä suurta salia ympäröivien neljän seinän sisällä on tapahtunut, on jo riittävä syy vierailla siellä, klassinen taide, jota siellä on, jättää sinut vielä enemmän suu auki, saat nähdä!
Ensimmäinen asia, jonka silmäsi huomaavat, on Saksan Kaarle V:n ja Espanjan Kaarle I:n veistos. Ole varovainen, se on kopio alkuperäisestä, jonka näet vain , jos vierailet Prado-museossa. Se, mikä ei ole kopio, ovat belgialaiset seinävaatteet, jotka täydentävät huoneen sisustusta, vaikka holvi onkin vielä vaikuttavampi.
Huoneen kattoon on maalattu kohtaus, jossa aurinko, joka on monarkin vertauskuva, näyttää valaisevan koko tilan, vaikka se näyttää mahdottomalta pelkillä pensseleillä.
4. Gasparinin salonki: rokokoo-taiteen huipentuma
Tiedän, että heti kun astut Gasparini Saloniin, tunnet olevasi hukkua sisustukseen. Se on normaalia, sillä tyyli, jolla tämä tila on suunniteltu, on rokokoo, joka on kuuluisa koristeellisesta tyylistään. Siitä huolimatta (tai ehkä juuri sen takia) tämä huone on yksi Madridin kuninkaallisen palatsin kauneimmista. Se ei aina ollut salonki, sillä Kaarle III:n aikana se oli hänen kamarinsa.
Vaikka sen nimi on muuttunut ja se kantaa nyt sen suunnitelleen taiteilijan sukunimeä (Matías Gasparini), sen sisustus ei ole muuttunut pätkääkään. Kun astut sisään, näet sen sellaisena kuin eri monarkit ovat sen historian aikana nähneet. Kuten sinäkin, olen varma, että hekin olivat vaikuttuneita marmorilattioista ja seinävaatteiden hopealangasta.
Mihin tarkoitukseen se on nykyään käytetty? Kun kuningas ja hänen vieraansa ottavat virallisesti vastaan vieraita pylväiden salissa, he astuvat tähän huoneeseen aperitiiville tai kahville.
5. Peilisali: paikka taiteen heijastamiselle
Kun astut peilisaliin, näet tietysti kuvasi moninkertaistettuna eri heijastuksissa. Kun katsot muualle, seuraava asia, jonka huomaat, on taide, joka kulkee pitkin tämän tilan seiniä peilien ohella. Tomás de Castro oli huolellisen ikonografisen työn luoja, sillä kyllä, jokaisella veistoksella, maalauksella tai jopa puuveistoksella on merkitys.
Kuten voitte kuvitella, peilien runsaudelle on selitys: tässä huoneessa pukeutuivat kuninkaat ja kuningattaret. Alussa tätä kaappia käytti puoliso Maria Luisa Parman puoliso. Itse asiassa se suunniteltiin häntä varten hyvin ranskalaiseen tyyliin Versaillesin palatsia jäljitellen.
Ajan myötä Salón de los Espejosilla on ollut muitakin käyttötarkoituksia, ja sitä on käytetty jopa elokuvateatterina. Alfonso XIII tapasi kokoontua sinne perheensä kanssa katsomaan elokuvia. Nykyään sinne sijoitetaan kuninkaallinen orkesteri, kun sen on huolehdittava musiikista ja rytmistä palatsissa järjestettävissä suurissa juhlailloissa.
6. Pääportaikko: paikka, jota jopa Napoleon ihaili.
Vaikka se ei ole sali, Madridin kuninkaallisen palatsin pääportaikko ansaitsee kaiken huomion. Syy? Sen keisarillinen tyyli ja kaksitasoisuus. Kun nouset sen 72 marmoriportaaseen, ymmärrät, mitä sen on tarkoitus välittää: valtaa ja ylellisyyttä. Tämä saavutetaan kaiteella ja suurella Kaarle III:n veistoksella heti keskiportaikolle saavuttaessa.
Portaita on muutettu useaan otteeseen vuosien varrella, mutta älä huoli, sillä et huomaa sitä Sabatinin hyvän arkkitehtuurityön ansiosta. Hän vastasi portaiden korkeuden ja asettelun muuttamisesta kuninkaan pyynnöstä.
En epäile yhtään, että kun näet sen, tunnet samaa kunnioitusta ja ihailua kuin Napoleon. Kun keisari kiipesi kuninkaallisen palatsin portaita Espanjan valloituksen jälkeen, hän sanoi veljelleen Josephille, jolle hän jätti valtakunnan, että hänen talostaan tulisi parempi kuin hänen omastaan Ranskassa.
7. Kuninkaallinen asevarasto: sodan museo
Kuninkaallinen asevarasto on enemmän kuin pelkkä huone, se on museo itsessään. Se sijaitsee Plaza de Armas -aukion toisessa päässä, ja siellä on suuri kokoelma kuninkaallisen palatsin panssareita ja muita sotatarvikkeita. Pelkästään kertomalla, että se on yksi maailman tunnetuimmista ja tärkeimmistä, ymmärrät, miksi siellä kannattaa käydä.
Jos voimme kiittää jotakuta siitä, että voimme nähdä tällaisen kokoelman, se on Kaarle III, joka lopetti haarniskojensa lahjoittamisen uskonnollisille keskuksille, kuten keskiajalla oli tapana. Sen sijaan hän alkoi säilyttää niitä, ja hänen poikansa Filip II toi ne kaikki Madridiin. Täällä on satoja aseita, ei vain espanjalaisia, vaan myös portugalilaisia ja maurilaisia.
Jos kyllästyt näin moneen sotatarvikkeeseen, suosittelen palaamaan takaisin Plaza de Armas -aukiolle ja menemään toiseen päähän, jossa on Real Botica (kuninkaallinen apteekki). Täällä museo koostuu aseiden sijasta pulloista, kaapeista, keraamisista elementeistä... joissa säilytettiin vuosien ajan kuninkaallisten parantamiseen käytettyjä yrttejä ja luonnonlääkkeitä.
8. Kuninkaallinen kappeli: jumalanpalveluspaikka
Espanjan monarkia on aina ollut tiiviisti sidoksissa kirkkoon, joten ei ole yllättävää, että kuninkaallisen palatsin sisältä löytyy kirkko. Tuntuu kuitenkin siltä, että jotain puuttuu, ja olisit oikeassa, sillä kuninkaallisen kappelin arkkitehtuurihanketta ei ole koskaan saatu valmiiksi.
Tämän seurauksena alttarialue on melko ankaran näköinen, vaikka positiivista onkin, että kattokupoli saatiin valmiiksi ja se näyttää nyt uskomattomalta Sachettin ja Ventura Rodríguezin maalausten ansiosta.
Pöytäkirja oli k appelissa hyvin tärkeä, ja sitä kunnioitettiin täysin, joten huomaat, että kappelissa on eri alueita. Koko hoville oli varattu oma paikkansa, kun taas kansa pääsi sisään vain ajoittain ja seisoi vain sisääntuloalueella, joka tunnetaan nimellä antechapel. Vieraillessasi pääset kuitenkin lähelle Cancelia, tribuunia, jolta kuninkaat kuulivat messun.
Näet myös urut, jotka ovat ainutlaatuiset äänenlaatunsa vuoksi ja koska ne on valmistettu perinteiden mukaisesti. Se oli **Ferdinand VI:**n työtä, jolle musiikki oli ensiarvoisen tärkeää, erityisesti pyhällä alueella.
9. Stradivariuksen sali: kruunun jalokivet
Espanjan monarkialla ei ehkä ole Britannian kaltaista jalokivikokoelmaa, mutta voin vakuuttaa, että Stradivariuksen salin kulttuuririkkaus on vielä parempi. En usko, että olet koskaan nähnyt yhtä monta näin laadukasta soitinta yhdessä; yhteensä neljä soitinta (alttoviulu, sello ja kaksi viulua), jotka kuuluisa Antonio Stradivari valmisti vuonna 1700.
Nämä neljä soitinta ovat osa Stradivarius Palatinos-kokoelmaa, joka on yksi maailman merkittävimmistä. Älä luule, että ne ovat vain nähtävillä, sillä niitä käytetään edelleen kuninkaallisessa palatsissa järjestettävissä konserteissa.
10. Juhlasali
Päästäksesi Gala-ruokasaliin sinun on ensin kuljettava Keltaisen salin läpi, joka on saanut nimensä, koska sitä koristavat kankaat ovat tämänvärisiä.
Kun olet astunut ruokasalin ovesta sisään, on selvää, että olet astumassa yhteen kuninkaallisen palatsin suurimmista huoneista. Se ei kuitenkaan alun perin ollut näin suuri; nykyinen tila on Alfonso XII:n tilaaman muutostyön tulos, jossa kolme huonetta yhdistettiin yhdeksi.
Sen sijaan sen tehtävä ei ole muuttunut, sillä siellä järjestetään edelleen juhlaillallisia ja tanssiaisia virallisten vierailujen tai valtiollisten illallisten yhteydessä. Vierailun aikana voit nähdä, miten pöytä katetaan näissä tilaisuuksissa, tietysti parhaiden posliinien avulla.
Kuinka monta ihmistä luulet, että siellä voi syödä kerrallaan? Minäpä kerron: sata neljäkymmentäneljä ihmistä. Pöytä on tietysti suunniteltu hyvin käytännöllisesti, jotta se voidaan nostaa nopeasti ja helposti, ja jättää tilaa tanssimiseen minkä tahansa juhlaillallisen jälkeen.
En epäile, etteikö sinun pitäisi nauttia Madridin kuninkaallisen palatsin sisätiloista, kävellä sen saleissa ja tutustua niissä olevaan taiteeseen. Oletko merkinnyt muistiin olennaiset asiat?